ARHEOLOGIE. Descoperire istorică datorită tehnologiei: Cel mai mare și vechi templu mayaș – FOTO

ARHEOLOGIE. Descoperire istorică datorită tehnologiei: Cel mai mare și vechi templu mayaș - FOTO
Descoperire istorică datorită tehnologiei: Cel mai mare și vechi templu mayaș / Sursă FOTO: Revista Nature
Publicat: 08/06/2020, 12:22
Actualizat: 08/06/2020, 15:38

Arheologii și specialiștii au încercat decenii întregi să descopere urmele civilizațiilor trecute care au pierit în urmă cu zeci de secole, însă tehnologia din prezent reprezintă mijlocul prin care are loc o adevărată revoluție care scoate la iveală detalii și informații nemaivăzute, care ar fi fost obținute mult mai greu prin intermediul tehnicilor convenționale.

O nouă tehnică de teledetecție numită lidar, sau detectarea și variația luminii, poate produce modele detaliate ale oricărui teren, dezvăluind secrete ascunse de obicei de păduri și vegetație, potrivit CNN.

Această cartografiere cu laser crește viteza și scala descoperirilor arheologice și a dezvăluit acum cea mai veche și cea mai mare structură ceremonială construită vreodată de civilizația mayașă – care acoperă mai mult pământ decât Marea Piramidă de la Giza, Egipt.

Cartografierea prin laser, o tehnică revoluționară

„Este atât de uriaș pe orizontal, încât, dacă mergi pe sit, pare o parte a peisajului natural. Nu i-ai recunoaște forma dreptunghiulară. Dar datorită tehnologiei lidar a ieșit frumos”, a declarat Takeshi Inomata, profesor de antropologie la Universitatea din Arizona și autorul principal al unei lucrări despre descoperire, care a fost publicată miercuri în Revista Nature.

„Fără lidar, probabil că am fi recunoscut importanța acestui sit în cele din urmă. Dar ar fi fost nevoie de multe etape de cartografiere laborioasă a terenului”, a mai explicat specialistul.

Numit Aguada Fénix, acest sit mayaș necunoscut anterior în Tabasco, Mexic, a fost construit între 1.000 î.Hr. și 800 î.Hr. Uriașa platformă se ridică la 10-15 metri deasupra zonei înconjurătoare, cu nouă căi ferate care se extind de pe platformă.

Cel mai mare și vechi templu mayaș acoperă o sprafață mai mare decât Marea Piramidă de la Giza, Egipt

Takeshi Inomata a declarat că volumul acesteia, de 3,8 milioane de metri cubi, este mai mare decât Marea Piramidă din Giza, Egipt (2,6 milioane de metri cubi), chiar dacă are o înălțime mai mică.

Platforma ar fi fost folosită pentru ritualuri, iar echipa a găsit topoare de jad și alte obiecte prețioase în centrul acesteia, a mai dezvăluit arheologul Inomata.

„Ritualul a implicat, probabil, procesiuni pe drumuri și adunarea unui număr mare de oameni în piața dreptunghiulară. A fost un loc de adunare pentru comunitate, ceea ce i-a motivat probabil pe oamenii să o construiască”, a mai explicat acesta.

Mayașii au fost o civilizație mesoamericană care a înflorit în Mexic și America Centrală din 2000 î.Hr. până în vremea cuceritorilor spanioli din secolul al XVI-lea. Această civilizație este cunoscută cu precădere pentru piramidele înalte, în trepte, construite pe situri precum Chichen Itza.

Revoluție în arheologie

Lidar a revoluționat domeniul arheologiei în același mod în care a făcut-o descoperirea datării radio-carbonice în anii 40, a declarat Patricia McAnany, arheolog specializat în civilizația mayașă și profesor la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, care nu a fost implicată în cercetare.

Tehnica se bazează pe impulsuri cu laser, care sunt emise dintr-un avion sau o dronă, iar semnalele care sunt trsnsmise înapoi generează date. Prelucrarea imaginilor poate produce apoi modele de teren gol din care vegetația a fost îndepărtată digital.

„Liniile drepte și colțurile într-un model de teren gol sugerează elemente care au origini umane și nu geologice”, a scris McAnany într-un comentariu la studiul publicat și în Revista Nature.

Anterior, a fost nevoie de ani de lucrări de teren pentru a cartografia un mare oraș mayaș antic, cum ar fi Tikal în Guatemala și Caracol în Belize, a mai spus McAnany în comentariu.

„Mi-am petrecut mii de ore de lucru pe teren condus fiind de un localnic cunoștea terenul și tăia vegetația cu maceta pentu a putea trece”, a spus McAnany.

„Acest proces creează o grilă în care noi, arheologii, mergem pe jos pentru a localiza orice structuri prezente. Apoi, după mai multe tăieri de vegetație, puteam obsrva care sunt colțurile, forma și înălțimea construcțiilor antice iar ulterior putea fi cartografiate. Imaginile obținute prin tehnologia lidar pot oferi mai multe informații decât pot fi generate de zeci de ani de excavații arheologice convenționale”, a mai explicat aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron