Cele mai rare mamifere acvatice, DESCOPERITE în Noua Zeelandă. „E ceva rar și extraordinar”

Cele mai rare mamifere acvatice, DESCOPERITE în Noua Zeelandă. E ceva rar și extraordinar
Publicat: 07/11/2012, 11:32
Actualizat: 03/09/2019, 22:02

Cercetătorii neo-zeelandezi au demonstrat că balenele cu cioc și dinți spadă încă există, deși ele sunt atât de rare încât nimeni nu a văzut una în viață, scrie Fox News.

Specialiștii au descoperit în 2010, pe o plajă din Noua Zeelandă, două schelete de balenă, iar acum cercetătorii au demonstrat că ele aparțin unor balene cu cioc și dinți spadă, mamă și pui.

„Este cel mai rar și cel mai enigmatic mamifer marin. E ceva uimitor”, a declarat Ewan Fordyce, profesor de geologie la Universitatea din Otago. Până acum, fuseseră descoperite doar trei fragmente din craniile acestor balene. Masculii au dinți spadă, iar atât masculii, cât și femelele au botul foarte lung, semănând cu un cioc.

Fox News scrie că, în momentul în care au fost descoperite scheletele balenelor cu cioc și dinți spadă, acestea au fost confundate cu o specie mult mai comună de balene, drept pentru care au fost îngropate, nu înainte de a preleva probe de țesut.

Scheletele au fost exhumate în acest an

Probele au ajuns la Universitatea din Auckland, unde specialiștii și-au dat seama că au de-a face cu cea mai rară specie de balenă. „A fost un moment de tăcere, am fost uluiți”, a declarat Rochelle Constantine, co-autoare a studiului despre balenele cu cioc și dinți spadă.

Anul acesta, cercetătorii s-au întors pe plaja unde au fost îngropate scheletele și le-au exhumat. „E o descoperire cu o importanță extraordinară”, a declarat Anton van Helden, care a participat și el la studiu. El a precizat că au fost recuperate toate osemintele, cu excepția craniului balenei mamă, care probabil a ajuns înapoi în ocean.

Van Helden a precizat că nu se știe aproape nimic despre această specie de balene, cu excepția faptului că trăiesc în Oceanul Pacific de Sud și mănâncă în special calmar. El a precizat că balenele au ajuns pe plajă, cel mai probabil fiind bolnave.

Scheletele ar putea fi folosite pentru a reconstrui mușchii și țesuturile acestei specii de balene și a afla mai multe despre cel mai rar mamifer acvatic.