Ce legătură este între mesajele cu tentă sexuală și începutul vieții sexuale a adolescenților

Ce legătură este între mesajele cu tentă sexuală și începutul vieții sexuale a adolescenților
Publicat: 07/10/2014, 20:45
Actualizat: 27/09/2018, 19:55

Studiul publicat în revista Pediatrics arată că mai mult de un sfert dintre adolescenții adepți ai practicii denumite „sexting”, adică trimiterea de mesaje cu conotație sexuală sau fotografii personale explicite, au mai multe șanse de a deveni activi din punct de vedere sexual în decurs de un an de la adoptarea acestui obicei. Totodată, cercetarea nu a găsit nicio legătură între „sexting” și un comportament sexual periculos ulterior.

„Nu cred că acest comportament este nou, dar modul în care este pus în practică este nou și ne sperie pe toți, cred, tocmai pentru că este nou și pentru că mesajele de acest gen pot fi partajate aproape instant cu miliarde de oameni”, a spus Jeff Temple, de la Filiala Medicală a Universității din Texas, din Galveston, Statele Unite, autorul principal al cercetării.

Profesor și psiholog, Jeff Temple a condus o echipă de cercetare care a folosit chestionare anonime pentru a studia aproape o mie de liceeni din anii terminali, din statul american Texas.

Astfel, 28% dintre adolescenți au recunoscut că trimit mesaje cu tentă sexuală. Tinerii care au spus că au trimis altora fotografii personale explicite din punct de vedere sexual, în timpul celui de-al doilea an de liceu, au declarat, în cea mai mare parte, că au făcut sex în anul următor, comparativ cu alți adolescenți.

Potrivit studiului, doar trimiterea de fotografii explicite din punct de vedere sexual a fost corelată cu o probabilitate mai mare de începere a vieții sexuale. Cererea sau doar primirea unei astfel de fotografii nu a fost corelată cu debutul vieții sexuale active.

„S-ar părea că «sextingul» este o parte a repertoriului de comportamente sexuale și cred cu tărie că aceste comportamente online și cele desfășurate în afara lumii virtuale a internetului sunt asemănătoare” a spus psihologul Temple.

Studiul are la bază o cercertare desfășurată pe durata de a șase ani, asupra unui număr de 974 de elevi adolescenți din sud-estul statului american Texas. Elevii completează periodic chestionare anonime în care dau informații despre activitatea lor sexuală, trimiterea de mesaje cu tentă sexuală și alte comportamente.

Pentru părinți și profesori, parctica „sexting” a adolescenților este problematică nu din cauza valorilor lor personale legate de sex, ci din cauză că fotografiile pot fi foarte ușor partajate cu foarte mulți oameni.

Publicarea pe internet în septembrie a unor fotografii nud ale unor celebrități ca Jennifer Lawrence și Kate Upton, de către un pirat informatic, a ridicat întrebări serioase privind tehnologia, siguranța și viața privată.

Potrivit lui Jeff Temple, părinții care descoperă că adolescenții trimit mesaje și fotografii personale cu tentă sexuală nu ar trebui să se îngrijoreze excesiv, ci mai degrabă să folosească acest lucru drept un motiv pentru discuții serioase despre sex și sănătate și subiecte adiacente.

„Cel mai important lucru la care mă gândesc legat de acest studiu și alte cercetări privind practica «sexting» este că oferă o oportunitate pentru părinți și cei din sistemul de sănătate de a vorbi cu adolescenții legat de sex și protecție în timpul actului sexual și cred că acesta este lucrul asupra căruia trebuie să ne concentrăm”, a declarat profesorul Jeff Temple.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×