Clarice Dinu
16.11.2017
Magazin

Cel mai scump tablou din istorie. Da Vinci bate toate recordurile, după ce lucrarea „Salvator Mundi” s-a vândut cu o sumă COLOSALĂ. Cum arată pictura

Detalii pe Gândul.

Tabloul în ulei are o vechime de 500 de ani și îl arată pe Hristos ținând în mână o sferă de cristal, acesta fiind cunoscut sub numele de „Salvator Mundi” – „Salvatorul Lumii”, una dintre cele aproximativ 20 de lucrări cunoscute ale marelui artistul. 

Aceasta are 66 de centimetri înălțime și îl înfățișează pe Iisus Hristos îmbrăcat în haine tradițional renascentiste, având mâna dreaptă ridicată pentru a oferi binecuvântarea, în timp ce în mâna stângă are o sferă de cristal. 

„Cuvântul ‘capodoperă’ abia reușește să acopere raritatea, importanța și frumusețea sublimă a picturii lui Leonardo”, a spus Alan Wintermute, reprezentantul Casei Christie’s, descriind lucrarea ca pe „Sfântul Graal al galeriei picturilor marilor artiști”, informează ABC. 

Prețul de plecare pentru licitație a fost de 100 de milioane de dolari. 

BLACK FRIDAY 2017. Oferte și reduceri la eMAG. Primele 10 produse de la eMAG la reduceri de Black Friday

Cel mai mare preț achitat până acum pentru o operă de artă vândută la licitație a fost de 179,4 milioane, pentru „Femeia din Alger” a lui Picasso, în mai 2015, achiziție făcută tot la Casa Christie’s din New York. Per total, cel mai mare preț a fost de 300 de milioane de dolari, pentru o lucrare a lui Willem de Kooning, operă vândută în privat de Fundația Dvid Geffen. 

Până să ajungă, însă, cea mai scumpă pictură din istorie, „Salvator Mundi” a avut un drum destul de sinuos. Deținută cândva de Regele Charles I al Angliei, aceasta a dispărut din vizorul publiclui până în 1900, atunci când a fost găsită și achiziționată de un colecționar britanic. La vremea respectivă, aceasta a fost atribuită unui discipol al lui Da Vinci, nu maestrului însuși. 

În 1958, pictura a fost vândută din nou și apoi cumpărată în 2005 de un consorțiu de comercianți de artă care au plătit la vremea respectivă sub 10.000 de dolari. La vremea respectivă aceasta era extrem de deteriorată și, în parte, peste pânză fusese pictat altceva. 

Proprietarii au restaurat pictura și au stabilit că aceasta este o operă autentică a lui Da Vinci. Apoi pictura a fost vândută de miliardarul rus Dmitry Rybolovlev, care o cumpărase în 2013 pentru 127,5 milioane de dolari. 

 
×
Inchide