Cercetătorii din SUA au descoperit un catalizator care curăță nitrații din apa potabilă

Cercetătorii din SUA au descoperit un catalizator care curăță nitrații din apa potabilă
Publicat: 15/01/2018, 09:17
Actualizat: 09/08/2019, 09:45

„Nitrații provin în mare parte din agricultură, afectând comunitățile din întreaga lume”, a precizat savantul Michael Wong, chimist la Rice University și membru al echipei de cercetare.

„Nitrații sunt atât o problemă de mediu, cât și una de sănătate din cauza toxicității lor. Există filtre care îi pot elimina, dar acestea trebuie schimbate în fiecare lună”, a adăugat acesta.

Laboratorul lui Wong este specializat în crearea catalizatorilor bazați pe nanoparticule, părți submicroscopice de metal care grăbesc reacțiile chimice. În 2013, grupul său a arătat că sfere extrem de mici de aur cu pete mici de paladiu pot dezintegra nitriții, verii chiar mai toxici ai nitraților, scrie Futurity.

„Nitrații sunt molecule care au un atom de azot și trei de oxigen. Nitrații se transformă în nitriți dacă își pierd un atom de oxigen, dar nitriții sunt chiar mai toxici decât nitrații, deci nu vrei să te oprești la nitriți. Apoi, nitrații sunt o problemă mai mare”, a precizat Wong. „În ultimă instanță, cea mai bună cale de a înlătura nitrații este un proces catalitic care dezintegrează complet molecula, formând, în cazul nostru, azot și apă, pentru că adăugăm hidrogen”.

Citiți continuarea pe Descoperă.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase