Cele mai bizare efecte ale mușcăturilor de șerpi veninoși

Cele mai bizare efecte ale mușcăturilor de șerpi veninoși
Publicat: 05/10/2014, 07:42
Actualizat: 08/01/2020, 23:06

Printre efecte obișnuite ale mușcăturilor de șerpi veninoși se numără – de la caz la caz, în funcție de specie – înroșirea și umflarea zonei din jurul mușcăturii, durerea, uneori necroza țesuturilor din jur; hipotensiunea, modificarea ritmului respirației și a pulsului, insuficiența renală și respiratorie, alterarea percepțiilor, hemoragii interne. Dar, de-a lumgul anilor, medicii au raportat și o serie de efecte rare și ciudate.

Ruptura splinei

A fost constată la un om din Coreea, care fusese mușcat de picior de un șarpe veninos din subfamilia crotalinelor. (Caz descris în jurnalul Wilderness and Environmental Medicine.) Veninul a afectat capacitatea de coagulare a sângelui, iar hemoragia internă puternică ar fi dus, spun medicii, la ruptura de splină, ceea ce a necesitat îndepărtarea acestui organ prin intervenție chirurgicală.

„Pubertatea inversată”

Un raport publicat în 1987 în jurnalul The Lancet descria 33 de cazuri în care persoane mușcate de vipera Russell, o specie veninoasă asiatică, trecuseră printr-o anomalie hormonală care le provocase un fel de „pubertate inversată”, manifestată prin dispariția părului pubian și axilar, scăderea libidoului, disfuncții erectile la bărbați și rărirea ori chiar dispariția menstruațiilor la femei.

Citește mai mult în Descoperă >>>