Copiii bătuți de părinți obțin rezultate mai slabe la testele lingvistice

Copiii bătuți de părinți obțin rezultate mai slabe la testele lingvistice
Publicat: 23/10/2013, 19:37
Actualizat: 30/09/2018, 02:06

Copiii care sunt bătuți de părinți obțin rezultate mai slabe la testele de vocabular în comparație cu aceia care nu sunt loviți, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii americani, potrivit latimes.com.

După ce au analizat informațiile oferite de peste 1.500 de familii, cercetătorii de la Universitatea Columbia au aflat că, dacă micuții sunt loviți în prima perioada a copilăriei, riscul de a deveni mai agresivi este mai mare în comparație cu alți copii, dar sunt și mai predispuși în a obține rezultate slabe la testele de vorbire, spre deosebire de cei care nu au fost loviți.

Pentru realizarea acestui studiu au fost analizați copii din 20 de orașe ale Statelor Unite ale Americii, de la naștere până la vârsta de 10 ani. Mare parte dintre aceștia s-au născut între 1998 și 2000.

„Doar câteva studii au analizat efectele cognitive ale abuzului fizic”, a declarat Michael MacKenzie, profesor asociat la Universitatea Columbia și coordonator al studiului. „Încă încercăm să determinăm dacă bătaia are un efect direct asupra dezvoltării precoce a creierului sau dacă familiile care își bat mai des copiii sunt mai puțin dispuse să le citească acestora și folosesc un limbaj mai complex”.

În cadrul studiului, părinții au fost întrebați despre comportamentul celor mici și dacă și-au lovit copiii în ultimele luni. Răspunsul a fost preponderent „da”. 57% dintre mame și 40% dintre tați au recunoscut că și-au bătut copiii când aceștia aveau 3 ani, iar 52% dintre mame și 33% dintre tați au spus că și-au bătut copiii când aceștia aveau 5 ani.

Când copiii au împlinit vârsta de 9 ani, părinții au fost rugați să precizeze care este comportamentul lor. De asemenea, cercetătorii le-au dat copiilor un test pentru a le analiza vocabularul.

În cadrul studiului, au fost colectate și alte informații care ar putea influența comportamentul și performanțele lingvistice ale unui copil de 9 ani, inclusiv vârsta mamei când copilul s-a născut, nivelul de stres al mamei, rezultatele la testele de inteligență și impulsivitatea acesteia. De asemenea, cercetătorii au luat în considerare greutatea copiilor la naștere și detaliile despre comportamentul lor în primul an de viață. Oamenii de știință au luat în calcul toți acești factori în studiul lor.

Cercetătorii au găsit o legătură clară între loviturile primite de copii la vârsta de 5 ani și comportamentul acestora la vârsta de 9 ani. În comparație cu cei care n-au fost niciodată loviți de mamele lor, copiii care au fost loviți cel puțin de două ori pe săptămână au obținut scoruri cu 2,66 puncte mai mari la testele de agresivitate și încălcare a regulilor, în timp ce aceia care au fost bătuți mai rar au obținut scoruri cu 1,17 puncte mai ridicate. Băieții au obținut cu un punct mai mult la aceste teste în comparație cu fetele.

Efectele loviturilor primite de la tată sunt diferite. În comparație cu cei care nu au fost niciodată loviți de către tații lor, copiii care au fost bătuți cel puțin de două ori pe săptămână au obținut scoruri cu 5,7 puncte mai mici la testele de vocabular, potrivit cercetătorilor. De asemenea, MacKenzie a remarcat că acei copii ale căror mame au abandonat liceul au obținut scoruri cu 2,6 puncte mai mici la acest test, în comparație cu cei ale căror mame au terminat o facultate.

Foarte mulți părinți acceptă cu greu faptul că a-ți bate copilul este un lucru rău, cel mai probabil pentru că ei la rândul lor au fost bătuți când erau mici, mai arată studiul.

„Decizia de a bate copilul este legată de «propria experiență de creștere» a părinților”, a spus MacKenzie. „Este strâns legată de istoria familiei”, a completat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât