Această imagine a fost surprinsă zilele trecute pe o stradă din Germania. Reacția oamenilor a fost șocantă

Redactor:
Florin Badescu
Această imagine a fost surprinsă zilele trecute pe o stradă din Germania. Reacția oamenilor a fost șocantă
Un actor care s-a deghizat în Adolf Hitler și a străbătut Germania timp de patru săptămâni, discutând cu localnici zâmbitori și mângâindu-le animalele de companie, pentru un film care va avea premiera în această săptămână, s-a declarat șocat de faptul că a fost primit cu căldură de compatrioții săi.

Filmul „Look Who’s Back” reprezintă o adaptare cinematografică a unui volum de satiră scris de Timur Vermes, care s-a vândut în peste 1 milion de copii. În acea carte, Hitler se trezește în zilele noastre, devine o celebritate și intră din nou în politică, informează Reuters.

Timur Vermes spune că a scris acea carte pentru a critica atitudinea de complezență pe care germanii o au față de regimul nazist. De asemenea, autorul crede că Hitler ar avea o șansă reală de a avea succes în zilele noastre, chiar dacă statul german modern este astfel construit pentru a se asigura că tirania nazistă nu va reveni niciodată.

Regizorul și actorul principal din film spun că perioada de timp pe care au petrecut-o străbătând Germania, filmând acele imagini ce au fost incluse în peliculă, le-a deschis ochii și au asistat la o modificare către politica de dreapta a atitudinilor oamenilor.

„Cum se poate ca atât de mulți oameni să reacționeze pozitiv la Hitler, să îl accepte?”, a declarat regizorul David Wnendt pentru postul german de televiziune ARD.

Acest film îl arată pe actorul Oliver Masucci, deghizat în Hitler, inclusiv cu celebra mustață, plimbându-se printr-o mulțime de oameni zâmbitori, strângându-le mâinile, pozându-se alături de pompieri și chiar mângâind câini, capre și alte animale de companie.

„Oamenii au uitat foarte repede că erau filmați și au început să vorbească cu personajul, să se deschidă în fața lui”, a spus Oliver Masucci.

Filmările au avut loc cu puțin timp înainte de apariția mișcării anti-islamiste PEGIDA, cu centrul în partea estică a orașului Dresda, care a atras zeci de mii de simpatizanți la marșurile și protestele sale, organizate la începutul acestui an.

„Nu ne-a surprins că oamenii au ieșit în stradă. Clasa de mijloc s-a orientat către dreapta – am surprins asta pe cameră”, a spus Masucci.

Succesul de care s-a bucurat cartea și interesul publicului față de acest film reflectă fascinația germanilor față de cel mai întunecat capitol din istoria lor, chiar și la 70 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial și după Holocaust.

Filme documentare sunt difuzate cu regularitate la televiziune și, în ultimul deceniu, mai multe tabuuri despre Hitler au fost desființate cu ajutorul unor pelicule precum „Der Untergang”, care a prezentat ultimele zile din viața dictatorului.

Noul film are premiera într-o perioadă în care germanii sunt analizați cu mare atenție de comunitatea internațională în legătură cu atitudinea lor față de străini, în contextul în care mulți cetățeni germani sunt îngrijorați de costul și impactul social al sosirii mai multor sute de mii de refugiați în țara lor doar în ultimul an.

Afișele frapante ale filmului – coafura lui Hitler, pictată pe un fundal alb, cu titlul filmului („Er ist wieder da”) comprimat sub forma unei celebre mustăți pătrate – ocupă deja majoritatea panourilor publicitare din Berlin.

Inchide