Caddy și Ombladon, despre decizia de interzicere a pieselor lor înainte de ora 23.00: CNA e inexistent

Caddy și Ombladon, despre decizia de interzicere a pieselor lor înainte de ora 23.00: CNA e inexistent
Publicat: 17/01/2014, 15:48
Actualizat: 26/03/2019, 04:26

Cântăreții hip-hop Caddy, de la BUG Mafia, și Ombladon, de la formația Paraziții, au declarat pentru MEDIAFAX, privind decizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a interzice difuzarea unor piese ale trupelor înainte de ora 23.00, că, pentru ei, CNA este o instituție „inexistentă”.

„Este irelevant. Noi suntem pe internet”, a declarat pentru MEDIAFAX Caddy. De asemenea, acesta a precizat că formația BUG Mafia nu este afectată deloc de această decizie a Consiliului Național al Audiovizualului.

„Nu, pentru noi, CNA este inexistent. (…) Oricum, noi nu mai suntem difuzați atât cât să ne ajute, așa că avem internetul”, a spus acesta.

Totodată, referitor la decizia Consiliului, Ombladon de la Paraziții a declarat: „Nu ne mai interesează”.

„Păi mai sunt difuzate? Să le scoată de tot. (…) Nu ne mai interesează deloc”, a spus acesta.

Opt melodii, între care patru ale trupei Paraziții – „De ziua ta”, „Toate-s la fel”, „Bagabonții 99” și „Cum să jignești o femeie” -, au fost interzise de la difuzare pe posturile de televiziune și radio înainte de ora 23.00, printr-o decizie luată, miercuri, de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Decizia CNA vizează piesele „De ziua ta”, „Toate-s la fel”, „Bagabonții 99” și „Cum să jignești o femeie”, ale trupei Paraziții, dar și piesele „Scoate limba” de Mamelino, „Turbofin” de Grasu XXL, „Hai cu mine” de BUG Mafia și „Talk dirty” de Jason Derulo.

CNA a luat această decizie în încercarea de a curăța audiovizualul din România de melodii cu limbaj vulgar, difuzate la TV și la radio la ore accesibile minorilor, fapt interzis de legislația audiovizualului.

Decizia a fost luată la propunerea membrului CNA Narcisa Iorga, fiind adoptată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu și Răsvan Popescu) și două „împotrivă” (Christian Mititelu și Radu Călin Cristea).

Decizia a fost luată în contextul în care aceste piese au fost difuzate la emisiunile matinale de la Kiss FM și Radio Zu, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2013. CNA a analizat, în ședința de miercuri, emisiunile matinale difuzate de principalele posturi de radio din România, în perioada 24 august – 30 noiembrie 2013. Consiliul a constatat o recidivă în folosirea limbajului vulgar și cu tentă sexuală în emisiunile matinale difuzate de Kiss FM, Radio Zu și Radio 21.

Astfel, CNA a decis să amendeze Kiss FM, cu 15.000 de lei, Radio Zu, cu 5.000 de lei, iar în cazul Radio 21 a fost aplicată o somație publică.

În cinci ediții ale emisiunii „Cronica cârcotașilor”, difuzate în luna septembrie la Kiss FM, au fost difuzate melodiile „Scoate limba” de Mamelino, „De ziua ta” de Paraziții, dar și un grupaj muzical intitulat „Bărbați fără femei”, care au conținut limbaj vulgar. De asemenea, într-o emisiune „Cronica cârcotașilor” din luna septembrie a fost difuzat un banc care a conținut conotații sexuale, iar în mai multe ediții ale emisiunii difuzate în aceeași lună au fost difuzate înregistrări cu înjurături, care au fost doar parțial cenzurate.

Și în lunile octombrie și noiembrie, la „Cronica cârcotașilor” de la Kiss FM au fost transmise melodiile și grupaje muzicale cu limbaj vulgar, dar și înregistrări cu înjurături parțial cenzurate.
O situație similară a constatat CNA și la Radio Zu, în emisiunile matinale „Morning Zu”, difuzate în septembrie, octombrie și noiembrie 2013.

Astfel, în septembrie, la emisiunea „Morning Zu” au fost transmise melodiile „Turbofin” de Grasu XXL și „Hai cu mine” de BUG Mafia. Totodată, realizatorii au folosit un limbaj vulgar în scenete difuzate în emisiune. Situația s-a repetat și în lunile octombrie și noiembrie.

Pe de altă parte, în cazul Radio 21, CNA a constatat că în emisiunea matinală „4D dimineață” difuzată în lunile septembrie, octombrie și noiembrie a fost folosit un limbaj licențios și a fost difuzată melodia „Talk Dirty” de Jason Derulo, care a cuprins limbaj vulgar.

Sancțiunile aplicate Kiss FM, Radio Zu și Radio 21 au fost aplicate în urma propunerilor făcute de doi membri ai CNA – Narcisa Iorga și Monica Gubernat – în baza mai multor articole din legislația audiovizualului.

Narcisa Iorga a făcut recomandarea ca aceste melodii să fie difuzate de radiodifuzori după ora 23.00, dând ca exemplu o măsură similară luată de autoritatea de reglementare în audiovizual din Franța (Le Conseil supérieur de l’audiovisuel – CSA) în cazul melodiilor „Work b**ch” de Britney Spears și „Wrecking ball” de Miley Cyrus. Acestea din urmă pot fi difuzate de radiodifuzorii din Franța doar după ora 22.00.

Și președintele CNA, Laura Georgescu, a spus că este o practică europeană în legătură cu melodiile din audiovizual. „Ar trebui să înceapă și în România această situație”, a spus Laura Georgescu.
Un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a avut însă un alt punct de vedere. „Eu aș face o distincție între melodii și scenete (difuzate în emisiunile matinale, n.r.). Melodiile sunt creații artistice și au un pronunțat caracter de satiră, ceea ce lipsește în scenete (…) Scenetele reflectă în continuare infantilismul și sărăcia de idei a acestor realizatori care nu pot ieși din aluziile sexuale”, a spus Mititelu.
El a mai spus că i se pare „total neînțelept” modul în care majoritatea membrilor CNA a votat în privința melodiilor. „Faceți discriminare între piesele muzicale și restul scenetelor care sunt mai obscene”, a spus Mititelu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace