Actrița Dorina Chiriac: „Nu ajungi bine pentru că ai fost bătut și umilit când erai mic!”

Actrița Dorina Chiriac: „Nu ajungi bine pentru că ai fost bătut și umilit când erai mic!
Publicat: 24/04/2016, 04:19
Actualizat: 01/10/2018, 22:21

„Habar n-am dacă am ajuns eu bine sau nu. Nu-mi pun problema. Am alte probleme. De fapt, mi-e rău destul de des. Dar știu că nu sunt un caz special. Destul de des îmi e și bine.

Nu există stare continuă de bine. Cum nu există nici un rău continuu. Nici o situație bună la care ai ajuns nu e lipsită de rele care vin și pleacă și lasă urme-n binele la care zici că ai ajuns.

După cum bine observați, exact acum inventez apa caldă. Ai mei părinți nu m-au bătut și nu m-au umilit. Dar n-o să uit o palmă primită pe obraz de la învățătoare, faptul c-am așteptat să primesc lovitură cu linia la palmă la rând cu alți copii, felul în care-mi ciocănea cu degetul în cap învățătoarea în timp ce eu scriam după dictare, și umilirea-n fața clasei când m-am urcat cu picioarele pe vasul de wc murdar, fără colac, ca să fac pipi (cum bine mă-nvățase mama) și m-a surprins femeia de servici și m-a târât la-nvățătoare.

Nu. Nici violența și nici umilința nu îți clădesc rezistența la mizeriile vieții. Ba ți-o clatină.

Nu ajungi bine pentru că ai fost bătut și umilit când erai mic. Ai ajuns bine cu toate că ai fost violentat. Nu datorită violenței îndurate ajungi puternic, ci datorită încrederii cu care ai fost investit pe drum de niște oameni, întâmplări și conjuncturi.

Sigur ai fi ajuns și mai departe dacă nu ai fi fost violentat”, scrie Dorina Chiriac pe Facebook.

Actrița își amintește cum a fost îndemnată să-și lovească copilul. „Sonia mea avea 4 ani. Am ieșit la plimbare-n Herăstrău. Și nu ne-am înțeles asupra momentului când ar putea să mănânce înghețată. A început să țipe și să bată din picioare. S-a tăvălit pe jos. I-am spus că aștept să se liniștească să putem vorbi. Țipa. Era duminică și parcul era plin de lume. Sonia țipa. Pe marginea aleii, pe-un scăunel, stătea un bărbat cu un cântar în față. Știți voi, 50 de bani o cântărire.

Bărbatul se uită deranjat la Sonia și-mi strigă printre oameni: „Da’ dați-i, doamnă, două zdravene la spate, să se învețe minte!”. Îl localizez cu ochi de oțel brusc și-i strig, tot printre oameni: „Dumneata ai fost bătut când erai mic?” „Da!”-îmi răspunde cu mândrie. „Și-acuma ți se pare că ai ajuns om de afaceri?” Știu, dacă ne aflam la teatru, erau aplauze. Lumea din parc a râs. Stați liniștiți, Sonia s-a liniștit curând. Dar aflase deja abrupt că poți să fii lovit ca răspuns la o acțiune. Încă nu înțelege. Nici mama ei nu înțelege încă. Eu am și-acum o strângere-n stomac când am de-a face cu autorități, cu șefi, oficialități. Uite, abia după ce-am devenit eu mamă s-a domolit emoția care mă gâtuia-n tramvai când urcau controlorii, deși aveam bilet!

Și-acuma am o tresărire când sunt chemată la direcție la teatru, deși directorul îmi e prieten și coleg, și e artist, și eu nu am făcut nimic. Încrederea. Încrederea în sine nu se clădește nicidecum pe frică. Tocmai am inventat apa călâie, știu”, spune Dorina Chiriac.

Actrița de la Teatrul de Comedie îl dă ca exemplu și pe Horațiu Mălăele, care a avut de suferit din cauza ”tratamentului” pe care i-l aplicau colegii și profesorii. „Horațiu Mălăele. E un artist-școală. Îl urmăresc. Învăț. Cu el, din el și de la el. Îl iubesc și-l admir. Inteligență, uriaș talent, studiu continuu, neobosită căutare de sine, de expresie în artă, raport permanent la valorile culturii și filozofiei universale, om drag mie.

Horațiu povestea odată copiilor de la Școala Step by Step, văzându-le desenele:”Când m-am născut, nu erau semne de vreo reușită a mea în viață. Aveam un strabism foarte pronunțat, eram dislexic și abia citeam, toți cei din jur râdeau de mine – profesori și copii, eram numit „prostu’ clasei”, mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate, mi se spunea mereu că desenez urât și atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferință. Înțelesesem că sunt prost, urât, și că nu sunt bun de nimic.

Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, și a vorbit puțin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi și mi-a spus clar: >. Iar eu am început să fiu”.

Horațiu Mălăele este unul dintre cei mai frumoși oameni pe care îi știu.

La ora asta este cel mai bine cotat actor român”, notează Dorina Chiriac pe pagina sa de socializare.

Simona Tudorache

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului