BERLINALE 2019: România intră în cursă cu lungmetrajul MONȘTRI, semnat de Marius Olteanu

BERLINALE 2019: România intră în cursă cu lungmetrajul MONȘTRI, semnat de Marius Olteanu
Publicat: 05/02/2019, 16:12
Actualizat: 25/03/2019, 20:40

Lungmetrajul de debut „Monștri” al regizorului Marius Olteanu a fost selectat în secțiunea Forum, considerată cea mai îndrăzneață a Berlinalei și care prezintă proiecte experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice, peisaje cinematografice încă necunoscute.

Deși Forum este o secțiune necompetițională, „Monștri.” este eligibil pentru premiul pentru debut acordat la Berlinale. Acest trofeu poate fi acordat unei producții de debut din competiția internațională, precum și din secțiunile Forum, Panorama, Perspektive Deutsches Kino și Generation.

Filmul, o producție a Parada Film și Wearebasca, prezintă o zi din viața a doi tineri căsătoriți, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc când sunt împreună, dar îi judecă și resping când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor și opțiunilor lor de viață. Marius Olteanu semnează atât regia, cât și scenariul peliculei, iar din distribuție fac parte Judith State („Sieranevada”), Cristian Popa, Alexandru Potocean și Șerban Pavlu („Inimi Cicatrizate”).

Marius Olteanu mai este cunoscut pentru scurtmetrajele „Scor alb” (2015) – de la care a pornit ideea filmului „Monștri.” – și „No Man”s Land”, care au fost selectate în peste 30 de festivaluri, printre care cele de la Busan, Tallinn, Namur, TIFF.

Pe lângă producția românească „Monștri.”, România este reprezentată la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2019 de Cătălin Cristuțiu, în calitate de monteur, și Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ al producției argentiniano-germane „Blue Boy”, de Manuel AbrÄ…mović, care va fi prezentată în secțiunea Berlinale Shorts, potrivit Institutului Cultural Român din capitala germană.

De asemenea, la Berlinale Talents au fost selecționați actorul Robi Urs și producătorul Bogdan Crăciun, iar Centrul Național al Cinematografiei organizează standul românesc de la European Film Market. Aceasta este prima piață importantă de profil a anului, unde producătorii, distribuitorii, cumpărătorii, vânzătorii, finanțatorii și reprezentanții televiziunilor, industriei de home entertainment și noilor media se informează cu privire la cele mai recente producții, urmăresc evoluția industriei cinematografice la nivel mondial și stabilesc noi contacte de afaceri.

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin va avea loc în perioada 7 – 17 februarie.

Regizorul chilian Sebastián Lelio și producătoarea de film și actrița britanică Trudie Styler se numără printre membrii juriului internațional al ediției de anul acesta a Berlinalei, prezidat de actrița franceză Juliette Binoche. Li se alătură în juriu criticul de film american Justin Chang, actrița germană Sandra Hüller și curatorul și scriitorul american Rajendra Roy.

Organizatorii Berlinalei 2019 au finalizat, în ianuarie, programele pentru selecția oficială, 17 filme concurând pentru urșii de aur și argint, iar șase lungmetraje fiind prezentate în afara competiției. 20 dintre filme, produse sau coproduse de 25 de țări, vor fi prezentate în premieră mondială.

Din cele 17 filme din competiție, șapte sunt regizate de femei.

Prezentăm mai jos filmele din selecția oficială a Festivalului de la Berlin 2019:

„Yi miao zhong (One Second)”, de Zhang Yimou (China)

„Der Boden unter den Füßen/ The Ground beneath My Feet”, de Marie Kreutzer (Austria)

„Di jiu tian chang/ So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai (China)
„Elisa y Marcela/ Elisa & Marcela”, de Isabel Coixet (Spania)
„Der Goldene Handschuh/ The Golden Glove”, de Fatih Akin (Germania/ Franța)
„Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija/ God Exists, Her Name is Petrunya”, de Teona Strugar Mitevska (Macedonia/ Belgia/ Slovenia/ Croația/ Franța)
„Grâce à Dieu/ By the Grace of God”, de François Ozon (Franța)
„Ich war zuhause, aber/ I Was at Home, But”, de Angela Schanelec (Germania/ Serbia)
„The Kindness of Strangers”,de Lone Scherfig (Danemarca/ Canada/ Suedia/ Germania/ Franța) – filmul de deschidere
„Kız Kardeșler/ A Tale of Three Sisters”, de Emin Alper (Turcia/ Germania/ Olanda/ Grecia)
„Mr. Jones”, de Agnieszka Holland (Polonia/ Marea Britanie/ Ucraina)

„Öndög”, de Wang Quan’an (Mongolia)
„La paranza dei bambini/ Piranhas”, de Claudio Giovannesi (Italia)
„Répertoire des villes disparues/ Ghost Town Anthology”, de Denis Côté (Canada)
„Synonymes/ Synonyms”, de Nadav Lapid (Franța/ Israel/ Germania)
„Systemsprenger/ System Crasher”, de Nora Fingscheidt (Germania)
„Ut og stjæle hester/ Out Stealing Horses”, de Hans Petter Moland (Norvegia/ Suedia/ Danemarca)

„Varda par Agnès/ Varda by Agnès”, de Agnès Varda (Franța) – documentar, în afara competiției
„Vice”, de Adam McKay (SUA) – în afara competiției
„L’adieu à la nuit/ Farewell to the Night”, de André Téchiné (Franța/ Germania) – în afara competiției
„Amazing Grace”, de Alan Elliott (SUA) – documentar, în afara competiției
„Marighella”, de Wagner Moura (Brazilia) – în afara competiției
„The Operative”, de Yuval Adler (Germania/ Israel/ Franța/ SUA) – în afara competiției

La ediția de anul acesta a Berlinalei, actrița de film și televiziune britanică Charlotte Rampling va primi Ursul de Aur pentru întreaga carieră.

Anul trecut, premiul Ursul de Aur i-a revenit lungmetrajului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not”, al regizoarei Adina Pintilie, care a primit și trofeul pentru cel mai bun film de debut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase