ISTORIE. Descoperire neașteptată în Italia la un secol după deschiderea sitului arheologic ! Datează încă din timpul Romei Antice: O vom face accesibilă publicului – FOTO

Redactor:
Gandul

Arheologii din nordul Italiei au descoperit la o sută de ani de la deschiderea sitului arheologic o podea remarcabilă și bine prezervată care datează din perioada Romei Antice.

Descoperirea uimitoare, care a avut loc într-o localitate din nordul Veronei, Negrar, a fost făcută la un secol distanță după în zonă au fost găsite urme/rămășițe ale unui oraș antic, relatează CNN.

Fotografiile cu podeaua, postate pe Facebook de reprezentanții orașului, prezintă modelele și detaliile colorate într-o stare foarte bună ținând cont că orașul datează de secole bune.

Speranțe mari la un secol după descoperirea unui oraș antic

Potrivit anunțului făcut de oficiali, podeaua a fost îngropată sub o pogdorie dintr-o zonă deluroasă. De asemenea, aceștia au scris că „după nenumărate decenii de încercări eșuate”, arheologii au dezgropat „o parte din podeaua și fundația orașului roman localizat la nord de capitală și descoperit de către savanți în urmă cu mai bine de un secol”.


Scopul echipei a fost de „a identifica cât de mare și unde era localizată mai exact contrucția antică”, potrivit unui declarații din mediul online.

În plus, autoritățile vor lua toate măsurile necesare astfel încât podeaua să poate fi accesibilă publicului, însă „rezultatele nu vor veni în curând și sunt necesare resurse semnificative”.

În prezent, în Italia siturile arheologice sunt redeschise treptat, pe măsură ce restricțiile impuse de pandemia de coronavirus sunt ridicate.

Cu scurt timp înainte ca pandemia de coronavirus să lovească Italia și autoritățile să declare stare de urgență, faimoasa Casă a Îndrăgostiților din Pompei a fost redeschisă după 40 de ani, în urma unui proiect masiv de restaurare.

Clădirea este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Pompei, orașul antic îngropat în anul 79 d.H. în urma erupției Muntelui Vezuviu.

Clădirea a fost închisă pentru vizitatori în 1980 după ce a fost avariată în urma unui cutremur, însă a fost redeschisă în feburuarie 2020. Ministerul Culturii din Italia a transmis la vremea respectivă că până la acel moment fusese cheltuită suma de 105 milioane de euro pentru restaurare, dar și faptul că vor mai fi alocați încă 50 de milioane astfel încât proiectul să fie finalizat.

Clădirea își are numele de la o inscripție de pe perete – Amantes, ut apes, vitam melitam exigunt (n.r. Îndrăgostiții au, asemenea albinelor, o viață la fel de dulce precum mierea).

Inchide