CNA a amendat o televiziune cu 100.000 de lei din cauza „terapeutului școlit de călugării shaolin”

CNA a amendat o televiziune cu 100.000 de lei din cauza terapeutului școlit de călugării shaolin
Publicat: 26/02/2015, 18:49
Actualizat: 21/05/2015, 10:20

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, mai multe emisiuni difuzate de Estrada TV, în care Stelian Fulga recomanda mai multe tratamente naturiste care, după cum a spus acesta, vindecă boli grave, precum hepatita B și cancerul. În urma difuzării acestor emisiuni, Consiliul a primit și o serie de reclamații.

Astfel, CNA a analizat atât emisiuni de tip teleshopping, cu Stelian Fulga, dar și ediții ale emisiunilor „Fabrica de sănătate”, prezentată tot de Fulga. De asemenea, în unele emisiuni ale Estrada TV, Stelian Fulga este prezentat ca fiind „președintele televiziunii”.

În ședința CNA de joi, Claudia Cacoveanu, directorul de programe al Estrada TV, a declarat că emisiunea „Fabrica de sănătate” are o durată de o oră și este difuzată o dată pe zi, în timp ce programele de tip teleshopping cu Stelian Fulga au o durată de 30 de minute și sunt difuzate de două ori pe zi. Emisiunea este difuzată și în reluare pe Estrada TV.

Membrii Consiliului au spus că modul în care a fost făcută promovarea tratamentelor naturiste de către Stelian Fulga în respectivele programe a încălcat mai multe articole din legislația audiovizualului. De asemenea, programele de teleshopping nu au fost marcate așa cum impune legislația audiovizualului.

Pe de altă parte, CNA a constatat că Estrada TV nu a respectat nici structura de programe aprobată de Consiliu, difuzând, în perioada 29 decembrie – 4 ianuarie, mai puține programe de informare decât ar fi trebuit și mai multe programe de divertisment decât avea aprobate în grilă.

Claudia Cacoveanu a spus că structura de programe a televiziunii nu a fost respectată întrucât, în luna decembrie, Estrada TV a difuzat mai multe emisiuni de divertisment dedicate sărbătorilor de iarnă.

„Într-un fel sau altul am fost forțați să dăm drumul la televiziune pe 29 decembrie. Am fost în revizie tehnică, am schimbat sediile societății, am realizat un alt platou, am schimbat la aparatură. Am primit noua licență de satelit în 16 decembrie (…) Cele 90 de zile (în care au întrerupt emisia pe licența de cablu a Estrada TV, n.r.) expirau pe 28 decembrie (…) A fost foarte greu. Nu eram pregătiți pentru structura veche de programe. Având nouă ore de emisie în direct, încercăm să ne facem treaba. Televiziunea nu aparține niciunui partid politic, niciunui trust. Are doi administratori, cei din acte. Nu are finanțări din altă parte. Este foarte greu. S-au băgat destui bani, bani care nu or să vină din publicitate pentru o perioadă destul de mare”, a spus Claudia Cacoveanu.

În ceea ce privește programele de teleshopping, Claudia Cacoveanu a spus că acestea au fost „refăcute” și nu mai pun probleme privind legislația audiovizualului. „Acel teleshopping (cu Stelian Fulga, n.r.) a fost difuzat și pe alte posturi de televiziune (…) Nu a spus niciunde că (Stelian Fulga, n.r.) vindecă sau tratează, nici în teleshopping, nici în emisiunea dumnealui. Poate să pună mâna pe orice om, așa cum și doctorii pun”, a spus Cacoveanu.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a întrebat dacă Stelian Fulga este terapeut român, iar Claudia Cacoveanu a spus: „Da. Are acte cum că a fost școlit de călugării shaolin. Da, produsele dumnealui au atestat”.

Claudia Cacoveanu a mai spus că Stelian Fulga este „o persoană care într-un fel sau altul susține televiziunea” și că este președintele onorific al Estrada TV.

La rândul său, membrul CNA Dorina Rusu a spus că, din emisiunile difuzate, a înțeles că Stelian Fulga „pune mâna pe oameni și vindecă”.

„El nu spune că vindecă, nu spune că tratează (…) Nu spune niciodată că oamenii trebuie să întrerupă tratamentul medicamentos pe care îl iau”, a spus, în schimb, Claudia Cacoveanu. Ea a făcut și o mărturisire „personală”. „Domnul Fulga ia durerea cu mâna, mi-a luat-o și mie. Dar în emisiune și în teleshopping nu spune că vindecă și tratează. Remediile dumnealui, pentru care are atestat, sunt și pentru astfel de boli”.

Membrul CNA Viorel Vasile Buda a spus că aceste emisiuni difuzate de Estrada TV „induc ideea greșită și dăunătoare că nu este necesar să te duci la doctor, ci că este suficient să bei aceste licori” ale lui Stelian Fulga.

Președintele CNA, Laura Georgescu, a întrebat-o pe Claudia Cocoveanu ce formă de colaborare are Estrada TV cu Stelian Fulga.

„Domnul Fulga ne-a pus la dispoziție spațiul social (…) Este un contract de prestări servicii între firme, între firma domniei sale și firma care deține Estrada TV, fără niciun ban”, a spus Claudia Cacoveanu, precizând că Estrada TV îi pune la dispoziție lui Stelian Fulga infrastructura, iar el realizează emisiunea la acea televiziune. „Obiectul contractului realizarea și producerea emisiunii «Fabrica de sănătate». E inclus în contract și teleshoppingul”, a spus Claudia Cacoveanu.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că i se pare foarte grav ce a făcut Estrada TV. „Dânșii se adresează în primul rând persoanelor vârstnice, care au o grămadă de probleme și îi determină să cumpere o grămadă de produse în detrimentul produsele medicamentoase (…) Mi se pare chiar furt, chiar atentat la viața lor”, a spus Gabriel Tufeanu. El a propus aplicarea unei amenzi de 200.000 de lei în acest caz, respectiv amenda maximă posibilă potrivit legislației audiovizualului.

Și membrul CNA Florin Gabrea a spus că „acest tip de abuz” ar trebui „să fie eliminat complet”. „Este la fel de grav ca un tip de terorism care nu te lasă să trăiești corect, normal (…) Dacă ar fi după mine, aș lua licența, fără nici cea mai mică jenă”, a spus Florin Gabrea. El a propus trimiterea unei scrisori la Ministerul Sănătății și la Agenția Națională a Medicamentului și sesizarea acestor instituții cu privire la Stelian Fulga.

Membrul CNA Valentin Jucan a spus că ar trebui ca membrii Consiliului să aplice o sancțiune mai mică, întrucât, în caz contrar, CNA s-ar „vulnerabiliza” în cazul unei eventuale atacări în instanță a sancțiunii de către Estrada TV. Jucan a propus aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei.

„Ultimele amenzi date postului au fost 10.000 de lei și acum avem propunerea de amendă maximă de 200.000 de lei. E bătător la ochi”, a spus și membrul CNA Viorel Vasile Buda.

În urma votului, CNA a aplicat amenda de 100.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și trei „împotrivă” (Laura Georgescu, Monica Gubernat și Gabriel Tufeanu). Aceștia din urmă au susținut aplicarea amenzii de 200.000 de lei.

De asemenea, CNA a votat în unanimitate să transmită o scrisoare cu privire la acest caz Ministerului Sănătății.

Sancțiunea de 100.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea mai multor articole din legislația audiovizualului, între care articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”, dar și a articolului 29, alineatul 1, literele a și f din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiții: să poată fi ușor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conținut comercial mascat fiind interzise; să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătății sau siguranței populației”.

Televiziunea generalistă Estrada TV a fost lansată în 2013 de Valentin Iliescu, care a fost ministru PDL pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele Boc și Ungureanu și care a fost numit, în luna iunie a anului trecut, de premierul Victor Ponta în funcția de secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul.

Estrada TV este și una dintre televiziunile din cauza cărora Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În luna octombrie 2014, la sediul CNA, au avut loc percheziții ale DNA, iar, la momentul respectiv, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că aceste percheziții ar fi avut legătură cu sancționarea mai multor televiziuni, între care se număra și Estrada TV. În acest caz, DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2014.

De asemenea, Estrada TV a intrat în atenția CNA în 2014 din cauza mai multor încălcări ale legislației audiovizualului. Potrivit unor informații prezentate în ședința din 16 septembrie 2014, Estrada TV a primit licență audiovizuală pe 27 iunie 2013, pentru a fi difuzată în București și județele Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Argeș, Giurgiu, Călărași și Ialomița. La momentul respectiv, asociații societății Estrada TV SRL, care a obținut licența, erau Valentin Iliescu (50%) și Mădălina Iliescu (50%).

Însă, în urma unui control efectuat de departamentele de specialitate ale CNA la Estrada TV, s-a constatat că nu este respectată zona de difuzare prevăzută în licența audiovizuală aprobată de Consiliu, programele fiind de interes numai pentru București. Totodată, CNA a constatat că Estrada TV nu a respectat orarul de emisie și structura serviciului de programe aprobat de Consiliu pe 27 iunie 2013, la primirea licenței. În plus, unele emisiuni în reluare au fost transmise fără această mențiune, iar în alte emisiuni a fost făcută publicitate mascată, conform informațiilor prezentate în ședința CNA din 16 septembrie 2014.

CNA a decis la momentul respectiv să se realizeze o monitorizare pe conținutul difuzat de Estrada TV, o perioadă mai lungă de timp. Ulterior, societatea Estrada TV SRL a transmis CNA trei notificări, între care și una prin care anunța Consiliul privind întreruperea emisiei din cauza unor probleme de natură tehnică. Termenul legal până la care Estrada TV are permisiunea să întrerupă emisia va expira pe 28 decembrie 2014.

Pe de altă parte, Valentin Iliescu – care era atât acționar și administrator al societății Estrada TV SRL, cât și realizator de emisiuni la Estrada TV – a renunțat la calitatea de administrator, acționar și realizator la această televiziune, în contextul numirii sale, în luna iunie 2014, în funcția de secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul.

De asemenea, structura acționariatului Estrada TV SRL a fost modificată. În prezent, asociații societății sunt Denisa-Steliana Alui-Gheorghe (75%) și Gheorghe Constantin Alui-Gheorghe (25%).

Pe 16 decembrie 2014, CNA i-a audiat pe reprezentanții societății și a aprobat o solicitare a societății Estrada TV SRL de transformare a licenței Estrada TV dintr-una prin rețele de comunicații electronice, care emite local, în licență prin satelit, care poate emite la nivel național. De asemenea, CNA a aprobat și mutarea amplasamentului studioului Estrada TV, de pe strada Lipscani în zona Berceni.

În schimb, CNA a respins solicitarea Estrada TV SRL de aprobare a modificării a denumirii televiziunii Estrada TV în Estrada TV – Televiziunea seniorilor. Totodată, CNA a respins solicitarea Estrada TV SRL de modificare a formatului televiziunii Estrada TV din generalist în tematic (televiziune dedicată seniorilor, cu vârsta de peste 50 de ani).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
×