Acidul folic, obligatoriu înainte de sarcină

Acidul folic, obligatoriu înainte de sarcină
Publicat: 01/03/2013, 13:13
Actualizat: 29/07/2014, 19:17

Orice femeie aflată la vârsta fertilă ar trebui să ia suplimente cu acid folic, mai ales în cazul în care își dorește să devină mamă. Specialiștii susțin că această substanță este deosebit de importantă pentru dezvoltarea normală a bebelușilor, iar administrarea încă dinainte de a rămâne însărcinată este chiar mai importantă decât în primele luni de sarcină.

Acidul folic este o formă a vitaminei B9, ce are un rol extrem de important în formarea celulelor, și mai ales a celor roșii. Atunci când nu este prezent în cantitate suficientă în dieta zilnică, se poate ajunge la anemie și alte probleme. Pentru femeile însărcinate însă este și mai important, întrucât previne defectele congenitale la bebeluși, cum ar fi spina bifida și alt defect de tub neural, malformații faciale precum buza de iepure sau gura de lup.

Dacă ceva nu este în regulă, anomaliile menționate se formează în primele săptămâni de sarcină, când femeia de multe ori nici nu bănuiește că urmează să devină mămică. Specialiștii avertizează că organismul nostru nu este capabil să stocheze acidul folic de la o zi la alta, astfel că avem nevoie de o alimentație zilnică extrem de bogată în această substanță sau, mai simplu, să ne asigurăm doza zilnică necesară din suplimente sub formă de tablete sau capsule. Iată de ce este importantă administrarea acidului folic tuturor femeilor în perioada fertilă.

Vezi aici care este doza zilnică recomandată!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase