Cercetătorii lansează un avertisment fără precedent. Schimbările climatice globale ar putea declanșa un fenomen apocaliptic

Cercetătorii lansează un avertisment fără precedent. Schimbările climatice globale ar putea declanșa un fenomen apocaliptic
Publicat: 12/04/2018, 16:11

Dincolo de impactul devastator asupra nivelului mării și a vremii, un climat mai cald ar declanșa o serie de erupții vulcanice „apocaliptice”, scrie independent.co.uk.

Potrivit lui Gioachino Roberti, doctorand în cadrul Universității Clermont Auvergne, ghețarii pot suprima erupțiile vulcanice, prin furnizarea unei „stabilități structurale”.

Pe măsură ce vremea se încălzește excesiv, topirea gheții de pe acești munți poate determina alunecări de teren. „Imaginați-vă că gheața funcționează ca un strat protector – și când ea se topește, muntele se va prăbuși”, a declarat Roberti.

„Dacă muntele respectiv este un vulcan, atunci apare altă problemă. Vulcanii reprezintă un sistem presurizat și îndepărtarea presiunii „cu ajutorul” topirii gheții și a alunecărilor de teren determină o nouă problemă”.

Chiar dacă nu este cunoscută pentru activitate sa vulcanică, Canada găzduiește sute de vulcani potențial activi. Cercetătorii s-au concentrat asupra Muntelui Meager, un vulcan glaciar din nordul Vancouver.

Ultima erupție a Muntelui Meager a avut loc în urmă cu 2.000 de ani, dar Roberti s-a concentrat asupra acestui loc din alte motive. În vara lui 2010, cea mai mare alunecare de teren din istoria Canadei a avut loc în partea sudică a acestui vulcan.

„Baza glaciară s-a retras și, în perioada cea mai caldă a verii, muntele a început să se miște cu o viteză destul de mare”, a declarat Roberti.

În 2016, s-a constatat formarea unor crevase de gheață în ghețar, pe măsură ce gazele vulcanice fierbinți au început să iasă din vulcan.

„Echilibrul muntelui s-a modificat”, a declarat Roberti. Pentru a înțelege aceste evenimente, cercetătorii au folosit un model numeric al vulcanului, în scopul examinării legăturii dintre topirea gheții de pe ghețar și schimbările în interiorul de magmă.

Aceștia au descoperit că alunecările de teren au potențialul de a destabiliza camera de magmă și pot determina erupții vulcanice – un fenomen direct legat de climatul prea cald.

„Am găsit o legătură între temperatura ridicată, topirea gheții și alunecările de teren”, a spus Roberti. „Temperaturile tot mai ridicate din prezent ar putea duce la alunecări de teren și mai însemnate”.

Ținând cont de faptul că alunecările de teren sunt cauzate de precipitațiile majore, care apar cu precădere pe fondul încălzirii globale, aceste evenimente naturale vor fi tot mai comune în viitor.

Matthias Schlogl, student în cadrul Universității de Resurse Naturale și Științe ale Vieții în Viena, și totodată colegul lui Roberti, a realizat o serie de studii concentrate asupra alunecărilor de teren cauzate de climă.

Cercetarea lui Schlogl a scos la iveală impactul acestor alunecări de teren asupra rețelei de transport a Europei. Cercetătorii sunt tot mai convinși că frecvența și severitatea tot mai ridicată a dezastrelor naturale sunt cauzate de schimbările meteorologice.

De exemplu, seceta care afectează în prezent Cape Town are legătură cu schimbările climatice, ca și Uraganul Harvey, care a lovit sud-estul SUA la sfârșitul anului 2017.

Noile studii arată că fenomenele geologice și evenimentele meteo sunt influențate în mod fundamental de schimbările climatice.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului