Capitala europeană a aerului curat e în România. Topul orașelor cu cel mai poluat aer

Redactor:
Mădălina Chițu
Capitala europeană a aerului curat e în România. Topul orașelor cu cel mai poluat aer

Cluj Napoca este capitala europeană a aerului curat, potrivit unui clasament realizat de revista franceză We Demain, împreună cu asociația Respire. Datele clasamentului arată că, în termeni mai tehnici, Clujul este orașul în care nu s-a înregistrat nicio depășire a pragului de particule în suspensie, dioxid de azot și ozon.

Singurul oraș european care a înregistrat o performanță similară este Edinburgh, capitala Scoției, însă Clujul stă mai bine la capitolul aer curat, deoarece în orașul transilvanean s-a înregistrat o concentrație mai redusă de dioxid de azot decât în cel din metropola Scoției. Datele provin de la Agenția Europeană pentru Mediu.

Nici Bucureștiul nu stă atât de rău pe cât ne-am aștepta la capitolul poluare. Capitala României ocupă locul 66, în zona de mijloc a clasamentului, imediat sub Berlin, dar peste Atena, Lisabona, Praga, Budapesta, Viena, Paris, Roma și Londra. Timișoara este și ea pe poziția 60 în acest clasament. Orașele de la sud de Dunăre par a fi cele mai poluate. Sofia ocupă ultimul loc în acest clasament, iar Plovdiv, se situează doar 4 locuri mai sus.

În topul realizat de francezi au intrat primele 100 de orase din Europa ca populație. În primele zece se află însă o singură capitală – Tallinn, din Estonia, un oraș de nici jumătate de milion de locuitori.
 

Inchide