„Burkini”, costumul de baie islamic, interzis pe plajele de la Cannes

„Burkini, costumul de baie islamic, interzis pe plajele de la Cannes
Publicat: 13/08/2016, 10:02
În documentul semnat de primarul din Cannes se arată că „accesul pe plaje și în apă este interzis oricărei persoane care nu are o ținută corectă, care să respecte bunele moravuri și laicitatea, regulile de igienă și de securitate a intrării în apă pe domeniul public maritim”, informează agenția France Presse.
Printre argumentele prin care este motivată decizia, municipalitatea enumeră faptul că această piesă vestimentară de natură să confirme apartenența la religia islamică este periculoasă și determină tensiuni și tulburări ale ordinii publice.
„O ținută de plajă care afișează ostentativ o apartenență religioasă, în contextul în care Franța și locurile de cult religios sunt în prezent ținta unor atacuri teroriste, poate crea riscuri și tulburări ale ordinii publice care trebuie prevenite”, explică cei de la primăria din Cannes.
„Burkini”, varianta islamică a occidentalului „bikini” este purtat de femeile de religie musulmană pentru a reuși să stea la plajă și, în același timp, să respecte principiile impuse de învățătura Islamului. În Franța acestora nu le este permisă nici purtarea valului care să le acopere în întregime în public, însă este tolerată afișarea de însemne religioase.
Decizia vine, cel mai probabil, și ca urmare a atacului terorist din luna iulie de la Nisa, atentat care s-a soldat cu 85 de morți și care a fost revendicat de ISIS. La doar câteva zile distanță, un preot a fost asasinat în nord-vestul Franței de doi tineri care făcuseră jurământ de credință Statului Islamic.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase