B1, amendat cu 10.000 de lei de CNA pentru un material despre averea șefului penitenciarului Jilava

B1, amendat cu 10.000 de lei de CNA pentru un material despre averea șefului penitenciarului Jilava
Publicat: 24/02/2015, 18:37
Actualizat: 28/02/2015, 12:51

Potrivit Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), la emisiunile de știri din 19 ianuarie, B1 TV a prezentat un material cu titlul „Penitenciarele, o afacere deschisă, Moșteni-Greci, colțul de rai al șefului pușcăriei Jilava”.

Știrea începea cu un colaj de imagini din penitenciare, după care a fost prezentat subiectul știrii de către realizatoarea TV: „Temutul șef al penitenciarului Jilava, Cătălin Stroe, și-a construit în ultimii ani un colț de rai în județul Argeș, unde se refugiază cu familia departe de agitația din Capitală. Stroe deține o casă de vacanță în localitatea Moșteni-Greci (…)”.

În știre sunt prezentate imagini cu casa deținută de Cătălin Stroe, dar și declarații ale unei localnice din satul Moșteni-Greci. De asemenea, în material este prezentată declarația de avere a lui Stroe și informații despre diverse „scandaluri” în care ar fi fost implicat acesta.

În urma difuzării acestei știri, Cătălin Stroe a făcut o reclamație la CNA, în care acesta spune: „Din conținutul materialului reiese cu exactitate locația casei mele de vacanță, iar în reportaj mai sunt cuprinse și răspunsuri ale vecinilor la întrebările reporterului (unele înregistrate cu camera ascunsă) care fac publice frecvențele deplasărilor mele în respectiva locație, faptul că între aceste deplasări proprietatea este nepăzită, precum și unele detalii despre autoturismele personale, toate acestea conducând la identificarea subsemnatului, a locurilor pe care le frecventez, a programului pe care îl am, a bunurilor pe care le dețin în proprietate și locația exactă a acestora”.

Cătălin Stroe a mai spus că, avându-se în vedere funcția sa, respectiv director al penitenciarului București Jilava, consideră că în urma difuzării acestor informații asupra siguranței familiei sale și a bunurilor pe care le deține „s-a creat o stare de pericol”.

În ședința CNA de marți, membrul Consiliului Monica Gubernat a spus că nu înțelege care a fost motivul pentru care a fost prezentat acest material de B1 TV.

„Care este interesul pentru aceste imixtiuni în viața privată? A făcut averea ilicit?”, l-a întrebat Monica Gubernat pe reprezentantul B1 TV, Rareș Anița, prezent la ședința de marți a Consiliului.

Însă Rareș Anița a spus că acest material difuzat de B1 TV face parte dintr-o serie, în care televiziunea pune în balanță salariile pe care le au astfel de persoane angajate în sistemul public și averile lor. „Noi nu am făcut nicio acuzație”, a spus Rareș Anița

Monica Gubernat a mai spus că tonul în care a fost prezentat acest material a fost „absolut tendențios”, iar alți membri ai Consiliului, între care Florin Gabrea, au spus că din material reiese faptul că șeful penitenciarului Jilava ar fi „un hoțoman”.

În urma discuțiilor, CNA a decis să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, la propunerea membrului Consiliului Valentin Jucan. Decizia a fost luată cu opt voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), în timp ce Lorand Turos a votat „împotrivă”. Acesta a susținut o altă propunere în acest caz, respectiv amendarea B1 TV cu 5.000 de lei.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”, a articolului 33, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței”, și a articolului 64, alineatul 1, litera b din Cod – „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună