Câștigătoarele marilor premii de la CANNES 2018. Ce lungmetraje puteți viziona la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Câștigătoarele marilor premii de la CANNES 2018. Ce lungmetraje puteți viziona la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest
Publicat: 14/09/2018, 19:49
Actualizat: 25/03/2019, 19:27

Proiecțiile vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union și la Cinema Muzeului Țăranului, potrivit unui comunicat remis Mediafax de organizatori.

Spectatorii vor putea vedea mult așteptatul „Cold War” de Pawel Pawlikowski (premiul pentru regie), „Akya” de Sergey Dvortsevoy (premiul pentru interpretare feminină acordat actriței Samal Yeslyamova), „Dogman” de Matteo Garrone (premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte), și „3 Faces” de Jafar Panahi(premiul ex-aequo pentru scenariu).

După multipremiatul „Ida”, recompensat cu Oscarul pentru film străin în 2015, regizorul polonez Pawel Pawlikowski („My Summer of Love”) a ajuns la Cannes cu un lungmetraj inspirat din viața părinților săi și a câștigat premiul pentru regie. „Cold War” este plasat în perioada Războiului Rece, în Polonia, și spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiții sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviți, dar incapabili să renunțe unul la celălalt. Iubit de critici, dar și de public, „Cold War” are forța de odinioară a cinematografului polonez clasic și este considerat un favorit al Oscarurilor pentru film străin încă dinainte să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă. Coloana sonoră, pe ritmuri de jazz și rock and roll, se împletește perfect cu povestea furtunoasă a cuplului, în „una dintre cele mai colorate experiențe pe care le vei vedea vreodată alb-negru”, scrie revista Time Out.

După premiul Un Certain Regard din 2008, pentru filmul „Tulpan”, regizorul kazah Sergey Dvortsevoy și actrița Samal Yeslyamova revin la Cannes cu „Ayka„, povestea unei tinere din Kârgâzstan, refugiată ilegal în Rusia. În 2010, 248 de nou născuți au fost abandonați în spitale din Rusia de mame kârgâze. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul „Ayka”, „o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează granițele empatiei”, conform ScreenDaily. Film New Europe a notat după premiera de la Cannes că actrița Samal Yeslyamova, „transformă un joc intens și emoționant într-un rol visceral care scoate la lumină un întreg univers de suferință”.

Supranumit un western urban, „Dogman” se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecția dintre metropolă și sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret și apreciat de toată lumea, se trezește într-o dispută cu Simone, un fost pugilist care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, „Dogman” este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câștigător a două mari premii la Cannes, pentru „Gomorra” (2008) și „Reality” (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone și a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes și recunoaștere internațională.

În „3 Faces„, charismatica actriță Behnaz Jafari este emoționată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei. Regizorul, scriitorul și documentaristul Jafar Panahi a fost arestat în numeroase ocazii în țara sa din cauza poveștilor nonconformiste și critice abordate în filmele sale. În 2010, autoritățile i-au interzis să mai facă filme în Iran timp de 20 de ani, decizie pe care a încălcat-o cu hotărâre și consecvență. În prezent este în al optulea an de interdicție, iar „3 Faces” este al patrulea film realizat și premiat – după „This is not a Film” (2011) și „Closed Curtain” (2013, Ursul de Argint pentru scenariu la Berlin), prezentate la Cannes, și „Taxi Teheran” (2015, Ursul de Aur la Berlin). „El este Jafar Panahi, un cineast cu infinit de multe motive să se simtă victimizat, care își îndreaptă atenția, respectuos, artistic și plin de compasiune, către greutățile celorlalți, într-un film debordând de empatie care devine o inimoasă declarație de solidaritate”, a scris Variety în introducerea premierei mondiale de la Cannes.

Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite pe filmedefestival.ro și pagina oficială de Facebook. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior.

Ediția a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București. Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase