Maria Bîrnaure
02.05.2017
Magazin

Călătoria în timp este posibilă. Răspunsul oamenilor de știință la o enigmă a tuturor timpurilor

Călătoria în timp este posibilă. Răspunsul oamenilor de știință la o enigmă a tuturor timpurilor
Oamenii de știință susțin că, cel puțin la nivel teoretic, călătoria în timp este posibilă. Nu există niciun motiv matematic care să arate că o mașină a timpului nu poate depăși spațiul timpului și să se întoarcă în trecut, sugerează aceștia.

Studiul, „Traversable acausal retrograde domains in spacetime”, a fost realizat de matematicieni de la Universitatea din Columbia Britanică și de la Universitatea din Maryland și propune un model matematic care ar putea permite crearea unei mașini a timpului. 

„În această cercetare noi prezentăm datele geometrice care s-ar putea potrivi cu descrierea mașinii timpului. Aceasta este, practic, o cutie care ne permite să călătorim în trecut și în viitor prin spațiu și timp”, notează matematicienii. 

Chiar dacă unii oameni privesc această mașinărie ca fiind una fictivă, lucrurile nu stau chiar așa. „Din punct de vedere matematic, este posibil să călătorim în timp”, a afirmat unul dintre cercetători, Ben Tippett. 

Orice mașină a timpului ar trebui să fie capabilă să facă să dispară spațiul timpului – conexiunea dintre timp și dimensiunile fizice, cum ar fi lățimea, adâncimea sau înălțimea. 

Cercetările anterioare arată că forțele gravitaționale de mare anvergură, cum ar fi cele emise de găurile negre, ar putea încetini timpul. 

Modelul acestor oameni de știință este bazat pe o idee similară. O forță puternică întrerupe timpul și tranformă timpul în ceva circular pentru pasageri, ceea ce înseamnă că oamenii ar putea călători cu o viteză mai mare decât viteza luminii și, astfel, s-ar putea întoarce în timp. 

În timp ce construcția unei mașini a timpului ar putea fi, teoretic, posibilă, cercetătorii spun că este improbabil ca cineva să reușească să o obțină vreodată. Este nevoie de materiale la care omul nu a ajuns până în prezent și care ar trebui descoperite. 

Inchide