Avionul cu celule solare și energie extrasă din lămâie, construit de studenții din Craiova

Publicat: 13/05/2017, 08:32
Actualizat: 20/05/2017, 18:23

Studenți ai Universității din Craiova de la mai multe specializări și-au prezentat, vineri seara, invențiile și experimentele la care lucrează.

Arthur Crețu, din Chișinău, student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova, a venit la eveniment cu invenția sa, la care a lucrat timp de un an: un avion ușor care funcționează pe baza celulelor solare.

„Am realizat un aeromodel care zboară cu energie solară. Își asigură funcționalitatea pe întreaga zi. Este făcut mai mult pentru supraveghere aeriană, dar poate fi utilizat și în alte aplicații cum ar fi cartografierea dacă este asigurată cu echipamentul necesar, senzor pentru noxe și alte. Am muncit la el mai mult de un an, de la proiectare până la executare.Am avut și suport didactic și inginer, dar executarea fizică am făcut-o eu singur”, a spus studentul.

Investiția în acest aeromodel s-a ridicat la peste 4.000 lei.

Studenții și cercetătorii de la Facultatea de Științe – Departamentul de Fizică propun utilizarea energiei extrase din legume și fructe.

„Experimentul nostru modelează energiile ecologice, energii care vor înlocui și trebuie să înlocuiască pe viitor energiile convenționale care sunt foarte poluante și care ne pot pune în pericol viața pe Terra. În acest experiment, pentru acest eveniment, am ales o combinație între un citric, eventual lime, și o legumă, respectiv cartoful, pentru a vedea caracteristicile acestor legume din care se poate extrage energie sau care pot stoca energie, din care se pot fabrica acumulatori bio”, a afirmat Mihai Stoicescu, cercetător.

Studenții de la Mecanică și-au prezentat cartul la care au lucrat numai două luni și pe care se bazează în câștigarea unei competiții în Franța.

„Este un cart de competiții, cadrul este total făcut de noi, sudat, făcut din țeavă. Are un motor de 100 cmc ce dezvoltă 20 de cai, are o viteză maximă de 120 de kilometri la oră. Lucrăm la el de două luni. A fost un proiect făcut destul de repede pentru că am avut limită de timp pentru că luni plecăm cu el în Franța la o competiție. Ne întrecem la mai multe probe cu cei de acolo. A costat o mie de euro. Și am lucrat patru oameni, studenți în anul III la Facultatea de Mecanică”, a spus Radu Laurențiu unul dintre studenții care a lucrat la acest cart.

Colegii lor de la Facultatea de Științe – Departamentul Informatică au prezentat și ei o mașină de curse în miniatură, dar și un roboțel care-și menține echilibrul.

„Este un roboțel care este capabil să-și mențină singur echilibrul, deși are doar două roți, dar cu ajutorul unui giroscop el reușește să-și păstreze echilibrul. Giroscopul dă comenzi celor două motoare astfel încât să-și păstreze centrul de greutate în locul în care este instalat giroscopul. Roboțelul a fost făcut în două săptămâni, dar programarea lui a durat ceva mai mult din cauza giroscopului pentru că trebuia să ne dăm seama cum să-l calibrăm ca să-și poată menține echilibrul”, a afirmat Viorel Porumbescu student în anul I la master.

Evenimentul „Noaptea albă a experimentului științific” s-a adresat tuturor celor care, indiferent de categoria de vârstă, își doresc să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare, să o explice și să se bucure de farmecul ei.

„Este un eveniment pe care l-am organizat și în anii trecuți și prin care încercăm să chemăm în jurul Universității comunitatea locală, tinerii din zonă pentru a-i atrage spre studiul științei, să descopere frumusețea științelor”, a afirmat prof.univ. dr. Radu Constantinescu, prorector Cercetare Științifică și relații cu mediul economic din cadrul Universității din Craiova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului