Centrul Sibiului, transformat pentru Festivalul de Teatru. 2.500 de artiști vor participa la eveniment

Centrul Sibiului, transformat pentru Festivalul de Teatru. 2.500 de artiști vor participa la eveniment
Publicat: 06/06/2013, 17:18
Actualizat: 27/03/2019, 01:38

Peste 2.500 de artiști din 70 de țări și 400 de personalități ale teatrului se vor afla la Sibiu, unde vineri începe Festivalul Internațional de Teatru. Sute de oameni lucrează pentru amenajarea spațiilor unde vor avea loc cele 350 de evenimente, tot centrul orașului urmând să fie transformat, relatează MEDIAFAX.

Tema din acest an a festivalului este „Dialog”.

La pregătirea evenimentului lucrează oameni din diferite departamente ale teatrului, voluntari, angajați ai mai multor companii, ai cafenelelor care vor fi transformate în săli de spectacole, ai hotelurilor și pensiunilor unde vor fi cazați toți artiștii, reprezentanți ai ambasadelor, funcționari publici, profesori, artiști, tehnicieni. Pe scurt, este vorba despre „o echipă uriașă”.

Vezi aici galeria foto cu pregătirile pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Nimic nu este făcut pe genunchi. Totul se construiește la modul meticulos, la modul serios, cu migală și cu o echipă uriașă în spate. Aș vrea să menționez că în spatele acestui festival nu este numai numele meu. Eu sunt vârful de iceberg al festivalului, cel care l-am creat, cel care l-am dezvoltat de-a lungul timpului și cel care și-a asumat riscuri, inclusiv financiare, de-a lungul anilor. Dar bătălia mea a fost să construiesc o echipă și un public”, a declarat Constantin Chiriac, directorul festivalului, pentru corespondentul MEDIAFAX.

„Fără parteneriate nu ai cum să răzbești într-o lume atât de intrată în competiție pentru câștig economic, de influență, câștig financiar. Vreau să mulțumesc întregii mele echipe, de la cei din teatru, de la cei din festival, de la cei care sunt angajați în bursă, cei care sunt angajați la universitate și toți ceilalți parteneri pe care-i am”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, pregătirea festivalului nu se încheie, practic, niciodată, lucrurile fiind „înlănțuite” de la an la an. Chiriac a anunțat că deja s-au stabilit multe dintre proiectele culturale care vor fi capete de afiș în 2014, existând discuții avansate pentru evenimente care se vor desfășura la edițiile din 2015, 2016 și chiar 2017.

Foto: Mediafax//Ovidiu Matiu

Pentru festivalul din acest an pregătirile au început de anul trecut, imediat după ce s-a încheiat bilanțul ediției a XIX-a, în perioada noiembrie – decembrie programul manifestării fiind terminat în proporție de 90 la sută.

Coordonatorul evenimentelor outdoor, tehnicianul Silviu Scrob, care se ocupă de tot ce are loc în piețele Sibiului și pe bulevardul central, Nicolae Bălcescu, spune că el începe munca în septembrie, vizionând înregistrări cu toate spectacolele care sunt propuse pentru spațiile de care răspunde.

„Selecția se face și în funcție de posibilitățile locațiilor: dacă există o trupă care este prea mică pentru Piața Mare, prea mare pentru Piața Mică și neîncăpătoare pentru Nicolae Bălcescu trebuie să gândim ce să facem, cum o prezentăm. Dacă nu încape în Piața Mică, dar nu este suficient de spectaculos pentru Piața Mare trebuie stabilit cum va arăta spectacolul”, explică tehnicianul.

Toate echipamentele necesare – pentru sunet, lumini, amplificare, mixere audio-video, microfoane, macarale, tractoare, biciclete și orice altceva cer companiile de spectacole – se centralizează și se fac licitații, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, organizatorul evenimentului, fiind o instituție publică.

„După ce avem toate astea, începe efectiv munca de planificare: când trebuie stins iluminatul public, cât curent este necesar, când trebuie acces la apă, de unde iau pietre, de unde iau protecții de cabluri. Îmi fac o echipă tehnică, de vreo zece oameni, care numai cară, mută garduri, montează șahturi”, povestește Silviu Scrob.

El spune că munca pe care o face alături de echipa sa, se înscrie în seria lucrurilor pe care nu le vede nimeni, dar fără de care nimic nu ar fi posibil.

„De exemplu, nu vede nimeni că noi începem lunea și avem cinci zile de montaj ca festivalul să înceapă vineri: să fie scena montată, curentul tras, avize de racordare la Electrica, stins iluminat, protecții de cabluri obligatorii. Iarăși nu se vede faptul că în spatele deschiderii, pentru ca scena să fie funcțională, iar spectacolul de teatru din Piața Mare, din deschidere, să se poată întâmpla, în spate, este o echipă de vreo 23 de tehnicieni care montează infrastructuri tehnice, sunet, lumini, efecte pirotehnice, racordări la apă pentru folosire în timpul spectacolului, furnizori de heliu”, adaugă Silviu Scrob.

Foto: Mediafax//Ovidiu Matiu

Totodată, acesta a deconspirat câteva dintre surprizele tehnice de care vor avea parte sibienii și turiștii care vor viziona spectacolele care se pregătesc în aer liber, în Piața Mare a Sibiului, practic cea mai mare scenă pe care se joacă la Festivalul de Teatru.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă și cea mai grea pentru tehnicieni este „Firebirds/ Păsări de foc” a Teatrului Titanick din Germania.

Pentru ca acest spectacol să aibă loc, duminică, în a treia zi de festival, va fi instalată în Piața Mare o macara de foarte mari dimensiuni, al cărei braț se poate ridica la 50 de metri. Macaraua va face parte din spectacol, în timpul reprezentației fiind ridicate în aer niște mașinării, la aproximativ 20 – 30 de metri, la această înălțime fiind jucată mare parte din piesă.

De asemenea, va fi construită o pasarelă lungă de 50 de metri, pe care vor urca și coborî mașinile din spectacol, urmând să fie folosit și balconul Primăriei Sibiu, care mărginește piața centrală.

„Firebirds” este un spectacol care sărbătorește visul de a zbura.

„Cei șase piloți temerari și mașinăriile lor zburătoare sunt acompaniați de echipa de la sol (un grup de actori amatori locali) și grupul muzical francez Fanfare Le S.N.O.B. care iau parte la competiția aviatică. Piloții încearcă să câștige simpatia publicului. Care dintre ei are cel mai frumos aparat de zbor? Cine va fi primul care se va desprinde de sol? În drumul lor, piloții se confruntă cu tot felul de obstacole, cum ar fi un înger negru care este stăpânul spațiului aerian. Toți pionierii aerului dau greș în tentativele lor de a zbura în mod spectaculos, cu excepția unuia care reușește să-și îndeplinească visul”, se arată în caietul-program al festivalului.

Tot pentru germanii de la Titanick, Silviu Scrob a trebuit să aducă un tractoraș și o remorcă. Cu acestea vor fi plimbați prin piața centrală câțiva muzicieni și instrumentele lor. Scenografia spectacolului a presupus un eferot tehnic deoarece muzicienii, pentru a fi auziți în întreaga piață în timp ce cântă din remorca tractorului, trebuie să poarte lavaliere.

„Am găsit soluția tehnică de a transmite semnalul wireless către scenă, de unde va fi amplificat. E o întreagă strategie. Oricum parada acestora va avea loc doar în Piața Mare și pentru a nu se pierde semnalul microfoanelor”, povestește Silviu Scrob.

Aceeași companie i-a cerut tehnicianului român 40 de metri de mațe de vită care vor fi folosite în spectacol, cerința trebuind satisfăcută până la ora începerii spectacolului.

Foto: Mediafax//Ovidiu Matiu

Un alt moment impresionant al manifestărilor în aer liber va fi parada din prima zi la care vor participa aproape 150 de artiști, 47 dintre aceștia fiind pe picioroange. Trei companii s-au reunit pentru a străbate împreună zona centrală într-o paradă a costumelor, în sunet de fanfară, cu majorete și comedianți.

Tehnicienii vor trebui apoi să pregătească concertele artiștilor care vor urca pe scenă, printre care Smiley, Loredana, Vunk și Șuie Paparude. Silviu Scrob spune că pentru fiecare concert există cerințe specifice, dar artiștii respectivi și tehnicienii din festival au mai lucrat împreună, așa că pregătirea momentelor va fi mai ușoară.

În finalul festivalului, oamenii din departamentul tehnic vor mai avea o probă de foc: spectacolul „Pedalând spre cer” al Teatrului Tol din Belgia, „un spectacol cu îngeri și muzicieni” care spune o poveste despre „solidaritate în zile negre”.

„Un melanj de imagini cinematografice, cântece și dansuri care culminează într-un spectacol aerian. Orașul este atât fundal, cât și subiect, oferind spectacolului o dimensiune inedită”, scriu organizatorii în prezentarea spectacolului.

Pentru această reprezentanție, compania belgiană vine cu niște cercuri mari, cu diametrul de opt metri, în interiorul cărora vor fi montate pânze pe care vor fi proiectate imagini.

„Tot ceea ce companiile consideră ca făcând parte din scenografia spectacolelor, lucruri fără de care este imposibil de conceput actul artisitic, aduc cu ele sau trimit prin firme de curierat. Absolut orice altceva se furnizează de către noi”, mai spune Silviu Scrob, care adaugă că primele colete au început să ajungă la teatru încă de marți.

Dar pregătirile pentru festival nu au cuprins doar centrul Sibiului, ci se fac peste tot. Sunt 60 de spații pentru spectacole și 30 de unități de cazare, personalul acestora sau firme specializate făcând, de asemenea, ultimele pregătiri.

Sala de sport a Colegiului Național „Octavian Goga” din municipiu a fost complet transformată și va deveni sală de spectacole cu două sute de locuri.

Firma angajată pentru pregătirea locației a acoperit cu draperii negre toate geamurile și a instalat un sistem de lumini adecvat unei săli de spectacole. De asemenea, a montat mochetă peste pardoseala sălii, scaunele și a instalat scena într-un capăt al sălii.

În acest spațiu vor avea loc spectacole ale unor companii din Germania, Franța, cu regizor din Marea Britanie, dar și spectacolul „Reunificarea celor două Corei” al Teatrului Odeon din Paris, care vine pentru prima dată în România.

Spectacolul va avea loc în ultima zi de festival, sala fiind modificată din nou pentru a corespunde cerințelor tehnicienilor francezi. Pe lângă modificarea sistemului de sunet, lumini și a decorurilor, va fi aranjată altfel și scena, aceasta fiind pusă de-a lungul celor 36 de metri ai sălii de sport, spectatorii stând de-o parte și de alta. De trei zile au nevoie muncitorii pentru a aranja din nou sala, modificările urmând să fie supravegheate de specialiștii francezi.

Directorul adjunct al Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu, Achim Stoian, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ideea de a include sala de sport a unității școlare în FITS este urmarea unui parteneriat de lungă durată între Colegiu, teatrul sibian și Facultatea de Actorie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Noi suntem un colegiu teoretic și încurajăm activitățile interdisciplinare. Parteneriatul dintre unitatea noastră și teatru s-a concretizat în mai multe proiecte, actorii venind în repetate rânduri pentru a pregăti elevii de la Cercul de teatru sau pentru a prezenta diferite recitaluri la aniversarea zilelor de naștere ale lui Octavian Goga, Lucian Blaga sau Mihai Eminescu”, a spus Achim Stoian.

Potrivit acestuia, în timpul festivalului intrarea publicului la sala de sport, care se află în curtea liceului, se va face fie prin strada Mitropoliei, cu traversarea holului unității, fie din strada Bastionului, cu traversarea curții interioare, personal angajat în festival sau voluntari urmând a arăta publicului calea de urmat.

De asemenea, mai multe expoziții, spectacole, ateliere și conferințe vor avea loc în cafenele.

În plin centrul Sibiului este cafeneaua Atrium, un loc cunoscut pentru organizarea de teatru de cafenea. Managerul acestui local, Carmen Nistor, spune că odată cu Festivalul de Teatru se deschide, practic, sezonul turistic în Sibiu, localul fiind plin aproape non-stop în cele zece zile ale manifestării.

„Sincer, nu știu câți sibieni vin la evenimente, dar sunt mulți turiști. Mai recunoaștem unii clienți fideli, dar, în rest, pe durata festivalului se umple cu turiști și teresa, dacă e vreme frumoasă, și localul, dacă plouă. Nu sunt foarte mulți străini, dar sunt foarte mulți din București, Cluj și alte orașe mari”, a declarat Carmen Nistor.

Potrivit acesteia, este pentru al treilea an consecutiv în care cafeneaua se implică în Festivalul de Teatru, pentru promovarea culturii, dar și pentru promovarea propriei imagini.

La Cafeneaua Atrium vor avea loc, timp de șase zile, „Conversații culturale”, serie de conferințe susținute de britanicul Noel Witts, dar și spectacolul „Lipicioșii” al tinerilor actori sibieni conduși de regizorul Bogdan Sărătean.

Producția „Faust” a lui Silviu Purcărete împreună cu actorii Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu se joacă într-o hală industrială de la marginea orașului.

Locul cunoscut de sibieni drept Hala Balanța devine un loc de reper pe durata festivalului, mai fiind prezentate aici spectacolul „Woyzeck” al unui teatru din Luxembourg și „Pescărușul” al Teatrului German de Stat Timișoara.

Aceste trei spectacole au suscitat atât de mult interesul spectatorilor, încât sunt sold-out încă de acum două săptămâni.

La Agenția teatrală din Sibiu, locul de unde pot fi achizițioate biletele pentru toate spectacolele din festival, este, de asemenea, efervescență mare.

Foto: Mediafax//Ovidiu Matiu

Ștefania Dogaru din partea agenției teatrale a declarat corespondentului MEDIAFAX că pentru mai multe spectacole au fost epuizate biletele, printre acestea aflându-se producții ale unor teatre din România, Marea Britanie, Rusia, Luxembourg și Spania.

Peste 25.000 de bilete au fost scoase la vânzare, unele cu tarif redus pentru studenți, elevi și pensionari, potrivit Ștefaniei Dogaru, iar cei care au cumpărat bilete sunt atât elevi de liceu, cât și persoane trecute de prima tinerețe.

În plus, au fost editate 50.000 de cataloage cu programul festivalului care pot fi luate, gratuit inclusiv de la Agenția teatrală, sediul teatrului și Centrul de informații pentru turiști.

Agitația este mare în aceste zile și la departamentul care se ocupă de primirea, transportul și cazarea artiștilor și a invitaților.

Delegațiile străine au început să sosească, de marți, la Sibiu, primii ajunși fiind cei din Germania. Dacă vin cu avionul, oamenii trebuie luați din aeroporturi și transportați la unitățile de cazare. Dacă vin cu autocarul, oamenii trebuie îndrumați să ajungă la Sibiu.

Un întreg departament de oameni se ocupă ca fiecare dintre cei 2.500 de artiști și aproape 400 de invitați să ajungă la unitatea de cazare unde a fost repartizat, cu toate bagajele și cu cât mai puțină bătaie de cap.

În timp ce oamenii care se ocupă de toate astea au un „centru de comandă” în interiorul teatrului, cei care trebuie să se ocupe de artiști, odată ce au fost cazați, fac provizii și pregătesc camere.

„Pe durata festivalului, hotelul nostru este rezervat în proporție de peste 90 la sută. Avem invitați la festival, dar și turiști care și-au făcut din timp rezervare pentru a participa la manifestare”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Adriana Butiuc, directorul general al unui hotel de trei stele din zona centrală a municipiului Sibiu.

Și Primăria Sibiu este implicată în ultimele pregătiri, deoarece una dintre aleile unui parc din zona centrală va deveni Aleea Celebrităților, șapte stele ale unor mari personalități din teatru urmând a fi dezvelite în 15 iunie.

Foto: Mediafax//Ovidiu Matiu

„Pentru amenajarea acestei alei, stratul asfaltic existent a fost îndepărtat și au fost amenajate borduri, rigole și un pavaj din lespezi de piatră. Ulterior, pe măsură ce stelele vor fi acordate artiștilor, lespezile de piatră de pe centrul aleii vor fi înlocuite cu stele din bronz”, afirmă Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit acesteia, aleea Celebrităților are o lungime totală de 110 metri.

Mirela Gligore a anunțat, totodată, că Primăria a închis deja trei parcări din zona centrală a orașului, astfel încât pregătirile evenimentului, dar și spectacolele să se poată desfășura în bune condiții.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune, la rândul său, că Festivalul de Teatru dă, în fiecare an, startul evenimentelor outdoor din municipiul Sibiu.

„Festivalul Internațional de Teatru este mai mult decât un eveniment cultural, fiind perceput de sibieni și oaspeții orașului deopotrivă ca o adevărată sărbătoare a artelor spectacolului. Festivalul marchează în fiecare an începutul sezonului de evenimente outdoor în Sibiu. Centrul Sibiului se umple în această perioadă cu un public care apreciază atât valoarea actului cultural, dar și atmosfera destinsă pe care spectacolele o oferă”, a spus Klaus Iohannis.

FITS va începe vineri, deschiderea oficială având loc în Piața Mare și constând în prezentarea piesei „Odiseea” a Teatrului Titanick din Germania și un concert susținut de Smiley, urmat de focuri de artificii.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este considerat al treilea ca mărime și importanță din lume, după cele de la Edinburgh și Avignon, strângând, zilnic, circa 60.000 de spectatori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...