Când apare alergia la vopseaua de păr și cum se poate preveni

Când apare alergia la vopseaua de păr și cum se poate preveni
Publicat: 21/01/2017, 15:52
Actualizat: 01/10/2018, 17:06

Alergia la vopseaua de păr sau dermita de contact determină o inflamație a pielii la locul de contact, cel mai frecvent la nivelul scalpului. În general, trebuie să facem diferența între o simplă iritație și o alergie în adevăratul sens al cuvântului. „Dermita de contact iritativă poate apărea la toate persoanele, din cauza proprietăților iritante ale unei substanțe, dar este rar întâlnită în practică, pe când dermita alergică de contact apare numai la anumite persoane, la cele predispuse la reacții alergice. În cazul acestor pacienți are loc un răspuns imun celular împotriva alergenului (deci nu prin anticorpi), în acest caz vopseaua de păr, care duce la apariția unei reacții inflamatorii la locul de contact. Acești pacienți la care apare dermita de contact au o predispoziție genetică spre a dezvolta reacții alergice și au avut contacte repetate cu alergenul respectiv”, explică Prof. Dr. Mihail Alecu, medic primar dermatologie, venerologie, alergologie și imunologie clinică, în cadrul clinicii Bioderm, pentru Gândul.

Simptomele alergiei pot apărea și la câteva zile

Simptomele alergiei la vopseaua de păr variază de la eritem, până la edem masiv, care cuprinde fruntea și zona din jurul ochilor. „Dermita sau eczema de contact se caracterizează clinic în faza acută prin apariția unui eritem și edem inflamator la locul de contact, respectiv pielea capului, pe suprafața căruia pot să apară vezicule/bule. Deși leziunile propriu-zise apar numai la locul de contact, la nivelul feței se poate instala un edem masiv, care cuprinde în special fruntea și regiunea perioculară”, adaugă Prof. Dr. Mihail Alecu. Leziunile pot apărea imediat după aplicarea vopselei sau la câteva ore, mai rar la 1-2 zile. În faza cronică, pacienții se confruntă cu un eritem difuz care evoluează spre îngroșarea pielii. În ambele cazuri, dar mai des în faza acută, leziunile sunt însoțite de prurit (senzația de mâncărime), disconfort și se pot complica cu infecții cutanate. Rar, pot apărea și leziuni pe ceafă, gât sau torace.

Ca primă măsură, tratamentul presupune îndepărtarea alergenului. În funcție de simptome, se folosesc antihistaminicele, corticoizii pe cale generală și locală, iar în cazul complicațiilor infecțioase, antibioticele. Cum putem să ne ferim de alergia la vopseaua de păr? Deși este greu de prevenit apariția unei dermite de contact la vopseaua de păr, este important de știut că persoanele care se știu alergice la oricare din alergenii (praf, polen, medicamente, alimente etc.) au riscuri crescute de a dezvolta dermită de contact la vopseaua de păr. „Acești pacienți vor trebui să efectueze teste generale de alergie pentru a cunoaște potențialul alergic și teste specifice, denumite teste epicutane (patch test), care pun în evidență reacția la componentele chimice ale unei vopsele. Testarea se poate face prin patch test, dar acesta nu este standardizat și are o valoare limitată numai la pacientul respectiv”, mai spune medicul alergolog. În acest caz, istoricul pacientului, care arată o legătură directă între apariția simptomelor și aplicarea vopselei, este de mare folos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase