Antena 1, amendată cu 10.000 de lei de CNA pentru declarațiile lui Cheloo despre persoanele gay

Antena 1, amendată cu 10.000 de lei de CNA pentru declarațiile lui Cheloo despre persoanele gay
Publicat: 10/12/2013, 18:37
Actualizat: 31/07/2014, 15:40

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Antena 1, pentru emisiunea „X Factor” din 24 noiembrie, în care cântărețul Cheloo a făcut afirmații care, potrivit membrilor CNA, au discriminat persoanele gay.

CNA a analizat, în ședința de marți, emisiunea „X Factor” difuzată pe 24 noiembrie. În urma difuzării acesteia, CNA a primit un număr de 700 de reclamații.

Potrivit Asociației Accept, în respectiva emisiune, „Cătălin Ștefan Ion, cunoscut sub numele de Cheloo, în calitate de membru al juriului, a discreditat în mod public pe unul din concurenți, din motive ce țineau de orientarea sexuală a acestuia”.

„După reprezentația concurentului gay, Cheloo i s-a adresat acestuia într-o notă vădit discriminatorie, menită a-l intimida și a-l discredita public, afirmând că, cităm: «(…) Ai cântat. Eu disprețuiesc tot ceea ce ești, ceea ce reprezinți și țara asta te va trimite acasă, cu siguranță»”.

În ședința CNA de marți, Mirela Bomboe, reprezentantul televiziunii Antena 1, a declarat că emisiunea „X Factor” este una în direct, iar Cheloo și-a exprimat o opinie, care însă nu a fost împărtășită de ceilalți membri ai juriului concursului.

„Nu a existat nicio instigare la ură, la violență, iar concurentul nu a fost afectat în vreun fel. Poziția lui în concurs nu a fost afectată în niciun fel”, a mai spus Mirela Bomboe.

În schimb, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că, potrivit formatului „X Factor”, ce trei jurați ai concursului reprezintă postul.

„Din construcția emisiunii, cei trei reprezintă postul și postul nu s-a sesizat în acest caz (…) Este un subiect atât de delicat. În astfel de situații în țările calde curg scuzele postului (…). Nu am văzut așa ceva, nu am văzut nicio poziționare a postului (…) Suntem într-un moment în care în alte părți lucrurile astea au fost rezolvate de o manieră extrem de elegantă și cu fața la drepturile omului”, a spus Cristina Trepcea.

Totodată, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus că producătorii și regizorii acestui show știau foarte bine că prezența acestui concurent va produce „o oarecare rumoare”. „Se bazau pe evoluția acestui personaj și au dorit să aducă o anumită picanterie. Este vina radiodifuzorului că a creat acest moment (…) Acestea sunt niște show-uri în care prostul gust este prezentat de cât mai multe ori cu putință ca să se facă rating”, a spus Valentin Jucan.

În schimb, Mirela Bomboe a spus că respectivul concurent nu a fost discriminat în niciun fel și nu i-a fost îngrădită în niciun fel prezența în emisiune.

Valentin Jucan a spus că, din punctul său de vedere, ca absolvent de arte, Cheloo „nu este deloc un artist, ci și-a ratat cariera în muzică”. „Nu face deloc cinste adevăraților artiști din România (…) Acest individ nu ar fi putut să cânte o gamă de la do la si”, a spus Jucan.

În schimb, Narcisa Iorga a spus că „membrii juriului și modul în care au fost aleși ține de politica editorială a postului”.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a spus că nu este de acord cu afirmațiile cu caracter homofob exprimate public de către un formator de opinie, respectiv Cătălin Ștefan Ion, însă el a exprimat un punct de vedere. „Este adevărat că lucrurile s-au aplanat destul de repede datorită intervenției celorlați membri ai juriului”, a spus Radu Călin Cristea.

La propunerea Cristinei Trepcea, CNA a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei în cazul emisiunii „X Factor” din 24 noiembrie.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, și a articlului 47, alineatul 2 din Cod – „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

„Pentru” aplicarea acestei sancțiuni au votat Cristina Trepcea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea, în timp ce „împotrivă” au votat Valentin Jucan, Narcisa Iorga și Monica Gubernat.

În schimb, Narcisa Iorga a propus amendarea Antenei 1 cu 80.000 de lei, având în vedere că această televiziune a primit în ultimul an de la CNA 10 amenzi și 10 somații publice pentru încălcări ale legislației audiovizualului și având în vedere că „X Factor” este o emisiune cu o audiență foarte mare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine