A făcut GLUME, a recitat VERSURI și A CÂNTAT pentru clujeni. Florin Piersic, mărturie CUTREMURĂTOARE: Îmi pare rău de un singur lucru

Publicat: 27/01/2019, 12:23
Actualizat: 26/03/2019, 11:26

Cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca a fost arhiplin, sâmbătă seara, la evenimentul „omagial cultural-artistc” organizat de Primărie pentru Florin Piersic cu ocazia aniversării vârstei de 83 de ani.

Actorul a declarat că este și consilier patriarhal, cerându-le doamnelor să vină la el să se spovedească.

„Mă simt extraordinar și îmi pare rău de un singur lucru, că nu am 38 de ani, ci 83 de ani. Sunt emoționat. (…) Excelența voastră Ioan Aurel Pop, dacă eu aș conduce țara asta și aș avea un cuvânt de spus, mâine erați președinte. Mie îmi place de dumneavoastră din ziua când am fost la Veneția și erați la Centrul Cultural. (…) Ioan Aurel Pop este președintele Academiei Române și se duce la București și nu-i vine în cap să spună la Ateneul Român să vină și Piersic să spună poezia „Limba Română”, că despre asta era vorba. Au venit unii în blugi, dar eu nu am fost acolo. (…) M-a chemat odată PF Daniel și a zis că „de astăzi Piersic este consilier patriahal”. Așa că să vă puneți bine cu mine, iar doamnele dacă doresc să se spovedească, la mine să veniți”, a spus Piersic.

Florin Piersic: Îmi pare rău de un singur lucru

În cadrul spectacolului, actorul a recitat poezii, a cântat la pian și a povestit întâmplări din viața sa.

Pe un ecran, a fost proiectat un film cu secvențe din filmele și piesele în care a jucat și cu urări din partea unor personalități.

La spectacol au asistat peste 800 de persoane.Primul rând a fost rezervat invitaților speciali precum: Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe (căruia actorul i-a botezat un copil – n.red.), actrița Medeea Marinescu,cu care a jucat până acum în piesa „Străini în noapte” de peste 1.200 de ori,plus alte oficialități și personalități locale.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, i-a dedicat actorului patru versuri pe care le-a scris special pentru el:

„Ne luminează viața cu har de actorie

Pogoară de pe scenă fărâme de destin

Presară printre vorbe fiori de apă vie

Ne-ncântă și descântă numindu-se Florin”.

La final, toată sala i-a cântat „La Mulți Ani”, iar pe fațada Cinematografului „Florin Piersic” a fost proiectat cu lasere mesajul „La Mulți Ani, Florin Piersic”.

Florin Piersic: Îmi pare rău de un singur lucru

Eveniment de 130.000 de lei

Evenimentul în care Florin Piersic a fost sărbătorit a fost finan’at de la bugetul local. „Având în vedere că artistul Florin Piersic împlinește 83 de ani, dorim să organizăm un eveniment omagial cultural-artistc deosebit în data de 26 ianuarie 2019, în cinematograful „Florin Piersic” cu momente unice de teatru, operă și folclor”, se arată în horărârea adoptată de consilierii locali clujeni.

Din suma alocată pentru eveniment, 130.000 de lei, vor fi acoperite onorariile, transportul, cazarea și masa artiștilor invitați (100.000 de lei), sisteme de sonorizare și lumini (5.000 de lei), recepție (25.000 de lei).

Încă tânăr la 83 de ani

Florin Piersic s-a născut la Cluj-Napoca pe 27 ianuarie 1936 și este unul dintre cei mai iubiți și de succes actori ai României.Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (promoția 1957), a debutat în teatru doi ani mai târziu, pe scena Teatrului Național din București, cu rolul titular în spectacole precum „Discipolul diavolului”. A fost protagonistul unor spectacole ca „Tragedia optimistă”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaițele” și „Străini în noapte”.

Florin Piersic: Îmi pare rău de un singur lucru

În cinematografie, Florin Piersic a debutat în anul 1957, în filmul franco-român „Ciulinii Bărăganului„, scris și regizat de Louis Daquin.

A primit premiul Ordinul Meritul Culturalclasa a V-a, în 1967, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua Românieiîn grad de Cavaler.

Foto: Hepta

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...