Cafeaua poate fi cauza atacurilor de panică – STUDIU

Cafeaua poate fi cauza atacurilor de panică - STUDIU
Publicat: 09/03/2014, 14:33
Actualizat: 27/03/2019, 05:00

Potrivit cercetătorilor, cofeina este o substanță psihoactivă extrem de puternică, informează dailymail.co.uk.

Consumată moderat, cofeina îi face pe oameni să se simtă bine. În exces, însă, efectul este neplăcut, iar în cantități foarte mari ar putea fi chiar fatală.

Consumul în exces de cofeină poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpirație și anxietate acută. Cel din urmă efect secundar este, în mod deosebit, îngrijorător, pentru că duce la creșterea incidenței stărilor de depresie și îngrijorare.

Un adult din 20 suferă de anxietate, un sentiment de neliniște sau teamă care poate fi ușor sau sever.

Impactul cofeinei asupra minților oamenilor nu este un subiect la care mulți dintre consumatori să se gândească. Acea energie pe care o oferă cofeina alterează, însă, creierul.

Cofeina este neobișnuit de mobilă în corp, molecula mică ajungând la creier în doar 20 de minute, și depășește cu ușurință bariera hemato-encefalică. Odată ajunsă acolo, cofeina blochează absorbția de adenozină, un neurotransmițător care îi indică creierului momentul în care o persoană este obosită.

Acest truc simplu îi împiedică pe oameni să se simtă obosiți, astfel că nicio sarcină nu pare de nerezolvat.

Dar cofeina are și efecte fiziologice. Aceasta stimulează sistemul nervos central, astfel că se accentuează nivelul de vigilență, timpul de reacție scade și capacitatea de concentrare crește. Tensiunea arterială crește ușor, iar inima pornește într-o cursă – toate simptomele asociate cu anxietatea.

Astfel, în timp ce aceste modificări fiziologice oferă un impuls puternic, cofeina poate avea efecte psihologice serioase.

John Greden, de la Universitatea din Michigan (SUA), este de părere că excesul de cofeină poate face pe oricine anxios.

În lucrarea sa „Anxiety Or Caffeinism: A Diagnostic Dilemma”, Greden subliniază că, de multe ori, este trecut cu vederea faptul că „dozele mari de cofeină” pot induce simptome imposibil de distins de cele ale anxietății.

Garden a dat ca exemplu cazul unei asistente medicale în vârstă de 27 de ani, care se plângea de amețeli, tremur al vocii, dispnee, dureri de cap și bătăi neregulate ale inimii. Aceasta a fost inițial diagnosticată cu anxietate, dar, mai târziu, s-a descoperit că principala cauza era consumul excesiv de cafea. Femeia consuma, în medie, 12 cești de cafea neagră pe zi. După ce a renunțat la a mai bea cafea, simptomele au dispărut.

Oamenii de știință precizează, totuși, că acestea sunt exemple extreme. Majoritatea oamenilor consumă maximum trei – patru cești de cafea pe zi.

Prin urmare, tratamentul inițial ideal pentru tratarea anxietății în cazul persoanelor care consumă cofeină constă în eliminarea acesteia din dietă, pentru a stabili dacă există îmbunătățiri ale stării de sănătate, înainte de a administra tratamentul medicamentos tradițional.

De asemenea, cofeina a fost asociată cu atacurile de panică, ce sunt trecătoare, dar care pot afecta foarte mult organismul și pot fi extrem de comune.

Un studiu publicat în 2007 a analizat trei grupuri distincte de voluntari: unul de persoane sănătoase, fără antecedente privind atacurile de panică, unul de pacienți cu astfel de tulburări și unul format din rudele de gradul I ale bolnavilor, dar care n-au avut antecedente de atacuri de panică. Participanților la studiu li s-a oferit fie cafea decofeinizată, fie cafea cu un conținut ridicat de cofeină. Nicio persoană nu a avut atacuri de panică și nici nu a suferit de anxietate crescută după ce a consumat băutura decofeinizată. Însă, 52% dintre pacienții care sufereau de atacuri de panică s-au confruntat cu astfel de crize după ce au consumat cafeau cu un conținut ridicat de cofeină.

Constatarea neașteptată a fost că 41% dintre rudele de gradul I ale pacienților au suferit, de asemenea, atacuri de panică. Aceștia nu suferiseră de astfel de tulburări înainte, dar o doză de cafea puternică le-a indus un atac, fapt care arată nu doar că unele persoane au o predispoziție genetică de a suferi de anxietate în urma consumului de cofeină, dar și impactul dureros pe care această substanță îl poate avea. Cercetătorii au arătat că această substanță poate provoca chiar și halucinații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”