Care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii din România nu au suficienți candidați

Care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii din România nu au suficienți candidați
Publicat: 02/06/2014, 13:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:08

Angajatorii găsesc cu greu personal potrivit pentru posturile de meseriași calificați, ingineri, reprezentanți de vânzări, manageri de proiect sau directori IT, 40% dintre aceștia având dificultăți la ocuparea posturilor vacante, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane ManpowerGroup.

„Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăți a scăzut cu 14 puncte procentuale față de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privința percepției deficitului de talente, dar continuă să fie superioară atât mediei globale, cât și celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale”, se arată într-un comunicat al Manpower Group România privind studiul „Deficitul de talente”.

În ultimii șapte ani meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) și inginerii au alternat pe primele două locuri din top, fiind singurele poziții care nu au lipsit niciodată de pe lista posturilor greu de ocupat.

În acest an au intrat în top și managerii de proiect și managerii/directorii IT. Comparativ cu anul trecut, se remarcă o creștere a dificultății de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri și directori, aflați pe locul al cincilea în top, ci și în privința personalului IT de nivel mediu și junior, aflat pe locul al șaptelea, în urcare cu o poziție din 2013.

Totodată, a devenit mai dificilă și recrutarea în vânzări, reprezentanții de vânzări urcând de pe poziția a șasea pe cea de-a treia, renvenind în top, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul al nouălea ca dificultate.

Deficitul de talente continuă să fie acut și în privința personalului administrativ și financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut față de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care găseau greu candidații potriviți.

„Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din România continuă să fie superior mediei globale și regionale. Pe de alta, principala cauză a dificultăților indicate de angajatori nu este lipsa candidaților, care îi afectează doar în proporție de 30%, ci lipsa competențelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionați. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul”, a declarat în comunicat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Jumătate dintre angajatorii din România au a declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăți în găsirea talentelor potrivite este lipsa competențelor profesionale specifice, tehnice, care se se întâlnește predominant în recrutarea de meseriași și muncitori calificați, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor și certificărilor necesare.

Lipsa de candidați sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Mai mult, 21% dintre angajatori consideră că lipsa de experiență a candidaților este un factor care împiedică angajarea, iar 16% spun că le lipsesc abilitățile interpersonale și de relaționare la locul de muncă.

„În țara noastră discrepanța dintre talentele disponibile și cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă, și îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivității și competitivității angajatorilor și a economiei în general”, a afirmat Petrof.

Deficitul de talente afectează capacitatea firmelor de a-și deservi clienții, consideră 40% dintre angajatori, iar impactul asupra capacității este ridicat, spun 19% dintre aceștia. De asemenea, generează o creștere a fluctuației de personal (38% dintre angajatori) și un efect negativ asupra creativității și inovației în organizație (28%).

(Raluca Ghinea, [email protected])

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția