Certurile în cuplu, mai benefice decât iertarea și uitarea conflictelor

Certurile în cuplu, mai benefice decât iertarea și uitarea conflictelor

Chiar dacă se spune că este bine să ierți și să uiți, părerea psihologilor este alta, aceștia susținând că enervarea și certurile pot fi cea mai bună cale de a rezolva conflictele în cuplu și de a împiedica acumularea de resentimente, potrivit dailymail.co.uk.James McNulty, profesor asociat la University of Tennessee, spune că „disconfortul pe termen scurt al unei discuții la nervi, dar cu sinceritate”, poate fi benefic pentru sănătatea relației pe termen lung.

Acesta spune că a tot găsit indicii că gândurile și comportamentul asociate cu starea de bine duc până la urmă la înrăutățirea stării unor persoane, de obicei acele persoane care nu ajung atât de ușor la o stare de bine.

Astfel, el a început să cerceteze costurile psihologiei pozitive și, într-o serie de studii recente, a constatat că iertarea în căsnicie poate avea efecte negative neintenționate.

„Cu toții avem parte la un moment dat într-o relație de o transgresare a partenerului împotriva noastră cumva. De exemplu, partenerul poate fi iresponsabil financiar, necredincios sau poate să nu-l susțină pe celălalt. Când se întâmplă astfel de lucruri, trebuie să decidem dacă ne enervăm și rămânem furioși sau iertăm”, spune James McNulty.

Cercetările sale au relevat că sunt mai mulți factori care influențează eficacitatea iertării, incluzând gravitatea și frecvența transgresărilor, dar și cât de bine se poartă partenerul.

„Convingerea că partenerul este iertător îi face pe oamenii drăguți să fie mai puțin înclinați să îl jignească iar pe cei dezagreabili, mai înclinați să o facă”, spune McNulty.

În plus, enervarea îi semnalează celui care a jignit că purtarea sa nu este acceptabilă, altfel problema poate să existe în continuare și poate afecta relația pe termen lung.

Cu toate acestea, felul în care oamenii decid în cazul unui conflict într-o relație este determinat și de împrejurările în care se ia decizia și nu există un singur răspuns corect pentru toate situațiile, mai spune McNulty.

 

Inchide