Ce efecte poate avea anorexia asupra psihicului

Ce efecte poate avea anorexia asupra psihicului
Publicat: 01/11/2016, 18:02
Actualizat: 01/10/2018, 20:25

”Anorexia este o tulburare de alimentație în care are loc o percepție eronată a imaginii de sine, în sensul că anorexicul îți vede total deformat propriul corp, întotdeauna este prea gras și trebuie să mai slăbească, chiar dacă greutatea corporală este la limita inferioară și există chiar un pericol vital. Obsesia legată de alimentație duce de multe ori la tot felul de ritualuri ciudate în ceea ce privește nutriția: înjumătățirea hranei, vărsături, refuzul de a mânca în compania altor persoane etc.

Anorexicul aspiră la un corp idealizat, însă are în minte sa, doar imaginea unui corp diform, obez și monstruos, care trebuie supus la cure draconice pentru a accede la o imagine de sine mai bună, și implicit un narcisism satisfăcător”, precizează psihoterapeutul Ruxandra Sersa, de la Centrul MindCare, pentru Gândul.

Anorexicul se află foarte aproape de pragul viață-moarte. ”Are un corp fantomatic, lipsit de orice dorință, se preocupă doar să aibă corpul mult visat, pierzând zilnic o mare cantitate din energia psihică. Așadar, oricât s-ar uita în oglindă nimic nu il convinge că nu e prea gras. Efectele asupra minții sunt în registrul obsesiilor și al comportamentelor obsesive legate de diete și de noi metode de a pierde în greutate. Suicidul, sentimentul de vid interior, o stimă de sine scăzută, izolarea și depresia sunt semne frecvente la cei cu anorexie. Apar de asemenea anemii crunte, sistemul imunitar fiind deficitar”, concluzionează psihoterapeutul.