8 din 10 cupluri se confruntă cu lipsa de afecțiune a partenerilor. Ce alte probleme mai au românii care ajung în cabinetele de specialitate

Redactor:
Simona Tudorache
8 din 10 cupluri se confruntă cu lipsa de afecțiune a partenerilor. Ce alte probleme mai au românii care ajung în cabinetele de specialitate
Infidelitatea nu este principala problemă pe care o au cuplurile din România. Partenerii care ajung în cabinetele specializate se plâng că nu sunt susținuți de partener și de delăsarea pe plan personal.

8 din 10 cupluri din România ajung la psihoterapeut deoarece unul dintre parteneri nu-și mai manifestă afecțiunea față de partener. Printre problemele cu care se mai confruntă cuplurile care vin la terapie se numără lipsa susținerii și a încurajării din partea partenerului, delăsarea pe plan personal, lipsa timpului sau apariția copilului.

„În ciuda percepțiilor generale, nu infidelitatea este principala problemă cu care cuplurile din România se confruntă, ci lipsa de afecțiune, lipsa de manifestare a sentimentelor. Majoritatea partenerilor ridică problema singurătății într-un cuplu și nesiguranța în relație și în iubirea celuilalt. O altă problemă este timpul alocat relației, acel timp pe care cei doi parteneri îl petrec făcând activități împreună și este o resursă foarte importantă în evoluția relației lor”, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.

Specialistul crede că doi oameni pot avea același drum dacă își doresc asta. „Pentru mine, un cuplu este format din doi indivizi care decid să meargă prin viață unul lângă celălalt. O relație de cuplu trebuie să fie echilibrată și armonioasă. Indiferent de momentul dificil în carete afli, trebuie să știi că lucrurile au o rezolvare.

„Fericirea în cuplu nu ține de noroc sau șansă”

Îmi plac poveștile de iubire și pot să spun că fericirea în cuplu nu ține de noroc sau șansă, ci de fiecare dintre noi în parte, de felul în care cei doi se străduiesc să ajungă acolo””, adaugă psihoterapeutul pentru Gândul. O viață în doi începe de la visurile comune și de la dorința de a fi împreună. „Clipa în care încetezi să-i mai arăți partenerului iubire este începutul sfârșitului relației. Ceea ce devine tragic este că unii aleg să trăiască o viață într-un astfel de sfârșit. Ideea de baza este că dragostea trebuie întreținută””, subliniază psihoterapeutul.

Pentru a-și rezolva divergențele, un cuplu stă în terapie între 4-6 luni, iar mulți dintre parteneri aleg să rămână apoi în terapia de dezvoltare personală.

„Spre deosebire de acum zece ani, percepția cuplurilor asupra terapiei s-a schimbat foarte mult. Astăzi, protagoniștii conștientizează necesitatea unui psihoterapeut care să-i ajute să depășească anumite obstacole sau anumite perioade stresante. Important este să înveți să repari ce s-a stricat pentru a regăsi armonia”, adaugă psihoterapeutul Oana Nicolau.

„Am lucrat în terapie cu doi parteneri care aveau dificultăți reale în ceea ce privește comunicarea dintre ei. În timpul certurilor, își adresau cuvinte urâte, fără să-și imagineze cât de greu cântăreau ele, așa că pe prima parte din terapie ne-am concentrat pe cuvintele magice. În timpul acestor antrenamente, au constatat cu bucurie, dar și cu surprindere, că certurile dintre ei s-au rărit și s-au diminuat în intensitate „, mai spune psihoterapeutul.

Lupta nu trebuie însă să înceteze niciodată. „Întâlnesc uneori cupluri care îmi spun că nu mai au energie să facă ceva pentru relație, iar asta pentru că și-au consumat-o făcând lucruri care au distrus legătura. La fel ca iubirea, și energia este o sursă din noi, inepuizabilă. Toată energia pe care o aduc doi parteneri atunci când au încredere în ei înșiși, dar și unul în celalalt, poate genera adevărate miracole pentru relația lor””, subliniază Oana Nicolau.

Pentru problemele de cuplu, psihoterapeutul Oana Nicolau a lansat cartea „A de la Armonie” care scoate la lumină poveștile celor 1000 de cupluri care au ajuns la ea în cabinet. „Ideea cărții a venit din iubire pentru oameni și pentru problemele pe care aceștia le au. Viața de cuplu ne aduce împlinire și trasează zâmbete și bucurie pe chipurile noastre. Volumul are la bază poveștile reale din cabinet”, a precizat psihoterapeutul Oana Nicolau.

 

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide