Batman împlinește 75 de ani

Batman împlinește 75 de ani
Publicat: 02/07/2014, 17:19
Actualizat: 02/07/2014, 21:36

Ziua de 23 iulie, data aniversară a celebrului supererou, va fi declarată în mod oficial în Statele Unite ale Americii „ziua lui Batman”. Atunci va fi lansată în ediție reeditată revista în care a apărut prima oară acest personaj.

De asemenea, la Los Angeles, studiourile Warner Bros. vor marca această ocazie prin organizarea unei expoziții în care vor fi prezentate batmobile, pelerine, măști și alte suvenire din timpul filmărilor peliculelor despre Batman.

Personajul Batman s-a născut în mai 1939, rod al colaborării între desenatorul Bob Kane și scenaristul Bill Finger, care au primit misiunea de a crea, pentru editura DC Comics, un nou supererou, după succesul înregistrat cu aventurile lui Superman.

Bob Kane și Bill Finger concep un personaj aflat la polul opus, cu accent pe latura sa întunecată, astfel încât succesul va fi uriaș, iar Batman devine un simbol al culturii pop din lumea întreagă.

În timp ce Superman, arhetipul supereroilor, are puteri supranaturale, poartă un costum în culori vii, își arată chipul și se deplasează la lumina zilei, Bruce Wayne, alias Batman, este un bogat om de afaceri care, odată cu lăsarea nopții, se îmbracă în negru, își ascunde chipul în spatele unei măști și nu mizează decât pe forța sa fizică, pe intelect și pe propria avere pentru a face dreptate în Gotham City.

De-a lungul anilor, benzile desenate cu Bruce Wayne au inspirat numeroase adaptări pentru marele ecran și televiziune – începând cu serialul Batman”, cu Adam West și Burt Ward, care a relansat vânzarea revistelor de benzi desenate cu aventurile acestui personaj, din anii ’60.

Cunoscutul personaj de benzi desenate a ajuns și pe marele ecran, cel mai recent în trilogia construită în jurul lui Batman regizată de Christopher Nolan și cu Christian Bale în rolul principal: „Batman: Începuturi” (2005), „Cavalerul negru” (2008) și „Cavalerul negru: Legenda renaște” (2012).

Batman va reveni pe marile ecrane în 2016, pentru prima oară alături de Superman, în filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, regizat de Zack Snyder.

Filmul „Batman vs. Superman: Dawn of Justice”, care va fi lansat pe 6 mai 2016, are ca temă principală confruntarea dintre Superman, interpretat de Henry Cavill, și Batman, rol ce i-a fost încredințat lui Ben Affleck.