Cercetătorii au descoperit semnalele cerebrale care arată capacitatea de orientare a unei persoane. Ce se întâmplă cu cei care au un simț prost al orientării

Cercetătorii au descoperit semnalele cerebrale care arată capacitatea de orientare a unei persoane. Ce se întâmplă cu cei care au un simț prost al orientării
Publicat: 20/12/2014, 17:16
Actualizat: 20/12/2014, 17:37

În cazul persoanelor cu un simț prost al orientării, aceste semnale cerebrale sunt mai încețoșate.

Cercetătorii de la University College London au scanat creierele a 16 bărbați și femei în timp ce aceștia jucau un joc pe computer, care le testa abilitatea de orientare.

Rezultatele studiului indică existența, în creierul uman, a unor rețele neuronale dedicate anumitor puncte cardinale, cum sunt nordul și sudul.

Celulele cerebrale care „simt” nordul devin active atunci când un individ este îndreptat cu fața spre nord. De asemenea, acestea intră în acțiune când un individ se gândește să se îndrepte în direcția nordului.

Dacă un individ este îndreptat cu fața spre nord, dar se gândește să meargă spre est, două seturi de celule sunt implicate în proces. Toate aceste celule se află într-o zonă a creierului numită regiunea entorinală.

„În cadrul acestui test simplu, am vrut să vedem care zone ale creierului erau active când participanții se gândeau la mai multe direcții de deplasare. Am fost surprinși să constatăm că intensitatea și consistența semnalelor cerebrale din regiunea entorinală influențează într-o manieră observabilă performanțele oamenilor în cadrul unui astfel de test simplu”, a spus cercetătorul Hugo Spiers.

„Existența acestui «semnal de orientare» a fost luată în considerare de mulți ani, dar până acum rămăsese totuși la stadiul de simplă speculație”, a mai spus savantul britanic.

„Rezultatele oferă dovezi care susțin ideea că «busola» internă se adaptează pe măsură ce individul se deplasează prin mediul înconjurător. Dacă o persoană se rătăcește după ce face prea multe viraje, acest lucru poate fi cauzat de faptul că creierul nu a putut ține pasul și nu s-a adaptat rapid pentru a corecta și face legătura dintre direcția dorită și direcția către care este îndreptat individul”, a spus Martin Chadwick, principalul autor al studiului.

Din cauza faptului că studiul a fost efectuat pe doar 16 voluntari, cercetătorii nu au putut stabili dacă există o diferență privind capacitatea de orientare între femei și bărbați.

„Bănuiala mea este că nu există o astfel de diferență. Unele studii au arătat că femeile au o mai bună memorie vizuală – dacă văd o scenă, și-o vor aminti mai bine decât bărbații. În schimb, bărbații pot lucra cu geometria și pot roti lucrurile mai bine în capul lor. Dar când toate acestea sunt coroborate, diferențele dispar”, a spus Spiers.

Cercetarea a fost publicată în revista Current Biology și ar putea duce la modalități de antrenare a creierului pentru îmbunătățirea simțului de orientare. De asemenea, ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a cauzelor care duc la instalarea demenței.

Zona entorinală este una dintre primele regiuni cerebrale afectate de boala Alzheimer, iar cercetarea ar putea ajuta la oferirea unei explicații privind motivul pentru care oamenii încep să se rătăcească în primele stadii ale acestei maladii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912