• Publicat:
Magazin

Busuioc cu arome și gust de lămâie sau scorțișoară, vândut de USAMV Cluj în serele proprii

Busuioc cu arome și gust de lămâie sau scorțișoară, vândut de USAMV Cluj în serele proprii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca scoate, luni, la vânzare în serele proprii, pentru prima dată, soiuri de busuioc aclimatizat cu arome și gust de lămâie sau scorțișoară, care pot fi folosite în prepararea mâncărurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Erzsebet Buta, conferențiar la disciplina floricultură a USAMV Cluj-Napoca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că plantele rezistă foarte bine, nu sunt pretențioase și pot fi cultivate în grădini fără nicio problemă.

„Noi, la USAMV Cluj-Napoca, suntem axați pe producerea de răsaduri de flori, de plante ornamentale, dar acum, pentru prima dată, scoatem la vânzare și răsaduri de plante aromatice, cum ar fi soiuri de busuioc aclimatizat cu arome și gust de lămâie sau scorțișoară. Aceste două soiuri dau un plus produselor, fiind aclimatizate de specialiștii universității, astfel încât plantele rezistă foarte bine, nu sunt pretențioase și pot fi cultivate în exterior, în grădini, fără nicio problemă. Cele două mirosuri, de lămâie, respectiv scorțișoară, se simt la atingere dar imprimă și un gust specific odată ce sunt folosite în prepararea unor mâncăruri. Răsadurile se vând în ghivece de plastic, iar la plantare se transferă cu balotul de pământ în pământul din grădină. Se recomandă ca în momentul dezvoltării și apariției tijei florale aceasta să se îndepărteze, deoarece suntem interesați de frunzele de busuioc”, a declarat Buta.

Potrivit acesteia, o plantă de busuioc din răsad care face frunze continuu ține maxim cinci luni, prețul unui ghiveci fiind de 2 lei.

Specialiștii universității clujene au susținut că busuiocul poate fi folosit în sosuri, la spaghetti sau la friptura de porc, dar și pentru ceai și limonadă, iar soiul cu aromă de scorțișoară chiar la prăjituri.

„Busuiocul are și efect de relaxare, de calmare, iar pus între haine alungă, datorită mirosului, moliile și țânțarii”, au explicat aceștia.

Pe lângă busuioc, USAMV vinde și salvie și mentă, dar și flori pentru grădini, parcuri și jardiniere, cum ar fi mușcate, crăițe, begonii, urzicuță sau lobelia.

De asemenea, în serele universității clujene se mai vând răsaduri de tomate din soiurile Inimă de bou, Siriana și Crețe și de ardei gras, capia, iute sau gogoșari. În total este vorba de peste 25.000 de răsaduri care au fost plantate individual, în ghivece, iar prețul este unic pentru fiecare răsad, indiferent de legume – 1,90 lei.

 

Tags:
Inchide