Ce sunt și cum putem scăpa de negi

Ce sunt și cum putem scăpa de negi
Publicat: 06/07/2016, 23:59
Actualizat: 16/06/2021, 12:49

„Papiloamele virale și verucile vulgare  (popular denumite „negi”, „negei”) sunt leziuni ale pielii date de papiloma human virus. Negii sunt formațiuni benigne, dar extrem de neplăcute. Apariția lor este favorizată de scăderile de imunitate. Acestea pot să fie fiziologice: sarcini, pubertate, vârsta înaintată sau patologice: oboseală cronică, supraexpunere la ultraviolete, boli imunodeprimante. Confundați adesea cu alunițele, negii nu sunt periculoși”, precizează dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

Tratamentul cunoaște două etape:

1. Îndepartarea leziunilor existente prin cauterizare. Manevră simplă, rapidă, se face cu anestezie locală, cu cremă sau prin injectare. Pentru leziunile multe și mărunte, e de preferat anestezia cu cremă, căci ne permite confortul pacientului când avem de tratat zone întinse. Scopurile îndepărtării: scăderea rezervorului viral, prevenirea ruperii, traumatizării și suprainfecției.

2. Prevenirea recidivelor prin creșterea imunității cutanate, încercăm să evitam factorii favorizanți printr-o medicație specifică virozelor cutanate.

„Verucile vulgare de pe zonele cu piele groasă (talpă, palmă, genunchi) sunt date de frații virușilor. Confundați ușor cu bătăturile, negii sunt adesea tratați greșit la pedichiură, manichiură. Uneori îi autotraumatizăm încercând să-i scoatem cu forfecuțe sau alte obiecte ascuțite, pe care așa le și contaminam. În zonele cu piele groasă nu pot crește la suprafață, se înfig în piele ca un piron și sapă. Cu cât ne prezentăm mai târziu la medicul dermatolog, cu atât trauma este mai mare, pentru că în acest fel crește riscul de recidivă.

Atenție și la verucile periunghiale! Dacă întârziem tratamentul, rădăcinile de sub unghie afectează creșterea acesteia pe viață”, subliniază Viviana Iordache pentru Gândul.

Cum putem scăpa de aceste formațiuni:

1. Îndepărtarea verucilor cu laser Vbeam. Metoda modernă și nedureroasa prin care se taie „alimentarea” verucilor, care se usucă netraumatic. În general, este eficientă mai mult pe leziunile noi și necesită mai multe ședințe.

2. Îndepărtarea verucilor prin crioterapie, cauterizare sau lasere de „ars”. Metoda clasică, neplăcută, dar folosită atunci când alte metode nu rezolvă situația.

Condiloamele acuminate sau verucile/ negii genitali sunt viroze luate exclusiv pe cale sexuală. „Sunt veri primari cu virușii care dau cancerul de col uterin, dar nu sunt aceași, pentru că epiteliul zonelor genitale diferă de cel al colului uterin. E important să fim atenți la purtătorii sănătoși care transmit boala, chiar dacă nu arată leziuni active”, precizează dermatologul Viviana Iordache, de la centrul Medicum, pentru Gândul.

Sexul cu prezervativ ne ferește și de verucile genitale, nu numai de sarcină. „Tratamentul este chimic: podofilină, acid acetic. Ne se recurge la cauterizare decât dacă metodele blânde dau greș sau dacă pacientul dorește să încerce tratamentul într-o singură ședință”, afirmă specialistul.

La persoanele cu imunitate proastă și contaminare cu tulpini oncogene HPV se pot face forme grave, chiar precanceroase sau canceroase. „Consultațiile dermatologice și ginecologice sunt obligatorii. Nu sunt aceleași tulpini de HPV care dau predispoziția pentru cancerul de col, dar fiind boli cu transmitere sexuală, care „nu se văd” la purtător, nu se poate exclude infectarea cu mai multe tipuri de microorganisme : viruși, microbi, paraziți etc. Aceste veruci /negi pot să apară și în zona perianală, atât genital vulvar, cât și anal, doar prin simpla atingere a zonei infectate a partenerului, chiar fără un act sexual complet”, subliniază dermatologul pentru Gândul.

Indiferent de tulpina de HPV – cu tropism cutanat:  negi gât, axile, față, tălpi, cât și genital, HPV-ul nu pleacă din zona lui, dar nici nu se vindecă. Cine a făcut, va mai face.

O atenție deosebită merită acordată negilor de pe față, Papiloame virale și veruci plane. „Nu sunt deloc periculoși, dar sunt inestetici și putem rămâne cu semne în urma unui tratament tardiv sau incorect. Demachiatul, scrubul, tratamentele cosmetice îi pot intinde. Zonele cu piele subțire, ca pleoapele, sunt greu de cauterizat. Așadar, prezentarea la medic ne poate feri de cicatrici”, comcluzionează dermatologul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului