Campanie de informare privind cancerul de piele: În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori

Campanie de informare privind cancerul de piele: În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori
Publicat: 01/05/2012, 17:17
Actualizat: 01/05/2012, 17:17

O amplă campanie de informare privind melanomul, în care vor fi angrenați peste 300 de medici dermatologi din întreaga țară, se va derula începând de vineri și până pe 30 mai, fiind organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) sub egida celei mai mari asociații europene de dermatologie – Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie (EADV), anunță Agerpres.

Cea de-a VII-a ediție a EuroMelanoma Day are ca obiectiv principal depistarea melanomului și prevenirea cancerelor cutanate, a subliniat, vineri, în conferință de presă, prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

Acesta a adăugat că în ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori, ceea ce este îngrijorător.

Factorii care ar putea contribui la apariția acestei afecțiuni sunt stresul, alimentația, radiațiile solare, imunitatea scăzută, bolile metabolice.

”Această acțiune are practic un dublu scop. Pe de o parte are în vedere sensibilizarea opiniei publice față de pericolul expunerii la radiațiile solare, iar pe de altă parte, și cred că este scopul cel mai important, încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu.

Președintele SRD a accentuat că fie și în actualele condiții (financiare, tehnice sau de personal medical) cu care se confruntă sistemul sanitar din România, dermatologia românească își continuă prezența în circuitul elitei europene de specialitate”.

La rândul său, secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, a precizat că ”prin această campanie națională de prevenire și depistare a leziunilor maligne și premaligne cutanate, pacienții vor primi și sfaturi despre cum se pot feri de acțiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecție”.

El a adăugat că statistic, la nivel mondial, anual apar aproximativ 150.000 de melanoame și peste 40.000 de oameni mor din cauza acestei afecțiuni, iar la nivel european, în prezent, sunt înregistrați peste 50.000 de pacienți cu melanom.

Prof. dr. Călin Giurcăneanu a atras atenția că trebuie să se folosească creme de protecție și să se evite expunerea la soare.

La mare trebuie să se utilizeze creme de protecție, și expunerea să se facă dimineața până în ora 10,00 și după amiază după ora 17,00. La fiecare două ore trebuie să se aplice creme de protecție și după ieșirea din apă.

În ceea ce privește persoanele care lucrează în construcții sau agricultură și sunt expuși la radiațiile solare trebuie să se protejeze, a spus Giurcăneanu, adăugând că se va face o propunere pentru includerea pe listele de compensare a cremele de protecție măcar pentru cei care lucrează în aceste sectoare.

Medicii au evidențiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniță se modifică.

Ziua de 30 mai va fi dedicată exclusiv consulturilor gratuite pe bază de programare, acțiunile anterioare EuroMelanomaDay în România demonstrând un real interes din partea publicului larg față de prevenția și tratarea afecțiunilor dermatologice.

La linia telefonică gratuită: 0 800 811 101 cei care doresc un consult trebuie să se programeze.

Pentru o bună desfășurare a acestei campanii, în perioada 7-10 mai va exista o pre-programare centralizată a pacienților care vor solicita screening-ul pentru melanom.

”Programează-te la un consult dermatologic gratuit între 7 și 10 mai, apelând, tot gratuit, numărul telefonic 0800811101 în intervalul orar 8,00-20,00”, acesta este mesajul pe care Societatea Română de Dermatologie îl lansează vineri la debutul campaniei EuroMelanomaDay 2012.

La nivel mondial, campania EuroMelanomaDay 2012 se derulează simultan în 28 de țări ale lumii printre care se numără Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

Promotorul EuroMelanomaDay este Belgia, care a organizat primul eveniment de acest gen în 1999.

De asemenea, campanii similare se derulează și în Statele Unite ale Americii, dar și în Australia. România participă din 2006, prin Societatea Româna de Dermatologie, la programul ”Euromelanoma Day”.

În anul 2006 au fost consultați 784 pacienți, în anul 2007 au solicitat consult 637 pacienți, în 2008 s-au programat 2092, iar în 2009 au fost consultate peste 3.000 de persoane.

La ediția din 2010 au fost consultați gratuit 3.124 de pacienți la nivel național din care 74 au fost depistați cu melanom, iar peste 333 de pacienți au fost diagnosticați cu altă formă de cancer cutanat. Mare parte dintre leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea îndelungată și neprotejată la soare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...