CIA a declasificat mai multe documente EXPLOZIVE din perioada mandatului lui John F. Kennedy. Care era obsesia AMERICII

Publicat: 17/09/2015, 15:21

CIA spune că documentul secret al lui John F. Kennedy nu ar fi trebuit să ajungă sub nicio formă la vicepreședintele Lyndon B. Johnson, rivalul său politic.

Acest detaliu este doar unul din cele care învăluie briefing-urile primite în fiecare dimineață de președintele JFK, cunoscut drept PICL – President’s Intelligence Checklist și apoi PDB – President’s Daily Brief. Miercuri, CIA a declasificat un număr mare de documente, care au legătură cu raportul primit de JFK, scrie CNN.

Cele 19.000 pagini de informații se referă la Criza Rachetelor din Cuba, ridicarea Zidului Berlinului, Războiul din Vietnam și multe alte evenimente majore care au cutremurat mandatele lui Kennedy și Johnson, între anii 1961-1969. Unele fragmente din briefing rămân în continuare secrete.

„Raportul PDB din zilele noastre este total diferit față de cel din perioada lui Kennedy și Johnson”, a declarat John Brennan, directorul CIA, la prezentarea documentelor secrete, în cadrul bibliotecii Lyndon B. Johnson din Austin, Texas. „La acea vreme, articolele erau presărate cu un limbaj colorat și relatări subiective, care nu ar fi trecut de editorul PDB al zilelor noastre”.

Documentele oferă o imagine amplă a alertei ridicate din SUA, când a fost pe punctul de a intra în război cu Uniunea Sovietică, scrie CNN.

Isteria din jurul rachetelor sovietice instalate în Cuba, cunoscută drept Criza Rachetelor din Cuba, a avut un rol important în raportul primit de JFK.

De asemenea, raportul PICL ilustrează pașii inițiali ai Berlinului de Est pentru ridicarea Zidului Berlinului, pentru separarea de Berlinul de Vest. În data de 17 august 1961, o secțiune a raportului, denumită „Situația din Berlin”, detalia modul în care autoritățile germane au instalat zidurile, stâlpii de iluminat și gardurile Zidului Berlinului.

Raportul Zilnic pentru Președinte a fost inaugurat chiar de administrația Kennedy, în luna iunie a anului 1961, când președintele JFK a dorit un „produs al serviciilor secrete”, după eșecul Bay of Pigs din Cuba. Președintele a considerat că informațiile importante au fost omise, deoarece rapoartele secrete erau prea stufoase.

În 1998, CIA a realizat un interviu cu creatorul documentului secret, Richard Lehman. Lehman a spus că a fost rugat de administrația Kennedy să creeze „un document care va cuprinde toate informațiile demne de atenția președintelui” și care să „încapă în buzunarul de la piept, astfel încât JFK să-l poarte asupra lui și să-l citească oricând dorește”.

Kennedy a primit brief-ul timp de doi ani, până în momentul asasinării sale, din 22 noiembrie 1963. În acea zi, raportul a fost dedicat asasinării lui Kennedy. Lyndon Johnson a primit informații actualizate despre presupusul asasin al lui John F. Kennedy, Lee Harvey Oswald, la trei zile după tragedia din Texas. Raportul confirmă articolele din presă, care au precizat că Oswald a călătorit în Mexico City, unde a vizitat atât ambasada Cubei, cât și a Uniunii Sovietice, în data de 28 septembrie 1963. „A dorit să obțină vize pentru a călători în Rusia, plecând din Havana. Pe data de 3 octombrie, Oswald a revenit în SUA”.

La un an după asasinarea lui JFK, raportul PICL s-a transformat în PDLB (President’s Daily Brief). În 1968, noul președinte Lyndon Johnson era informat zilnic în legătură cu Războiul din Vietnam, cu atacurile Vietnamului de Nord asupra celui din Sud, cunoscută drept Ofensiva Tet.

Potrivit CIA, subiectele legate de Uniunea Sovietică au dominat în proporție de 80% documentele secrete primite de Johnson. De asemenea, informațiile secrete despre Vietnam au fost raportate aproape zilnic și au atins un volum record în 1965, după ce SUA au desfășurat o amplă campanie de bombardamente în Vietnamul de Nord și în 1968, cu ocazia Ofensivei Tet.

Publicarea rezumatelor zilnice reprezintă și astăzi un proces desfășurat 24 de ore din 24. În trecut, CIA-ul nu îl înștiința pe președinte cu privire la desfășurarea evenimentelor internaționale. Astfel, Kennedy și Johnson erau înștiințați de NSC (National Security Council – Consiliul Național de Securitate), în cele mai multe cazuri.

În prezent, raportul secret PDB este livrat cu ajutorul unui dispozitiv mobil securizat și include linkuri interactive, clipuri video și componente multimedia. Președintele Barack Obama citește raportul pe tabletă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii