ARGUMENTUL Apple împotriva acuzațiilor de încălcare a patentelor: „iPhone e PREA COOL pentru a fi interzis”

ARGUMENTUL Apple împotriva acuzațiilor de încălcare a patentelor: iPhone e PREA COOL pentru a fi interzis
Publicat: 24/08/2012, 15:37
Actualizat: 25/08/2012, 16:48

Apple mizează pe popularitatea produselor sale și pe presiunile politice din Congres într-un proces judecat la Comisia pentru Comerț Internațional de la Washington, în care Motorola, divizie a Google, cere interzicerea importului iPhone și iPad în SUA pentru că ar încălca brevete ale companiei

International Trade Commission (ITC) va anunța vineri dacă iPhone-ul și iPad-ul încalcă brevetele Motorola Mobility în domeniul telecomunicațiilor mobile și, dacă da, ar putea interzice importul în SUA, cele două game de electronice fiind produse în Asia.

Motorola Mobility susține că Apple folosește fără drept patru tehnologii patentate, dintre care două sunt esențiale pentru standardele de comunicații 3G și Wi-Fi. Compania, cumpărată în acest an de Google pentru 12,5 miliarde de dolari, precizează că a înaintat o ofertă „rezonabilă” către Apple pentru licențierea tehnologiilor, în conformitate cu legislația care reglementează acele tehnologii care au devenit standarde la scară largă.

Oferta Motorola, unul dintre pionierii industriei moderne a telecomunicațiilor, presupunea plata, de către Apple, a unor redevențe echivalente cu 2,25% din prețul fiecărui iPhone și iPad vândut, compania precizând că aceasta este rata normală pe care o solicită pentru licențierea brevetelor deținute în domeniul telecomunicațiilor, în număr de 17.000. Motorola notează că valoarea redevențelor era negociabilă, dar Apple a respins categoric oferta.

În anul fiscal 2011, Apple a obținut venituri de peste 47 miliarde dolari din vânzările iPhone, în timp ce tabletele iPad au generat încasări de 20,4 miliarde de dolari. Cele două aparate asigură 62% din vânzările Apple și o mare parte din profit, potrivit Bloomberg.

Apple neagă că ar fi încălcat brevetele și vrea ca acestea să fie declarate invalide. Compania consideră că oferta Motorola pentru redevențe nu este rezonabilă.

Cazul este urmărit atent de Congres, deoarece ar putea modifica modul în care autoritățile de reglementare tratează tehnologiile patentate esențiale la nivel de sector economic. Mai mulți congresmeni, agenții guvernamentale și companii, inclusiv Intel, au cerut ca hotărârile date în astfel de cazuri să se limiteze la stabilirea unor redevențe sau la obligarea companiilor la negocieri, fără a clătina echilibrul pieței prin interzicerea unor produse.

„În climatul legal și politic actual, nu cred că există vreo posibilitate ca iPhone-ul să fie interzis la import”, comentează pentru Bloomberg Rodney Sweetland, avocat specializat în tehnologii patentate la casa de acovatură Duane Morris, din Washington.

Conform legii, deținătorii unor patente pentru tehnologii adoptate ca standard la nivel de ramură industrială, precum cele două brevete Motorola în cauză, trebuie să acorde licențe pentru utilizarea acestora la prețuri corecte și rezonabile. Pe de altă parte, legislația în domeniu nu cuprinde prevederi speciale pentru cazul în care o companie refuză să negocieze cu deținătorul de patente, astfel că produsele Apple sunt vulnerabile la aplicarea reglementărilor generale, inclusiv a interdicției la import.

„Comisia (ITC – n.r.) este sub presiune politică să nu interzică produse mișto. În mod normal, politicul și Congresul au o influență redusă asupra deciziilor comisiei. În acest caz, care vizează chestiuni esențiale pentru economie, impactul ar putea fi semnificativ”, a afirmat Scott Daniels, avocat la Westerman Hattori în Washington.

Cu câteva săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru luna noiembrie, dispariția de pe piață a unor produse atât de populare ar putea genera nemulțumire în rândul populației.

Președintele Barack Obama poate respinge deciziile ITC invocând principii de politică publică.

Cazul reprezintă una dintre cele mai importante bătălii din războiul global pe drepturi de proprietate intelectuală purtat în ultimii ani de marile nume din industria IT, de la Apple și Motorola la Google, Samsung sau Microsoft.

Un alt proces care așteaptă în aceste zile verdictul este Apple versus Samsung, judecat de un juriu federal la tribunalul din San Jose, California. În acest caz, Apple acuză Samsung că smartphone-urile și tabletele Galaxy imită iPhone-ul și iPad-ul din diverse puncte de vedere. Compania sud-coreeană contraatacă acuzând Apple că încalcă mai multe brevete privind tehnologii de comunicații mobile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului