CNA: Zu TV, printre noile canale obligatorii la retransmisie. Mynele TV a ieșit din lista „must carry”

CNA: Zu TV, printre noile canale obligatorii la retransmisie. Mynele TV a ieșit din lista must carry
Publicat: 10/02/2015, 15:12

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au decis publicarea listei „must-carry”, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 și Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH), și urmează să fie publicată în următoarea perioadă pe pagina de internet a CNA, la adresa www.cna.ro.

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență”.

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în anul 2015 se regăsesc programele Societății Române de Televiziune: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News, studioul teritorial Cluj (Cluj, Bistița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Sibiu, Maramureș, Satu-Mare), studioul Teritorial Craiova (județele Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Argeș, Dolj, Teleorman), studioul teritorial Iași (Iași, Vaslui, Neamț, Vrancea, Galați, Botoșani, Suceava, Bacău), studioul teritorial Târgu-Mureș (Mureș, Alba, Brașov, Harghita, Covasna), studioul teritorial Timișoara (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin).

De asemenea, pe lista televiziunilor „must-carry”, ce trebuie retransmise obligatoriu de cabliștii din România, se regăsesc televiziunile TV5 și Moldova 1, programe a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale între România și Franța, respectiv Republica Moldova. În cazul televiziunii publice de la Chișinău, obligativitatea retransmisiei este amânată până la rezolvarea de către Compania „Teleradio – Moldova” a problemelor tehnice care vizează transmisia programului pe teritoriul României.

În plus, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în 2015 se regăsesc 28 de televiziuni comerciale, selectate în ordinea indicelui anual de audiență: Antena 1, Kanal D, Antena 3, România TV, Prima TV, Național TV, B1 TV, Realitatea TV, Antena Stars, Digi 24, Favorit TV, Euforia Lifestyle TV, Kiss TV, Taraf TV, Zu TV, Trinitas TV, U TV, Music Channel, Național 24 Plus TV, TV H, Neptun TV, Speranța TV, Nașul TV, H!T Music Channel, Inedit TV, Alfa Omega TV, Travel Mix și Credo TV.

Pe de altă parte, în „lista must carry” vor intra și televiziuni regionale, întrucât potrivit articolului 82, alineatul 2 din Legea audiovizualului, „Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligația, la nivel regional și local, să includă în oferta lor cel puțin două programe regionale și două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienței”. Între acestea se numără și stații locale ale televiziunii de știri Digi 24.

În „lista must-carry” pot intra și televiziuni dedicate minorităților, în conformitate cu articolul 82, alineatul 4 din Legea audiovizualului, potrivit căruia: „În localitățile în care o minoritate națională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura și servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorității respective”.

Comparativ cu 2014, în acest an cabliștii nu mai sunt obligați să retransmită televiziunea de manele și muzică de petrecere Mynele TV.

În schimb, față de anul 2014, operatorii de cablu sunt obligați să retransmită Zu TV, care s-a lansat în aprilie 2014, înlocuind Gsp TV, o televiziune a trustului Intact care și-a încetat la momentul respectiv emisia. Gsp TV se afla pe lista „must carry” de anul trecut.

Pe de altă parte, între televiziunile obligatorii la retransmisie în 2015 nu se mai regăsesc Look TV și Transilvania Live (care ulterior s-a transformat în Look Plus, n.r.). Look TV și Transilvania Live s-au aflat pe lista televiziunilor obligatorii la retransmisie în 2014, însă au decis să renunțe de la 1 iulie 2014 la regimul „must carry”, în contextul în care au început să retransmită meciurile din Liga 1.

În scopul includerii în lista „must carry”, radiodifuzorii interesați declară la CNA, până cel mai târziu la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru anul calendaristic în curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. Declarația este valabilă până la data de 15 ianuarie a anului următor.

Pe de altă parte, CNA ar fi trebuit să publice lista „must-carry” până la data de 1 februarie, acest termen fiind impus de Decizia CNA numărul 72 din 2012, însă care a fost depășit în acest an.

Potrivit dispozițiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, lista „must carry” este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepția celor care utilizează pentru retransmisie rețele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH).

În maximum 7 zile de la publicarea listei „must carry”, distribuitorii de servicii de programe trebuie să solicite, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicații electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului. Dacă în maximum 15 zile de la publicarea listei „must carry” radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit.

Lista „must carry” produce efecte după obținerea de către distribuitorii de servicii a unui nou acord al CNA privind modificarea structurii ofertei lor de servicii de programe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu