Capcana din spatele Facebook-ului. Ce ascund de fapt postările din social media

Capcana din spatele Facebook-ului. Ce ascund de fapt  postările din social media
Publicat: 05/03/2017, 08:37
Actualizat: 22/04/2017, 19:23

Potrivit concluziilor profesorului Glen Sparks, specialist în comunicare, Facebook-ul este o adevărată capcană. Acest site îi forțează pe oameni să vorbească fără nicio grijă și să nu-i asculte și pe ceilalți. De asemenea, din cauza faptului că persoanele care folosesc această rețea de socializare au atât de mulți „prieteni”, conduce la certuri frecvente, care pot duce la adevărate traume emoționale.

Toate acestea se întâmplă din cauza faptului că site-ul nu permite oamenilor să își exprime sentimentele și crezurile politice sau cele referitoare la alte subiecte sensibile în mod corespunzător și, inevitabil, aceste lucruri se tranformă în dispute.

„În timpul comunicării față în față tu îți poți exprima credințele politice direct. Porți o conversație. Facebook-ul nu este o platformă capabilă să găzduiască un dialog normal și nu este un loc în care oamenii se ascultă unii pe alții. Textul publicat pe Facebook este un mediu impropriu pentru exprimarea sentimentelor, lucru cheie pentru o conversație normală. Lipsa emoției din exprimarea noastră în social media conduce la apariția unui act de comunicare marcat de critici și răutăți”, explică profesorul.

Facebook-ul încurajează oamenii să se împrietenească cu o mulțime de persoane. Totuși, cu timpul, ei ajung să își dea seama că nu au nimic în comun și rup acea relație de prietenie apăsând butonul „unfriend”. Acest lucru poate fi extrem de supărător pentru persoanele implicate.

„Dacă oamenii sunt capabili să își amintească faptul că se află în social media, atunci ei au în minte și faptul că acest mediu este destinat să creeze conexiuni între persoane, nu să le dezbine. Atunci când oamenii publică un mesaj, ei nu-și fac timp să răspundă corespunzător comentariilor apărute. Ei răspund impulsiv, lucru care conduce la apariția unor reacții emoționale nedorite”, susține profesorul Sparks.

Specialistul sugerează că rețelele de socializare nu sunt destinate unor conversații vaste legate de teme controversate. Acestea din urmă ar trebui să fie lăsate pentru comunicarea față în față, iar acest tip de comunicare este, cu siguranță, un mod mult mai bun de a construi legături puternice între persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase