Colonizarea altor planete pare o misiune tot mai dificilă. Riscul ca anumite boli să se activeze este mai mare la astronauți

Redactor:
Alexandra Mortu
Colonizarea altor planete pare o misiune tot mai dificilă. Riscul ca anumite boli să se activeze este mai  mare la astronauți
Astronauții sunt mai predispuși la herpes și vericelă cu cât petrec mai mult timp în spațiu.

Viruși precum herpesul, varicela sau zona zoster se reactivează mai des în organismul persoanelor care merg în spațiu, respectiv al astronauților. 

NASA a realizat un studiu în cadrul căruia au fost prelevate probe de salivă, sânge și urină de la astronauți înainte, în timpul și după întoarcerea fie din zboruri scurte înspațiu, fie din misiuni mai lungi la Stația Spațială Internațională. Rezultatele au dezvăluit că herpesul s-a reactivat în mai mult de jumătate din subiecți, dar și faptul că misiunile mai lungi reprezintă un risc mai mare.

Expunerea la gravitație 0, radiații cosmice și acțiunea foței G, dar, mai ales, stresul sunt factorii care declanșează reactivarea acestor viruși. Dar, din fericire pentru astronauți, simptomele nu se manifestă întotdeauna, însă aceștia rămân activi chiar și 30 de zile.

Unul dintre cele ai grave efecte ale acestora este răspândirea. Persoanele cu sistemul imunitar scăzut și bebelușii sunt cele mai predispuse la contractarea virușilor.

Din cauza faptului că încercările de crearea a unui vaccin împotriva herpesului nu s-au dovedit satisfăcătoare, cercetătorii se concentrează pe găsirea unor tratamente cât mai bune împotriva efectelor, dar și a răspândirii virale.

Studiul a fost publicat pe site-ul Frontiers in Microbiology.

Foto: Captură CNN

Inchide