Actrița Dorina Chiriac: „Nu ajungi bine pentru că ai fost bătut și umilit când erai mic!”

Actrița Dorina Chiriac: „Nu ajungi bine pentru că ai fost bătut și umilit când erai mic!
Publicat: 24/04/2016, 04:19
Actualizat: 01/10/2018, 22:21

„Habar n-am dacă am ajuns eu bine sau nu. Nu-mi pun problema. Am alte probleme. De fapt, mi-e rău destul de des. Dar știu că nu sunt un caz special. Destul de des îmi e și bine.

Nu există stare continuă de bine. Cum nu există nici un rău continuu. Nici o situație bună la care ai ajuns nu e lipsită de rele care vin și pleacă și lasă urme-n binele la care zici că ai ajuns.

După cum bine observați, exact acum inventez apa caldă. Ai mei părinți nu m-au bătut și nu m-au umilit. Dar n-o să uit o palmă primită pe obraz de la învățătoare, faptul c-am așteptat să primesc lovitură cu linia la palmă la rând cu alți copii, felul în care-mi ciocănea cu degetul în cap învățătoarea în timp ce eu scriam după dictare, și umilirea-n fața clasei când m-am urcat cu picioarele pe vasul de wc murdar, fără colac, ca să fac pipi (cum bine mă-nvățase mama) și m-a surprins femeia de servici și m-a târât la-nvățătoare.

Nu. Nici violența și nici umilința nu îți clădesc rezistența la mizeriile vieții. Ba ți-o clatină.

Nu ajungi bine pentru că ai fost bătut și umilit când erai mic. Ai ajuns bine cu toate că ai fost violentat. Nu datorită violenței îndurate ajungi puternic, ci datorită încrederii cu care ai fost investit pe drum de niște oameni, întâmplări și conjuncturi.

Sigur ai fi ajuns și mai departe dacă nu ai fi fost violentat”, scrie Dorina Chiriac pe Facebook.

Actrița își amintește cum a fost îndemnată să-și lovească copilul. „Sonia mea avea 4 ani. Am ieșit la plimbare-n Herăstrău. Și nu ne-am înțeles asupra momentului când ar putea să mănânce înghețată. A început să țipe și să bată din picioare. S-a tăvălit pe jos. I-am spus că aștept să se liniștească să putem vorbi. Țipa. Era duminică și parcul era plin de lume. Sonia țipa. Pe marginea aleii, pe-un scăunel, stătea un bărbat cu un cântar în față. Știți voi, 50 de bani o cântărire.

Bărbatul se uită deranjat la Sonia și-mi strigă printre oameni: „Da’ dați-i, doamnă, două zdravene la spate, să se învețe minte!”. Îl localizez cu ochi de oțel brusc și-i strig, tot printre oameni: „Dumneata ai fost bătut când erai mic?” „Da!”-îmi răspunde cu mândrie. „Și-acuma ți se pare că ai ajuns om de afaceri?” Știu, dacă ne aflam la teatru, erau aplauze. Lumea din parc a râs. Stați liniștiți, Sonia s-a liniștit curând. Dar aflase deja abrupt că poți să fii lovit ca răspuns la o acțiune. Încă nu înțelege. Nici mama ei nu înțelege încă. Eu am și-acum o strângere-n stomac când am de-a face cu autorități, cu șefi, oficialități. Uite, abia după ce-am devenit eu mamă s-a domolit emoția care mă gâtuia-n tramvai când urcau controlorii, deși aveam bilet!

Și-acuma am o tresărire când sunt chemată la direcție la teatru, deși directorul îmi e prieten și coleg, și e artist, și eu nu am făcut nimic. Încrederea. Încrederea în sine nu se clădește nicidecum pe frică. Tocmai am inventat apa călâie, știu”, spune Dorina Chiriac.

Actrița de la Teatrul de Comedie îl dă ca exemplu și pe Horațiu Mălăele, care a avut de suferit din cauza ”tratamentului” pe care i-l aplicau colegii și profesorii. „Horațiu Mălăele. E un artist-școală. Îl urmăresc. Învăț. Cu el, din el și de la el. Îl iubesc și-l admir. Inteligență, uriaș talent, studiu continuu, neobosită căutare de sine, de expresie în artă, raport permanent la valorile culturii și filozofiei universale, om drag mie.

Horațiu povestea odată copiilor de la Școala Step by Step, văzându-le desenele:”Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit „prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic.

Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: >. Iar eu am început să fiu”.

Horațiu Mălăele este unul dintre cei mai frumoși oameni pe care îi știu.

La ora asta este cel mai bine cotat actor român”, notează Dorina Chiriac pe pagina sa de socializare.

Simona Tudorache

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'N-aveți curaj să vă aruncați!' Îngrozitor! Colegele de clasă, prezente la locul sinuciderii celor două...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Mama uneia dintre fetele care s-au sinucis a fost audiată: „Ea era foarte deschisă cu...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Porci vânduţi la poartă. Oferta unui localnic pentru clienţi: "Îl tranşăm în patru şi aia...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Șoferii vor fi amendați automat iar examenul auto va fi mai greu. Schimbări importante ale...
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în zona comunei Dragoslavele? Nimeni nu...
Mărirea buzelor a costat-o viața pe o tânără de 28 de ani! Declarațiile medicilor sunt...
Adina Iuliana Ghervase, “Văduva neagră” de la Iaşi, a ieşit din puşcărie! După ce beată...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Ema Uta, săruturi dezlănțuite în noapte cu un bad boy de oraș. Sunt imaginile sfârșitului...
Descoperire ȘOCANTĂ la Pompeii! Arheologii italieni au fost ULUIȚI după ce au scos...
România distruge Rusia! Putin e furios. Anunţul serii în Europa
Soluție în fața unui cutremur. Gândacul care poate salva victimele
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Clasă de ardeleni la ora de Română: Elev Pop, spune, te rog, o...