A fost descoperit cel mai vechi mesaj într-o sticlă. Povestea scrisorii de 132 de ani găsită, din întâmplare, pe o plajă, printre gunoaie

Redactor:
Gândul
Detalii pe Gândul.

Soțul ei, Kym Illman a spus pentru BBC că și-au dat seama că în sticlă se află niște hârtie, dar n-au avut nici cea mai vagă idee ce este până când nu au dus-o acasă și au uscat-o în cuptor. Specialiștii au confirmat ulterior că este vorba despre un mesaj autentic expediat de pe o navă germană. 

Biletul din sticlă, datat 12 iunie 1886, a fost aruncat în apă de pa vaporul nemțesc numit Paula care a făcut parte dintr-un experiment mai larg realizat de Observatorul Naval German cu referire la rutele de navigație și comerț pe apă. Anterior, recordul pentru cel mai vechi mesaj într-o sticlă găsit vreodată era de 108 ani – de la trimiterea și până la găsirea lui. 

„Tonya a văzut că pe jos era foarte mult gunoi, așa că s-a gândit să mai adune din deșeuri”, a spus Illman pentru BBC. A găsit sticla și a luat-o gândindu-se că s-ar putea să arate bine pe raftul ei pentru cărți, a adăugat acesta. Apoi, femeia i-a dat obiectul iubitei fiului său, cea care a descoperit înăuntru ceva ce părea o țigaretă din foi, rulată și acoperită cu nisip. Tonya a încercat să dezlege legătura din jurul hârtiei, dar era foarte fragilă, așa că cei doi soți au luat-o acasă și au pus-o pentru câteva minute în cuptor ca să se usuce. „Apoi am desfăcut-o și am văzut că scrie ceva pe ea, cu toate că în acel moment nu puteam vedea încă cerneala și scrisul de mână, dar se zărea o tipăritură care spunea ca cel ce găsește mesajul să contacteze Consulatul German”. 

„Este incredibil, dar la o căutare prin arhivele nemțești s-a descoperit jurnalul meteorologic al vasului Paula, unde exista o însemnare datată chiar 12 iunie 1886, făcută de căpitan, în care se vorbea despre o sticlă aruncată peste bord. Data și coordonatele corespund întocmai celor marcate pe mesajul găsit în Australia”, a spus un specialist care a analizat descoperirea. 

 

Inchide