Alimentația corectă a bebelușilor: cât de important este laptele matern și la ce vârstă poate începe consumul de fructe și legume

Alimentația corectă a bebelușilor: cât de important este laptele matern și la ce vârstă poate începe consumul de fructe și legume
Publicat: 20/02/2016, 07:31
Actualizat: 30/01/2018, 21:31

Până la vârsta de 6 luni, specialiștii recomandă o dietă bazată în special și chiar exclusiv pe laptele matern sau pe lapte praf ori formule de lapte cu nutrienți special creați pentru bebeluși. Aceste formule sunt adaptate nevoilor și capacității organismului lor. Dacă la început bebelușii vor fi alăptați de 8-12 ori pe zi, o dată la 2-4 ore, treptat, numărul de mese va fi redus, însă va crește cantitatea de lapte consumată la fiecare masă.

Laptele matern are anumite beneficii, de aceea este recomandat, în cazurile în care este posibil, să nu fie evitată hrănirea la sân a bebelușilor. Laptele mamei asigură o proporție și o diversitate ideală de nutrienți, între care carbohidrați, lipide și proteine, se digeră ușor și poate fi asimilat în întregime de organismul micuților. De asemenea, laptele matern ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, iar bebelușii care beneficiază de alăptarea la sân au un risc redus de a dezvolta infecții precum otite, răceli sau gripe. Mai mult, sugarul hrănit cu lapte matern are mai puține șanse să devină supraponderal sau obez.

În alimentația bebelușilor, alimentele solide se pot introduce abia din luna a patra de viață, însă părinții trebuie să le aleagă cu grijă. Dieta copiilor trebuie să fie moderată în ceea ce privește sarea, pentru că rinichii lor nu sunt încă pregătiți să regleze echilibrul hidrosalin al organismului. De asemenea, medicii recomandă ca în dieta bebelușilor să nu fie introdusă mierea și nici zahărul. Aportul de glucide va fi luat de bebeluș din fructe.

Pe lângă alegerea alimentației corespunzătoare, mamele trebuie să fie atente la greutatea copilului. Dacă acesta nu se hrănește suficient în timpul zilei, el trebuie trezit noaptea. Mai mult, este recomandat ca bebelușii să fie duși la medic periodic, pentru ca acesta să constate, dacă este cazul, deficiențe de dezvoltare.

Între 4 și 6 luni, copilul ar trebui să consume aproximativ 850 – 1350 de grame de formule de lapte. Acum este momentul să se facă trecerea de la laptele matern sau formulele de lapte, la dieta diversificată. Hrana solidă nu poate fi introdusă înainte de 4 luni, deoarece copilul nu este capabil nici măcar să înghită cum trebuie aceste alimente, ca să nu mai vorbim despre digestia acestora.

Diversificarea dietei ar trebui să aibă rezultate în ceea ce privește dezvoltarea bebelușilor, printre care: dublarea greutății de la naștere, dobândirea capacității de a-și menține capul și gâtul în poziție verticală și prin faptul că bebelușul dă singur semne atunci când se satură. De asemenea, în această perioadă bebelușul manifestă interes față de alimentația celorlaltor membri ai familiei.

În această perioadă sunt recomandate cerealele speciale, suplimentate cu fier, care vor fi combinate cu lapte matern sau cu formulele consumate anterior. Se începe, totodată, hrănirea copilului cu lingurița. Cantitatea de cereale va fi crescută treptat. În această perioadă, copilului îi pot fi date și sucuri de fructe cu vitamina C.

După vârsta de 5 luni se pot introduce brânza de vaci, orezul pasat sau piureul de legume ori gălbenuș de ou fiert. Albușul este interzis bebelușilor, deoarece poate provoca reacții alergice.

După 6 luni copilul își dezvoltă capacitatea de a mesteca alimentele, astfel că, dieta sa va deveni, treptat, majoritar formată din alimente solide. Acum este momentul în care, în alimentația bebelușului, pot fi introduse treptat fructele și legumele pasate. Ei trebuie lăsați 2-3 zile să se obișnuiască cu ele, iar părinții trebuie să fie atenți la eventuale alergii pe care cei mici le pot avea.

Primele legume pe care pot fi folosite în alimentația sugarilor sunt: morcovii, mazărea, cartofii, sfecla, fasolea sau dovleceii. Fructele care pot fi consumate fără probleme de bebeluși sunt: bananele, caise, pere, piersici, mere și pepeni.
În continuare, alimentele prea sărate sau prea dulci trebuie evitate.

În această perioadă pot fi introduse în dieta micuților și alimente care contribuie la creșterea sănătoasă a dinților, cum ar fi pâinea prăjită, biscuiții sau covrigeii.

Carnea poate fi consumată de copii abia din luna a 8-a și doar cea de pui sau pește, fiartă și tocată: câte 30 de grame pe zi, de patru ori pe săptămână. Ficatul de pui și iaurturile sunt, de asemenea, recomandate în această perioadă.

Până la un an, oul nu poate fi consumat integral, din cauza riscului expus mai sus. De asemenea, se recomandă introducerea unui singur sortiment de carne pe săptămână, iar după 9 luni, copiii pot încerca și smântâna, potrivit sfatulmedicului.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021