Colecția Ligia și Pompiliu Macovei. Comorile adunate și create de o pictoriță și un abil arhitect, devenit diplomat. Nu a fost un COMUNIST, a fost un om care a trăit MOMENTUL ISTORIC

Redactor:
Mihaela Stoica
Într-o zonă unde buldozerele lui Ceaușescu nu au mai reușit să ajungă, pe strada 11 Iunie, la numerele 36-38, foarte aproape de Dealul Patriarhiei și de un club frecventat de mulți bucureșteni tineri, se încăpățânează să reziste o casă cu un interior plin de culoare și bun gust.
„Este o casă salvată pentru că, cum bine știm, în cadrul ansamblului de aici tot Dealul Uranusului, unde este acum Palatul Parlamentului, a fost dărâmat și urma și această parte să fie dărâmată”, a menționat Delia Marinescu, muzeograf Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei, într-un interviu video pentru Descoperă.
 
 
Imobilul foarte luminos a fost construit în anii de dinaintea Primului Război Mondial, într-un stil arhitectural francez, cu tavan și grinzi înalte.  În primii zeci de existență a fost, printre altele, magazin de pălării, dar și atelier de dulgherie și a adăpostit ucenicii unei fabrici din zonă. „Venind anii ’50 a fost naționalizată și apoi reîmpărțită diferiților locatari, oameni mai cu stare, mai fără stare, până s-au ridicat minunatele blocuri”, a precizat Delia Marinescu.
 
În 1952, imobilul a devenit locuința de serviciu a lui Pompiliu Macovei, în vremea respectivă arhitect-șef al Capitalei. O perioadă, el și soția lui au împărțit casa cu alți chiriași.
 
„Colecția a fost ca un copil pentru că ei doi nu au avut moștenitori și atunci toată investiția a fost făcută în ei, într-o viață frumoasă și într-un cadru frumos de viață. Prima cărămidă a colecției este un tablou cumpărat de la însuși Theodor Pallady, care se află aici în holul de intrare, tablou care a fost cumpărat cu banii de la nuntă (căsătoria celor doi a avut loc în 1939, n.r.)”, a specificat muzeograful.
 
Citiți continuarea pe Descoperă.ro
 
În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Descopera.ro te invită să cunoști, prin intermediul campaniei „Case de poveste„, istoria unor clădiri impresionante și a oamenilor ei.

 

Inchide