Conchita Wurst, câștigătoarea Eurovision, invitată de Remus Cernea să vină în România, la Gay Pride

Conchita Wurst, câștigătoarea Eurovision, invitată de Remus Cernea să vină în România, la Gay Pride
Publicat: 12/05/2014, 15:10
Actualizat: 28/09/2018, 13:52

„Conchita Wurst a câștigat Eurovisionul grație unor calități artistice excepționale, a unei piese foarte frumoase și a unei imagini care transmite un mesaj de libertate și de respect pentru diferență. Succesul ei are, așadar, o valoare muzicală, dar reprezintă și un mesaj de schimbare a mentalităților retrograde. Faptul că a primit atât de multe voturi din majoritatea țărilor europene demonstrează că acest val de deschidere este din ce în ce mai amplu și mai puternic”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Remus Cernea îi va adresa Conchitei Wurst invitația de a veni la Gay Pride pe 7 iunie.

„Anul trecut, la Gay Pride, am avut onoarea și bucuria să particip și alături de Ulrike Lunacek, care este membră a Parlamentului European din partea Partidului Verde austriac, care a răspuns invitației mele de a veni la București. Îi voi adresa și Conchitei Wurst invitația de a veni la Gay Pride, pe 7 iunie. Dacă agenda nu îi va permite să ajungă atunci, sper totuși să ne viziteze cât de curând, cu un alt prilej. După cum se știe, în țara noastră, bătălia pentru schimbarea mentalităților este de asemenea, în curs. Prezența ei aici sunt convins că va reprezenta un sprijin pentru grăbirea lucrurilor în sensul respectului pentru diferență și libertate”, scrie Remus Cernea în comunicatul remis MEDIAFAX.

De asemenea, acesta solicită Parlamentului și Guvernului României ca, pe perioada manifestărilor din cadrul Bucharest Pride, noul GayFest, care va avea loc în perioada 2 – 8 iunie, să arboreze pe clădirile acestor instituții „steagul curcubeu” care este simbolul drepturilor persoanelor LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual).

„Solicit Parlamentului și Guvernului României ca, pe perioada manifestărilor din cadrul Bucharest Pride, noul GayFest, (2 – 8 iunie 2014) să arboreze pe clădirile acestor instituții «steagul curcubeu» care este simbolul drepturilor persoanelor LGBT. În Europa, este deja o practică a mai multor țări, printre care Austria și Germania. Ar fi un gest simbolic care ar demonstra că autoritățile din țara noastră înțeleg și își asumă pe deplin cauza apărării drepturilor omului. Or, drepturile persoanelor LGBT sunt drepturile omului”, arată sursa citată.

„De asemenea, adresez din nou membrilor Camerei Deputaților apelul de a vota în favoarea propunerii legislative pentru recunoașterea parteneriatului civil în România. Este o lege care va ajuta deopotrivă zeci sau sute de mii de cupluri heterosexuale și LGBT, din țară dar și din străinătate dacă vin pe teritoriul țării noastre. Legea a fost respinsă de Senat cu 105 voturi împotrivă, 5 abțineri și 2 voturi pentru. Sper ca în Camera Deputaților să fie o majoritate largă în favoarea acestei legi. Rațiuni pentru ca ea să fie respinsă nu există în afara homofobiei de tip Putin, ori a lașității politice”, se mai arată în comunicatul citat.

Piesa „Rise Like A Phoenix”, interpretată de Conchita Wurst din Austria, a câștigat, sâmbătă, concursul Eurovision 2014, desfășurat la Copenhaga. România, reprezentată de Paula Seling și Ovi, s-a clasat pe locul al 12-lea.

Cântăreața Conchita Wurst a avut de înfruntat numeroase critici atât la nivel local, cât și internațional, însă vocea, precum și imaginea sa au făcut ca, în cele din urmă, să fie apreciată în întreaga lume.

Sâmbătă, pentru prima dată din 1966, Austria a câștigat finala concursului Eurovision. Reprezentanta Austriei, travestitul Conchita Wurst, pe numele său real Tom Neuwirth – purtând tocuri înalte, gene foarte lungi, dar și o barbă generoasă -, se număra de altfel printre favoriți.

Pe lângă perfomanțele muzicale, Conchita Wurst a ieșit în evidență și prin imaginea sa, aceea a unui travestit devenit simbol european în dezbaterile despre homosexualitate.

„Eu nu vreau să fiu o femeie. Scopul meu este de a fi o regină, dar, acasă, eu sunt un băiat foarte leneș”, a declarat Conchita pentru Reuters.

După cum se evidențiază într-un portret realizat de publicația Libération, Conchita Wurst a devenit un fenomen în Austria, după apariția sa, în 2011, în emisiunea „Die Grosse Chance”. Modul în care a interpretat piesa „My Heart Will Go On”, de pe coloana sonoră a filmului „Titanic”, i-a adus celebritatea. Apoi, Conchita a participat la multe alte reality show-uri, inclusiv în Germania. De asemenea, a susținut concerte și a devenit un simbol al cauzei gay. Libération precizează că nivelul său de expunere mediatică suscită dezbateri în comunitatea LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual și Transexual) din Austria.

„Conchita este una dintre cele mai mari voci din țară”, a declarat pentru Libération directorul programelor de divertisment din lanțul austriac TV ORF.

În Austria, alegerea Conchitei Wurst pentru a reprezenta țara la Eurovision 2014 a stârnit remarci tăioase din partea extremei drepte. De exemplu, președintele Partidului Libertății, de formație naționalistă, a râs de „ridicolul” artistei și a sprijinit un alt candidat în competiție, care a spus că Thomas Neuwirth are probleme psihice.

Criticile la adresa Conchitei au venit, de asemenea, din străinătate. Deputatul rus Vitali Milonov, cunoscut pentru remarcile sale anti-gay și activismul său în favoarea legii contra „propagandei” homosexuale în rândul minorilor adoptată deja în Rusia, a cerut țării sale să boicoteze o „paradă gay europeană”, după anunțarea concurentului austriac.

Și pe internet, pe rețelele de socializare, au existat comentarii destul de răutăcioase la adresa reprezentatului Austriei la Eurovision. O pagină de Facebook realizată în limba germană, creată pentru a protesta față de trimiterea Conchitei la Eurovision, a strâns peste 38.000 de fani.

De asemenea, în Rusia, Belarus și Ucraina au circulat petiții de protest față de participarea Conchitei la Eurovision, ilustrând diferența dintre Europa de Vest și Europa de Est în ceea ce privește imaginea homosexualilor.

Cu toate criticile care au apărut, postul de televiziune ORF a susținut public alegerea sa pentru participarea Conchitei Wurst la Eurovision 2014. Canalul TV austriac a lansat chiar și o campanie care îndeamnă la toleranță și a realizat o versiune proprie a melodiei „Happy”, a lui Pharrell Williams, cerându-le austriecilor să poarte barbă în semn de susținere.

După câștigarea finalei Eurovision 2014, ministrul austriac al Culturii a salutat „o victorie în Europa pentru toleranță și respect”.

„Felicitări, Conchita! Formidabil vot. Cetățenii din UE folosesc acum dreptul de a vota pentru o Europă liberă”, a scris și ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, pe platforma Twitter, făcând aluzie la alegerile europene care se vor desfășura între 22 și 25 mai.

„Barba mea este o dovadă că putem realiza orice, nu contează cine ești și cum arăți”, a spus Conchita Wurst. După anunțarea țării câștigătoare, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu persoane purtând bărbi false.

„Pentru mine, visul meu a devenit realitate”, a completat Conchita, la conferința de presă susținută după concursul Eurovision. „Dar, pentru societatea noastră, acest lucru doar mi-a arătat că există oameni acolo care vor să meargă spre viitor, fără să se uite înapoi sau să se gândească la trecut”, a mai spus Conchita Wurst.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto