Cele mai importante evenimente de pe scena muzicală în 2013

Cele mai importante evenimente de pe scena muzicală în 2013
Publicat: 29/12/2013, 18:33
Actualizat: 20/03/2014, 17:12

PREMIILE GRAMMY

Artiștii Gotye, FUN și Mumford & Sons și-au adjudecat cele mai importante trofee la cea de-a 55-a gală de decernare a premiilor Grammy, care a avut loc pe 10 februarie, la Los Angeles.
Astfel, cântărețul australian Gotye a câștigat trei dintre trofeele principale – single-ul anului, pentru piesa „Somebody That I Used To Know”, cea mai bună interpretare/duet pop pentru același cântec și cel mai bun album alternative: „Making Mirrors”.
Grupul britanic Mumford & Sons a primit premiul pentru albumul anului („Babel”).
De asemenea, trioul indie-pop FUN a fost desemnat revelația anului și a luat un premiu Grammy pentru cântecul anului – piesa „We Are Young” -, o colaborare cu Janelle Moná.
The Black Keys, trupa rock din Ohio, a plecat acasă cu trei premii Grammy, inclusiv pentru cel mai bun album rock („El Camino”) și cel mai bun single rock („The Black Keys”, de pe albumul „El Camino”).
Jay-Z și Kanye West au obținut trei trofee, două pentru colaborarea lor „N….s in Paris” și unul pentru piesa lor „Mercy”, cântată în colaborare cu starul R&B Frank Ocean.
Justin Timberlake a revenit în lumina reflectoarelor cântând piesa „Suit & Tie”, lansată în ianuarie, după o pauză de cinci ani. De asemenea, acesta a cântat o piesă R&B, „Pusher Love Girl”, de pe cel mai recent album al său, „The 20/20 Experience”.

BRIT AWARDS

Cântăreața scoțiană Emeli Sande a fost marea învingătoare la gala BRIT Awards 2013, care a avut loc pe 20 februarie, la O2 Arena din Londra, unde s-a impus la categoria „cel mai bun album”, cu materialul discografic „Our Version of Events”. Artista în vârstă de 25 de ani a obținut, de asemenea, trofeul pentru cea mai bună cântăreață britanică.
Un alt câștigător multiplu a fost cântărețul și compozitorul Ben Howard, care a câștigat două dintre statuetele britanice – al căror design a fost realizat în acest an de celebrul artist Damien Hirst -, impunându-se la categoriile „cel mai bun artist britanic debutant” și „cel mai bun cântăreț britanic solo”.
Printre ceilalți câștigători ai galei s-a aflat și Frank Ocean, un star american al muzicii R&B, care i-a învins pe Bruce Springsteen și pe Jack White pentru a se impune la categoria „cel mai bun cântăreț internațional”.
Grupul One Direction a primit probabil cele mai puternice ovații din partea publicului britanic, atunci când a interpretat single-ul „One Way Or Another”, o piesă care a ajuns pe primul loc în topurile muzicale din 60 de țări. În semn de recunoaștere a succesului obținut pe plan internațional, grupul britanic a fost recompensat cu BRIT Global Succes Award.
Mumford & Sons a fost desemnat învingător la categoria cel mai bun grup britanic.
Adele a obținut un trofeu pentru tema muzicală a noului film din seria „James Bond”, intitulată „Skyfall”.
Cântăreața americană Lana Del Rey a obținut trofeul categoriei „cea mai bună interpretă internațională”, iar Coldplay a învins celebra formație The Rolling Stones, la categoria „cea mai bună trupă live”.

NME AWARDS

Trupa The Rolling Stones a câștigat două trofee la gala NME Awards 2013, care a avut loc pe 27 februarie, la Londra. La peste o jumătate de secol după ce grupul britanic a apărut pentru prima dată în paginile revistei muzicale britanice NME, legendara trupă s-a impus la categoria „cea mai bună trupă live”, iar „Crossfire Hurricane”, un documentar-caleidoscop despre istoria celebrului grup britanic, s-a impus la categoria „cea mai bună muzică de film”.
În aceeași gală, organizată de patronii revistei New Musical Express în clubul The Troxy din Londra, trioul Biffy Clyro a fost desemnat „cel mai bun grup britanic”, iar The Killers s-a impus la categoria „cel mai bun grup internațional”.
Johnny Marr, fostul chitarist al trupei The Smiths, a fost recompensat cu trofeul pentru întreaga carieră – Godlike Genius Award. Acest premiu reprezintă o recunoaștere a carierei sale de peste 30 de ani în industria muzicală, pe parcursul căreia Johnny Marr a colaborat cu o serie de muzicieni și trupe celebre, precum Paul McCartney, The Pretenders, The The, Modest Mouse și The Cribs.
Un alt artist care a câștigat două trofee la gala NME 2013 este Florence Welch, solista grupului Florence and the Machine. Ea a câștigat premiul categoriei „cel mai bun artist solo” și a asigurat vocea pentru piesa „Sweet Nothing”, de Calvin Harris, desemnată „cea mai bună piesă dance”.
La categoria „cel mai bun album” s-a impus materialul discografic „Given to the Wild” al trupei The Maccabees, iar cântecul „Inhaler” al trupei Foals a fost desemnat „cel mai bun single”.
Cel mai bun videoclip a fost desemnat cel al piesei „R U Mine?”, lansată de trupa Arctic Monkeys.

ROCK AND ROLL HALL OF FAME

Cântărețul și producătorul Quincy Jones, precum și trupele rock Rush și Heart au intrat în Rock and Roll Hall of Fame, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat, pe 18 aprilie la Los Angeles.
De asemenea, regretata cântăreață Donna Summer, supranumită „regina muzicii disco”, grupul Public Enemy, un pionier al stilului hip-hop, și cântărețul și compozitorul Randy Newman au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 2013.

IVOR NOVELLO AWARDS

Cântăreața și compozitoarea scoțiană Emeli Sande a fost recompensată cu două trofee la cea de-a 58-a ediție a galei Ivor Novello Awards, care a avut loc pe 16 mai, la Grosvenor Hotel din Londra. Emeli Sande s-a impus la categoria „cel mai bun cântec” cu piesa „Next To Me”, iar același single a fost desemnat câștigător la categoria „cântecul cu cele mai multe difuzări”.
DJ-ul Calvin Harris a fost desemnat câștigător la categoria „compozitorul anului”. Acest DJ și producător muzical a făcut istorie în topurile muzicale luna trecută, devenind primul artist din lume care a avut opt piese ajunse în Top 10 și care proveneau de pe un singur album de studio („18 Months”).
Noel Gallagher, fostul membru al trupei Oasis, s-a impus la categoria „cea mai bună colecție de cântece”, iar la categoria „cel mai bun cântec contemporan” a fost desemnat câștigător single-ul „Pelican” al trupei The Maccabees.
Trupa britanică Alt-J a triumfat la categoria „cel mai bun album” cu materialul discografic „An Awesome Wave”.
Marc Almond, care a devenit celebru cu grupul Soft Cell înainte de a urma o carieră solo, a primit Inspiration Award.
Justin Hayward, starul grupului Moody Blues, a fost recompensat cu premiul pentru realizări extraordinare în carieră, iar cântărețul și compozitorul american Randy Newman – printre ale cărui coloane sonore pe care le-a compus se numără și cea a filmului „Povestea jucăriilor” – s-a impus la categoria „cel mai bun artist internațional”.

MTV VIDEO MUSIC AWARDS

Cântărețul pop american Justin Timberlake și duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis au primit cele mai multe trofee – câte trei – la MTV Video Music Awards, o gală care a avut loc pe 25 august la Barclays Center din New York. Nominalizat la șase categorii de premii, Timberlake a câștigat trei trofee MTV Video Music, inclusiv pe cel mai râvnit, pentru videoclipul anului – „Mirrors”.
Totodată, duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis a câștigat trei trofee MTV Video Music, inclusiv pe cel pentru cel mai bun videoclip hip-hop – „Can’t Hold Us”, în colaborare cu Ray Dalton.
Cântărețul R&B Bruno Mars, care a concurat la patru categorii, a câștigat două premii, inclusiv pe cel pentru cel mai bun clip al unui cântăreț – „Locked Out of Heaven”. Cel mai bun clip al unei cântărețe a fost desemnat „I Knew You Were Trouble”, interpretat de Taylor Swift.

MTV EUROPE MUSIC AWARDS

Eminem a fost marele câștigător la ediția de anul acesta a MTV Europe Music Awards (MTV EMA), care a avut loc pe 10 noiembrie la Ziggo Dome din Amsterdam, Olanda, rapperul american fiind recompensat cu premiul pentru cel mai bun artist hip-hop, dar și cu Global Icon Award.
Katy Perry a câștigat pentru prima dată în cariera sa premiul pentru cea mai bună cântăreață, în timp ce Justin Bieber a câștigat pentru a patra oară consecutiv premiul pentru cel mai bun cântăreț.
Miley Cyrus a câștigat premiul categoriei „cel mai bun videoclip, cu „Wrecking Ball”, iar Bruno Mars și-a adjudecat premiul categoriei „cel mai bun cântec”, cu „Locked Out Of Heaven”. Formația One Direction a câștigat premiul pentru cel mai bun artist pop, în timp ce Chris Lee, din China, a obținut trofeul categoriei Best Worldwide Act.
La aceeași gală au mai fost premiați: Tokio Hotel (artistul cu cei mai mulți fani), Avicii (cel mai bun artist electronic), Thirty Seconds To Mars (Cel mai bun artist alternativ), Green Day (cel mai bun artist rock).

CLASSIC ROCK AWARDS

Trupa de heavy-metal Black Sabbath a fost recompensată cu trofeul Classic Rock”s Legend Award la gala Classic Rock Awards 2013, dar și cu premiul pentru cel mai bun album al anului, acordat pentru albumul intitulat „13”, și cu premiul pentru evenimentul anului, după ce trupa a ajuns, după 43 de ani, pe primul loc în topurile din Statele Unite ale Americii.
În cadrul galei Classic Rock Awards 2013, care s-a desfășurat pe 16 noiembrie la Londra, trupa Rolling Stones a fost desemnată formația anului, după seria de concerte live susținute în Hyde Park, iar The Temperance Movement a fost aleasă cea mai bună trupă debutantă.

LATIN GRAMMY AWARDS

Cântăreții americani de origine portoricană Marc Anthony și Draco Rosa au câștigat marile premii la cea de-a 14-a ediție a galei Latin Grammy Awards, care a avut loc pe 21 noiembrie, în Las Vegas.
Marc Anthony a câștigat premiul pentru înregistrarea anului, cu melodia „Vivir Mi Vida”, acesta fiind al patrulea Latin Grammy pentru artist, care a primit și două trofee Grammy de-a lungul carierei.
Draco Rosa, un cântăreț pop care s-a lansat în anii ’80 cu formația Menudo, a câștigat premiul pentru albumul anului, pentru „Vida”, material discografic pe care l-a înregistrat după ce a fost diagnosticat cu cancer, în 2011.
Altă revenire spectaculoasă i-a aparținut lui Vives, care, la vârsta de 52 de ani, a câștigat premiul pentru cântecul anului, intitulat sugestiv „Volvi A Nacer”.
Cântăreața de origine guatemaleză Gaby Moreno a primit premiul pentru cel mai bun debut și a interpretat alături de Ricardo Arjona melodia „Fuiste Tu”, care i-a lansat cariera.
Cântărețul și actorul spaniol Miguel Bose a primit premiul pentru personalitatea anului, cea mai importantă distincție acordată de Latin Academy of Recording Arts and Sciences.

AMERICAN MUSIC AWARDS

Cântăreața country-pop Taylor Swift a fost marea învingătoare a galei American Music Awards (AMA) 2013 – care a avut loc pe 24 noiembrie, la Nokia Theatre din Los Angeles -, unde a obținut patru premii, inclusiv cel pentru artista anului. Taylor Swift, în vârstă de 23 de ani, i-a surclasat pe Justin Timberlake, Rihanna, Bruno Mars și pe duoul Macklemore & Ryan Lewis, câștigând titlul de „artista anului” a treia oară și fiind singura cântăreață care a obținut o asemenea performanță. Taylor Swift a câștigat, de asemenea, premiul pentru artista pop/ rock preferată, artista country preferată și pentru albumul country al anului, cu „Red” (2012), pe care figurează în cea mai mare parte cântece de dragoste.
Justin Timberlake, care a revenit pe scena muzicală după o pauză de cinci ani, cu albumul „The 20/20 Experience”, a fost nominalizat la cinci categorii și a câștigat trei dintre acestea: „artistul pop preferat”, „artistul R&B/ soul preferat” și „albuml R&B/ Soul preferat” („The 20/20 Experience”).
Duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis, care a avut șase nominalizări, a câștigat două premii – la categoriile „artistul rap/ hip-hop preferat” și „albumul rap/ hip-hop preferat”, cu „The Heist”.
Cântăreața Rihanna a fost recompensată cu primul Icon Award din istoria galei American Music Awards, primind trofeul chiar din mâna mamei sale, Monica Fenty. Rihanna, care a vândut 50 de milioane de albume în toată lumea și este cel mai bine vândută artistă în format digital din istorie, a primit, de asemenea, premiul pentru artista R&B/ soul preferată.
Formația britanică One Direction i-a învins pe Justin Timberlake și Taylor Swift la categoria „cel mai bun album pop/ rock” pentru „Take Me Home” și a câștigat, de asemenea, premiul pentru formația pop/ rock preferată.
Printre ceilalți câștigători s-au aflat Luke Bryan (artistul country preferat), DJ-ul suedez Avicii (artistul dance-electronic preferat), Ariana Grande (cel mai bun debut al anului) și Marc Anthony (artistul latino preferat).

BILLBOARD: Bruno Mars este artistul anului 2013

Artistul născut în Hawaii, în vârstă de 28 de ani, s-a situat pe primul loc în opt dintre topurile de sfârșit de an ale revistei Billboard, inclusiv Hot 100 Artists, Mainstream Top 40 și Hot Digital Songs, în timp ce albumul său din 2012 „Unorthodox Jukebox” a devenit unul dintre cel mai bine vândute materiale discografice ale acestui an, cu peste 1,8 milioane de exemplare vândute numai în SUA.

Avancronică a premiilor muzicale în 2014

Jay-Z, unul dintre cei mai importanți artiști hip-hop din lume, a primit cele mai multe nominalizări la premiile Grammy 2014, ce vor fi decernate de National Academy of Recording Arts and Sciences pe 26 ianuarie.
Jay Z a fost nominalizat la nouă categorii, inclusiv pentru cea mai bună prestație pop, datorită colaborării sale cu Justin Timberlake, la piesa „Suit & Tie”, dar și pentru „cel mai bun album rap”, pentru „Magna Carta…Holy Grail”.
La categoria „albumul anului” au mai fost nominalizate materialele discografice: „The Blessed Unrest” de Sara Barielles, „Random Access Memories” de Daft Punk, „Red” de Taylor Swift și „The Heist” de Macklemore & Ryan Lewis.
Duoul hip-hop Macklemore & Ryan Lewis a primit șapte nominalizări, inclusiv pentru „cel mai bun cântec” („Same Love”), dar și pentru „cel mai bun artist debutant”.
Macklemore & Ryan Lewis au intrat în competiție la categoria „cel mai artist debutant” cu rapperul Lamar – nominalizat și la categoria „cel mai bun album” pentru „Good Kid, M.A.A.D City” -, dar și cu interpreta de muzică country Kacey Musgraves și cu cântăreții britanici James Blake și Ed Sheeran.
Rapperul Lamar, în vârstă de 26 de ani, a primit un număr total de cinci nominalizări la premiile Grammy de anul viitor, la categoriile dedicate muzicii R&B și rap.
Cântărețul și producătorul Pharrell a primit șapte nominalizări, inclusiv pentru „cel mai bun album”, „cea mai bună înregistrare” și „cel mai bun cântec”, pentru colaborarea cu Daft Punk la albumul „Random Access Memories” și cu Robin Thicke, la „Blurred Lines”.
La categoria „înregistrarea anului” concurează cinci piese: „Get Lucky” (Daft Punk și Pharrell), „Radioactive” (Imagine Dragons), „Royals” (Lorde), „Locked Out of Heaven” (Bruno Mars) și „Blurred Lines” (Thicke, T.I. și Pharrell).
Cântăreața Lorde a fost nominalizată la categoria „cel mai bun cântec” cu „Royals”. La aceeași secțiune au fost nominalizate și melodiile: „Just Give Me a Reason” (Pink și Nate Ruess), „Locked Out of Heaven” (Bruno Mars), „Roar” (Katy Perry) și „Same Love” (Macklemore & Ryan Lewis).
Pe de altă parte, Justin Timberlake, în vârstă de 32 de ani, care a revenit pe scena muzicală după o pauză de cinci ani, cu albumul „The 20/20 Experience”, a primit șapte nominalizări, la categoriile care au vizat muzica pop, R&B și rap, însă nu s-a numărat printre artiștii nominalizat la cele mai importante secțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern