COMOARA de la CRISTIAN. Cea mai veche așezare neolitică din ROMÂNIA, descoperită pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie

Publicat: 08/08/2012, 22:26
Actualizat: 11/09/2012, 03:59

Cea mai veche așezare neolitică din țară a fost descoperită de arheologi pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, în zona localității sibiene Cristian, directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, afirmând că ea a fost întemeiată de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.

Sabin Luca, directorului Muzeului Național Brukenthal, instituție care a coordonat lucrările de cercetare arheologică de pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, o parte din descoperirile făcute într-unul din cele nouă situri de pe traseul viitoarei autostrăzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SURSA FOTO: Tribuna.ro

Potrivit acestuia, în apropierea localității Cristian din județul Sibiu, la patru metri de la suprafața solului – o adâncime neașteptată pentru arheologi, a fost descoperită cea mai veche așezare neolitică din România, aceasta aparținând primului val de agricultori din istoria Europei, care au migrat din Orientul Apropiat, peste Balcani.

„Toate cele nouă situri cercetate au dat materiale arheologice de excepție. Din ele putem să facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau în curs de restaurare, avem observații inclusiv de arhitectură, lucrăm ca un muzeu european, ba aș îndrăzni cam peste nivelul multor muzee din Europa. De ce e important acest sit (situl Cristian – n.r.)? Am descoperit in situ un lucru pe care toată lumea îl consideră ipotetic, cel puțin pe teritoriul României, și anume prima fază, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început să colonizeze această zonă, peste o populație de vânători și pescari. (…) Aceștia au venit cu tehnologiile de supraviețuire din Orient, ei știu să își construiască la suprafață case și să constituie așezări din mai multe locuințe, vin cu o tehnologie de îngropare, au un anumit rit și ritual din Orient, își îngroapă intenționat morții, constituie primele necropole, cimitire”, a explicat Sabin Luca.

SURSA FOTO: Tribuna.ro

El a adăugat că, pentru „fundarea rituală” a acestei așezări, a fost realizat un sanctuar format din gropi în care au fost depozitate vase ceramice, în total fiind aproximativ 60 de piese. Acestea se alătură celor 18.000 de fragmente ceramice descoperite în locuințe, care urmează să fie restaurate.

Printre obiectele găsite, cele mai importante sunt o mască, „cea mai veche din Europa cel puțin”, catalogată de el ca „o descoperire epocală”, și cel mai vechi vas cu două guri cunoscut.

SURSA FOTO: Tribuna.ro

„Populația aceasta are un cult constituit, au sanctuare, cunosc ceramica, spre deosebire de populația locală. Cunosc uneltele din piatră șlefuită, au o plastică în lut, pornind de la figurine, și aici avem un exemplu unic în Europa, această mască . (…) Prin tipologia ei, această mască vine cel puțin din Anatolia, unde sunt aceste figurine cu ochi așa-numiți boabe de cafea, este un argument pentru vechimea acestei piese, de 8.000 de ani. (…) Ei au făcut un câmp de gropi, pe care l-am descoperit aproape în întregime, în care există unul, două, trei vase, este cea mai mare colecție de vase din prima fază a neoliticului din Europa. Acest sanctuar de gropi semnifică pentru ei ceva, noi niciodată nu vom putea descifra ce, în adevăratul sens al cuvântului, semnifică consacrarea acelui loc. Piesa centrală a acestei consacrări este acest vas, care tipologic este unic. Deja am făcut analize, pentru că am constatat că e ceva în interiorul vasului. Analizele făcute la Institutul de Fizică de la Măgurele au dus la constatarea că e cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii. Amănuntele vor fi publicate, dar oricum este o descoperire năucitoare și va face vogă în lume. Acest vas avea o poziție centrală pe axul câmpului ritual”, a explicat directorul muzeului Brukenthal.

SURSA FOTO: Tribuna.ro

La un moment dat, probabil din cauza unui conflict, populația de agricultori a părăsit așezarea de la Cristian. Morții au fost îngropați în case, fiind descoperite opt schelete, iar casele au fost răsturnate peste cadavre și așezarea a fost abandonată.

„Această așezare este nederanjată de alții, peste ei nu a mai locuit nimeni 8.000 de ani. Aceasta este marea șansă, că nu a mai venit nimeni să îi deranjeze”, a conchis Luca.

Tags:
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe! Ultima speranță să mai scadă facturile la...
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
ȘOC TOTAL despre PFIZER: Este răsturnare totală de situație! Este timpul ca oamenii să-și dea...
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021