Cine este Simona Noja, directorul Școlii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri / Copiii, încurajați să fumeze pentru a-și controla greutatea

Cine este Simona Noja, directorul Școlii de Balet din Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri / Copiii, încurajați să fumeze pentru a-și controla greutatea
Publicat: 18/12/2019, 14:03

Ancheta a dezvăluit că tinerii dansatori au fost expuși la exerciții extrem de dure în cadrul antrenamentelor. Șefa comisiei de anchetă, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevilor li s-au atribuit apelative batjocoritoare compuse din prenumele lor și mărimea pe care o purtau la haine.

Susanne Reindl-Krauskopf a afirmat și că directorul managerial al Școlii de balet a Operei de Stat din Viena, românca Simona Noja-Nebyla, ar trebui înlocuită cu un „lider nou, inovator”.

„Este clar că acești copiii și adolescenții nu au fost feriți de discriminare, că au fost neglijați și că asta le-a provocat probleme medicale grave”, se arată în raportul comisiei.

Ancheta a arătat și că ritmul de lucru „pune în pericol sănătatea copiilor”.

În replică, Opera de Stat din Viena a anunțat că a redus deja numărul de spectacole ale studenților și că va studia cu atenție raportul înainte de a da un răspuns complet.

Academia, creată în 1771, este una dintre cele mai prestigioase școli de balet din Europa. Mulți dintre foștii studenți dansează pentru companii precum Baletul Regal (Royal Ballet) din Londra, Marea Britanie, pentru Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Rusia, și American Ballet Theatre din New York, SUA.

Scandalul a pornit în luna aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă care susținea că unii tineri dansatori ar fi fost loviți fizic și zgâriați, iar alții au fost batjocoriți din cauza kilogramelor în plus.

Ministrul austriac al Culturii, Alexander Schallenberg, a solicitat măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor.

Cine este Simona Noja, directorul Școlii deBaletdin Viena, unde s-au descoperit grave abuzuri

Simona Noja-Nebyla, originară din Cluj-Napoca, fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, este în prezent directoarea prestigioasei școli debaletdin cadrul aceleiași instituții austriece, unde, în urma unei anchete recente, s-au descoperit grave abuzuri la adresa copiilor.

Simona Noja s-a născut în orașul Huedin, județul Cluj, în anul 1968. În copilărie a practicat gimnastica, iar, la nouă ani, a fost cooptată în lotul olimpic al României.

Studiulbaletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. Tot la Cluj a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).

În perioada 1986 – 1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar, între 1991 și 1995, prim-balerina Operei Germane Rhein din Düsseldorf.

Din 1995 a fost prim-balerina Operei de stat din Viena, iar de-a lungul carierei a susținut spectacole debaletla Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt și München.

În anul 2010 a devenit director executiv al Școlii debaletde la Opera de Stat din Viena.

În 2002 a fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler, iar, în 2008, i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Științe și Arte, Clasa Întâi.

În 2012, Simona Noja a fost desemnată ambasador al municipiului Cluj-Napoca în competiția pentru obținerea titlului de „Capitală Culturală Europeană – 2020”.

Simona Noja, care este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii și locuiește atât în Viena, cât și în Cluj-Napoca.

În ultimele luni, Simona Noja s-a aflat în atenția publicului și din cauza unui scandal izbucnit la prestigioasa instituție pe care o conduce la Viena.

Scandalul a pornit în luna aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă ce susținea că unii tineri dansatori ar fi fost loviți fizic și zgâriați, iar alții au fost batjocoriți din cauza kilogramelor în plus.

O anchetă demarată ulterior a concluzionat recent că tinerii dansatori au fost expuși la exerciții extrem de dure în cadrul antrenamentelor. De asemenea, aceștia au fost încurajați să fumeze pentru a-și controla greutatea.

Șefa comisiei de anchetă, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevilor li s-au atribuit apelative batjocoritoare compuse din prenumele lor și mărimea pe care o purtau la haine.

Susanne Reindl-Krauskopf a afirmat și că Noja-Nebyla ar trebui înlocuită cu un „lider nou, inovator”.

„Este clar că acești copiii și adolescenții nu au fost feriți de discriminare, că au fost neglijați și că asta le-a provocat probleme medicale grave”, se arată în raportul comisiei.

Ancheta a arătat și că ritmul de lucru „pune în pericol sănătatea copiilor”.

În replică, Opera de Stat din Viena a anunțat că a redus deja numărul de spectacole ale studenților și că va studia cu atenție raportul înainte de a da un răspuns complet.

Ministrul austriac al Culturii, Alexander Schallenberg, a solicitat măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor.

Academia, creată în 1771, este una dintre cele mai prestigioase școli debaletdin Europa. Mulți dintre foștii studenți dansează pentru companii precumBaletul Regal (Royal Ballet) din Londra, Marea Britanie, pentru Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Rusia, și American Ballet Theatre din New York, SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?