Anul Nou CHINEZESC, sub semnul PORCULUI de Pământ. Care sunt numerele NOROCOASE pentru cei născuți sub acest semn și cine va avea GHINION tot anul

Anul Nou CHINEZESC, sub semnul PORCULUI de Pământ. Care sunt numerele NOROCOASE pentru cei născuți sub acest semn și cine va avea GHINION tot anul
Publicat: 31/01/2019, 17:32
Actualizat: 25/03/2019, 19:54

Chinezii sărbătoresc Anul Nou conform unui calendar care ține seama de ciclurile Lunii, iar fiecare an este asociat unuia dintre cele 12 semne ale Zodiacului lor, căruia i se alătură unul dintre elementele apă, lemn, foc, pământ și metal.

Anul Nou chinezesc nu are o dată fixă, acesta începând întotdeauna în intervalul 21 ianuarie – 19 februarie, la a doua Lună nouă după solstițiul de iarnă.

Conform tradiției, sărbătorirea Anului Nou chinezesc are loc 15 zile la rând, atât cât durează un ciclu lunar, de la Luna nouă la Luna plină. Fiecare dintre cele 15 zile de sărbătoare este dedicată unor anume activități sociale și familiale.

Pe 4 februarie se va încheia Anul Câinelui de Pământ, iar, după Anul Porcului de Pământ, va urma cel al Șobolanului de Metal.

Exodul de Anul Nou

Cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc pune accentul pe familie și, de obicei, milioane de chinezi se grăbesc în zilele care preced Ajunul să părăsească marile orașe pentru a li se alătura celor dragi.

413 milioane de persoane vor călători anul acesta spre locurile natale, pentru a se alătura familiilor și pentru a petrece alături de aceștia clipe de neuitat, potrivit publicație Xinhua.

De ce trebuie să eviți medicamentele, rufele și copiii care plâng

Există o serie de obiceiuri și superstiții asociate primei zile a Noului An chinezesc. Astfel, oamenii trebuie, printre altele, să evite să spele rufe, podele, să nu stea în preajma copiilor care plâng, altfel vor avea ghinion tot anul.

De asemenea, trebuie să evite să își spele părul, obiectele ascuțite, să aibă datorii și este de preferat ca femeile să nu iasă din casă.

Cine o să aibă ghinion tot anul?

Potrivit astrologiei, persoanele născute sub semnul noului an, respectiv al Porcului (în 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019), vor avea parte de o perioadă marcată de ghinion.

Printre celebritățile născute în Anul Porcului se numără ducesa Camilla de Cornwall (1947), Elton John (1947), Hillary Clinton (1947), Simon Cowell (1959), Alan Sugar (1947), Amy Winehouse (1983), Elvis Presley (1935) și David Bowie (1947).

Care sunt numerele norocoase și cum este personalitatea Porcului

Numerele norocoase pentru cei născuți sub semnul Porcului sunt 4, 6 și 8, culorile norocoase sunt galben, gri și auriu. De asemenea, florile norocoase sunt margaretele și hortensiile.

Persoanele născute sub semnul Porcului sunt motivate, cinstite și pline de entuziasm, se concentrează asupra scopurilor lor și își dedică toată energia pentru a le atinge. Sunt generoase cu ceilalți și caută poziții cheie în ceea ce privește cariera. Nu risipesc banii, dar nici nu își refuză plăceri și pot părea materialiste.

De ce este apreciat Porcul la chinezi? Acesta simbolizează norocul, cinstea, prosperitatea, creatura fiind permanent bine hrănită și îngrijită. Porcul este și un semn al virilității, motiv pentru care imaginea acestuia este de obicei regăsită în dormitoarele celor care încearcă să aibă copii.

Cinci curiozități pe care nu le știai despre Anul Nou Chinezesc

Lupta cu monștri

Miturile sărbătorii sunt foarte interesante. Potrivit unei legende, un monstru – numit Nian – venea în fiecare an, în Ajunul Anului Nou. Toată lumea se ascundea în case. Numai că, o dată, un băiat foarte curajos, l-a înfrânt cu ajutorul artificiilor. A doua zi, oamenii au sărbătorit cu și mai multe artificii.

De atunci, artificiile sunt foarte importante în timpul Festivalului Primăverii. În fiecare an, chinezii aprind artificii pentru a-l speria pe Nian, dar și ghinionul. De asemenea, se ard bani falși în onoarea celor decedați.

Artificiile au fost interzise

Din cauza poluării și din motive de securitate, artificiile au fost interzise în multe orase din China. Alte 500 de orașe au restricționat utilizarea acestora. Acest lucru a stârnit furia populației și, în 2006, după 13 ani de interdicție, artificiile au fost din nou permise.

Se angajează iubiți

Dacă credeați că rudele băgăcioase sunt doar în filme, v-ați înșelat. În China, căsătoria și aducerea pe lume a unui copil care să ducă mai departe numele sunt foarte importante. De aceea, pentru a scăpa de întrebările insistente ale familiei, chinezii singuri angajează iubiți pe perioada sărbătorilor.

Copiii primesc bani norocoși în plicuri roșii

În funcție de familie, copiii primesc în plic aproximativ 150 de dolari. Tradiția spune că acești bani transferă norocul de la cei în vârstă la cei mai tineri. Obiceiul există și în companii, șefii făcându-le cadouri angajaților. Dar se fac astfel de daruri și între colegi și prieteni.

Să nu faci duș, să nu mături și să nu arunci gunoiul

Superstițiile spun că nu este permis să faci duș, să dai cu mătura sau să arunci gunoiul înainte de Anul Nou. Se zice că speli/arunci norocul. Pe de altă parte, există o zi inainte de Festivalul Primăverii care este dedicată curățeniei. Această zi marchează alungarea ghinionului și crearea de spațiu pentru noroc.

Anul Nou Chinezesc a fost sărbătorit și la Bistrița

Festivalul Anului Nou Chinezesc a fost sărbătorit la Bistrița de reprezentanți ai Institutului Confucius, ai Asociației de Prietenie cu Republica Populară Chineză filiala Bistrița-Năsăud, dar și de elevi care învață chineza la clasele Confucius, informează ziarul Timp Online.

„De la chinezi am învățat să am mai multă răbdare, să dau dovadă de chibzuință înainte de a face ceva, de meticulozitate și am mai învățat sensul prieteniei. Odată am întrebat un prieten chinez ce semnificație avea Anul Câinelui care tocmai se încheie și l-am întrebat dacă e un an bun sau mai puțin bun. Și mi-a spus că fiecare an este bun și să încercăm să luăm părțile bune pentru că de noi depinde dacă îl facem bun”, a spus profesorul Nicolae Șera.

Foto: Happy Chinese New Year/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase