Ce înțeleg câinii atunci când vorbim cu ei

Ce înțeleg câinii atunci când vorbim cu ei
Publicat: 31/08/2016, 08:20
Actualizat: 30/01/2018, 18:26

Câinii, asemenea oamenilor, se folosesc de emisfera stângă a creierului pentru a procesa cuvintele auzite și de emisfera dreaptă pentru interpretarea intonației folosite. Lauda stăpânului activează centrul de recompensă al câinelui numai atunci când cuvintele și intonația se potrivesc, potrivit studiului publicat recent în revista Science.

„Creierul uman nu numai că analzează ce spunem și cum spunem, ci și compară și integrează cele două tipuri de informație, pentru a ajunge la un înțeles clar al mesajului comunicat. Studiile noastre sugerează că și câinii pot face acest lucru și folosesc mecanisme similare”, a explicat cercetătorul care a condus echipa, Attila Andics, de la Universitatea din Budapesta.

Andics și colegii săi au aflat, de asemenea, că laudele adresate câinelui activează în cazul acestuia centrul recompensă, acea regiune a creierului care răspunde la stimulii plăcerii, cum ar fi mâncarea, sexul, mângâierea sau muzica, în cazul oamenilor. Este important de spus că acest centru se activează la căței doar atunci când stăpânul le vorbește pe un ton elogios.

„Deci, câinii nu numai că pot distinge clar între ceea ce spunem și felul în care o spunem, ci ei sunt capabili și să combine cele două constante pentru a da o interpretare corectă mesajului pe care l-a receptat.

Studiul cercetătorilor maghiari arată că această capacitate a creierului nu este proprie doar ființelor umane și că dacă mediul în care trăiește un câine este bogat în ceea ce privește discursul, așa cum se întâmplă în cazul cățeilor care trăiesc într-o familie, înțelegerea asupra cuvintelor auzite poate crește foarte mult, deși mamiferul nu poate vorbi.

Cercetătorii au măsurat activitatea din creierul câinilor atunci când aceștia auzeau vocea și cuvintele rostite de dresorii lor. Patrupedele au fost antrenate astfel încât să stea nemișcate în timpul colectării datelor cu ajutorul scannerului cerebral. Ei au ascultat laudele dresorilor spuse pe un ton adecvat, neutru și total neadecvat, dar și fraze fără sens.

Comparând reacțiile produse la nivelul creierului, cercetătorii au ajuns la concluzia că animalele nu numai că înțeleg ceea ce li se spune, dar fac acest lucru doar dacă mesajele le sunt transmise pe un ton adecvat.

Acest studiu este un prim pas în încercarea de înțelegere a mecanismului prin care câinii interpretează mesajele transmise prin cuvinte de stăpânii lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase