Câte zile pe an petrec utilizatorii de smartphone-uri cu ochii pe ecranul telefonului

Câte zile pe an petrec utilizatorii de smartphone-uri cu ochii pe ecranul telefonului
Publicat: 06/03/2016, 13:52

Obiceiul de a sta cu smartphone-ul în mână de dimineața, imediat după trezire, până seara, înainte de culcare, a devenit extrem de popular. Utilizatorii petrec ore întregi pe telefoane cu jocuri, rețele de socializare sau chiar poze sau selfie-uri. Conform datelor studiului patru din cinci utilizatori pun mâna pe telefonul mobil în primul sfert de oră după trezire. Tot astfel, 80 % dintre cei intervievați au decalrat că este chiar primul lucru pe care îl fac când își încep ziua. De asemenea un mare număr de posesori de smartphon, își iau telefonul cu ei și la toaletă pentru a verivica rețelele de socializare și a scrie mesaje.

Studiul mai arată că timp de 60 de minute pe și telefonul este folosit pentru alungarea singuratății, în tren, autobuz, la coadă în magazine sau chiar la restaurant. Exită chiar și oameni care înainte de culcare se mai conectează o dată la rețelele sociale sau pentru a vorbi cu prietenii. Obiceiul este comun chiar și copiilor sub 12 ani care petrec astfel cam 15 minute pe seară.

Autoriii cercetării au stabilit și timpul necesar pentru un selfie perfect: șapte minute. Tinerii își fac de obicei nouă selfie-uri într-o săptămână.

Pierderea timpului pe smartphone este fără îndoială o problemă.

Unul dintre nejunsurile de care utilizatorii nu își dau seama este că timpul petrecut pe telefoanele inteligente, îndeosebi pe rețelele de socializare oferă o sumedenie de date despre ceea ce fac pe parcursul zilei, chiar atunci când nu postează nimic. Autorii studiului, amintesc cazul unui ziarist francez de la cotidianul Liberation care și-a observat câteva zile prietenii pe serviciul Messenger al Facebook. Acesta a ajuns, prin această metodă să le cunoască obiceiurile, stilul de viață și problemele. După doar câteva zile putea spune la ce oră se culcă unii dintre prieteni sau când obișnuiesc să se trezească alții, dar și când erau în pauze sau la ce oră plecau de la serviciu sau cât stateau pe drum. Urmărind orele când aceștia erau conetați ziaristul putea spune cine este acasă și cine la muncă. În urma experimentului el a constatat că unul din prietenii săi suferea de insomnie.